Spanje en Israël ondertekenen samenwerkingsakkoord in de haven van Ashdod

Haven van AshdodDe haven van Ashdod in zuid-Israël. Ashdod is de 5de grootste stad van Israël en haalde in het verleden regelmatig het nieuws vanwege de raketten die vanuit Gaza voortdurend op de stad neer regenen.

Israël en Spanje zijn overeengekomen om een gezamenlijk team te vormen dat de Israëlische technologie voor havenveiligheid zal implementeren in Spanje.

Minister Ana PastorDe Spaanse minister voor Ontwikkeling, Ana Pastor (plaatje rechts) bezocht afgelopen dinsdag 25 december de haven van Ashdod in zuid-Israël nadat eerder de Israëlische minister voor Transport, Yisrael Katz, een bezoek aan Spanje had gebracht.

De haven Ashdod is één van Israël ’s belangrijkste maritieme handelsroutes. Minister Pastor zei dat zij van plan is om speciale teams te vormen die de Israëlische veiligheidsprotocollen en technologie zullen bestuderen en eventueel inplanten in havenbedrijven in Spanje. Het gateway veiligheidssysteem van de haven wordt algemeen beschouwd als één van de meest geavanceerde in de wereld en maakt gebruikt van complexe algoritmen en biometrische systemen voor containeridentificatie.

“Een samenwerking met de havens van Spanje zal de ontwikkeling van strategische projecten promoten, die zullen helpen om de toonaangevende status van de haven van Ashdod onder de zeehavens van het Midden-Oosten te cementeren,” zei Gideon Siterman, voorzitter van de raad van beheer van de Haven Ashdod. Spanje, zo vervolgde hij, “Staat bekend als leider in de ontwikkeling van moderne vervoerssystemen en infrastructuur. Ik hoop dat deze wederzijdse samenwerking voor zowel de haven als voor de Staat voordelig zal zijn.”

Een paar later uren ondertekende minister Pastor in Jeruzalem het samenwerkingsakkoord met haar Israëlische tegenhanger Ysraël Katz die in mei van dit jaar gelijkaardige projecten bezocht in Spanje die reeds voltooid waren. Op dit ogenblik neemt Spanje, via het openbare constructiebedrijf INECO dat onder de hoge bescherming staat van de minister voor Ontwikkeling, in Israël reeds deel aan meer dan 18 ontwerpprojecten.

De Spaanse overheid is geïnteresseerd in het uitbreiden van zijn participatie, en wil in het bijzonder meer betrokken bij de belangrijkste Israëlische projecten die in 2013 zullen worden op touw gezet, zoals de snelle spoorlijn tussen Beersjeba, de belangrijkste stad in de Negev woestijn en de haven van Eilat, via een spoorlijn van 350 kilometers lengte vanuit Tel Aviv dat de Middellandse Zee zou verbinden met de Rode Zee.

De Israëlische regering, die zowat 3 miljard euro aan de bouw van de spoorlijn zal besteden, moet nog beslissen wie onder een groep internationale consortiums zal meewerken waaronder naast Spaanse bedrijven, ook één van Frankrijk bevindt en een ander uit China.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “What will the boycotters say?”

Bronnen:

  1. Ynet News: Spain eyes Israeli port security technology [lezen]
  2. Fox News Latino: Spain and Israel plan to work together on infrastructure projects [lezen]
  3. Latin American Herald Tribune: Spain, Israel Plan to Work Together on Infrastructure Projects [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.