Minister Landau: Ondanks alle kritiek van eender wie, zal Israël blijven bouwen in zijn hoofdstad Jeruzalem

Video: Maandag, 24 december 2012. Met minister Uzi Landau in de Stad van David [‘Ir David’], Jeruzalem:

“Sinds de tijd van David, is deze stad nooit de hoofdstad geweest van een andere volk, behalve dan van de Joden. Geen enkele andere natie heeft ooit Jeruzalem als zijn hoofdstad beschouwd. Zion is Jeruzalem en terugkeren naar Jeruzalem is de sleutel van het Zionisme. Wij zullen doorgaan met bouwen in Jeruzalem, niét omdat we nood hebben aan veiligheid, maar omdat het een natuurlijke zaak is om dat te doen. Israël zal in Jeruzalem verder blijven doen met wat de Britten in Londen doen, de Fransen in Parijs en de Amerikanen in Washington D.C.”

De Israëlische regering zal zich helemaal niks aantrekken – en zal blijven negeren – de recente internationale kritiek op zijn plannen om in Oost-Jeruzalem en andere plaatsen voorbij de Groene Lijn de constructies verder uit te breiden, zei Uzi Landau (plaatje rechts), Israël ’s minister voor Water en Energie op maandag j.l. Minister Landau (69 jr.) zetelt voor Avigdor Lieberman ’s partij Yisrael Beiteinu in het kabinet van premier Benjamin Netanjahoe.

Minister Uzi Landau

“Waar wij zorg voor moeten dragen, nog vóór al het andere, is om de Joodse soevereiniteit over Jeruzalem te bewaren,” zei hij, de voortdurende kritiek en veroordelingen verwerpend op de aankondigingen van Israël om de bouwwerken te hervatten in de wijken van Jeruzalem zoals in Ramat Shlomo, Givat Hamatos, Har Homa, Givat Ze’ev en elders op de West Bank.

“Enkel om het voor iedereen ondubbelzinnig duidelijk te stellen: Israël zal in Jeruzalem verder doen met wat de Britten in Londen doen, wat de Fransen in Parijs doen en wat onze vrienden in Amerika in Washington doen,” zei de politicus van Yisrael Beytenu. “Wij adviseren niemand wat zij in hun eigen hoofdstad moeten doen en zij zullen enkel onze eigen zin volgen betreffende Jeruzalem.”

Vorige week, veroordeelden 14 van de 15 leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Israël voor zijn bouwplannen, zeggende dat zij “een negatieve boodschap uitzenden en het geloof in zijn bereidheid om te onderhandelen ondermijnen.” Zelfs de Verenigde Staten uitten hun ongenoegen tegen Israël met het staatsdepartement dat Jeruzalem beschuldigde van het volgen van een “patroon van provocatieve actie.”

Chef van het buitenlandse beleid van de Europese Unie, Catherine Ashton, zei “dat de EU van nabij de situatie en zijn bredere implicaties zal blijven opvolgen,” en drukte een weinig verhullende bedreiging uit dat het “passend zal reageren” indien Jeruzalem zijn plannen doorzet. Het is niet duidelijk welke acties de EU zou voeren. De dreiging met een niet gespecificeerde reactie door Ashton werd voor het eerst uitgegeven na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie eerder op de maand.

Een gezamenlijke verklaring door de ministers van Buitenlandse Zaken van het continent veroordeelde Israël maar trof geen maatregelen, zoals een boycot of sancties tegen de Joodse staat. Nochtans vrezen sommige waarnemers dat als Israël zijn bouwplannen doorzet, in het bijzonder in het gebied dat bekend is als “E-1” dat Jeruzalem zal verbinden met Ma’aleh Adumim, zou de EU strafmaatregelen bestraffende maatregelen overwegen.

Minister Landau, die op de 7de plaats staat van de coalitielijst Likoed-Beiteinu voor de aanstaande parlementsverkiezingen van 22 januari 2013, zei dat “elke bedreiging ernstig moet worden genomen en ook in alle ernst moet worden beantwoord.” Nochtans hebben voormalige Israëlische leiders, van David Ben-Goerion over Levi Eshkol en Golda Meir tot aan Menachem Begin, altijd de bedreigingen beantwoord door ze te negeren en te doen waarvan zij dachten dat dit het juiste was, voegde hij eraan toe.

Door toe te geven aan de (internationale) druk om de bouw in de wijken van Jeruzalem voorbij de Groene Lijn te bevriezen, zou de Israëlische regering “simpelweg om meer druk vragen om verdere concessies aan de Palestijnen te doen,” zei hij. “U geeft dan enkel de boodschap door dat wanneer iemand maar genoeg druk uitoefent, hij wel succes zal hebben. De boodschap die van hier komt zou juist het tegenovergestelde moeten zijn. Het kan ons niet schelen wat anderen mensen gaan doen. Wij gaan hier op een natuurlijke wijze leven,” zei hij. De bouw in Jeruzalem is niet bedoeld als een straf voor om het even wie, voegde hij eraan toe, maar enkel met intentie om te voldoen aan de “natuurlijk” behoefte aan de inwoners van Israël.

Premier Benjamin Netanjahoe heeft er bij herhaling op gewezen dat sommige van zijn plannen om de bouw in Oost-Jeruzalem en elders op de West Bank uit te breiden werden geopenbaard en naar voren gestuwd als antwoord op de eenzijdige stap van de Palestijnen om succesvol de opwaardering van zijn status als waarnemend niet-lidstaat in de Verenigde Naties. Netanjahoe heeft toen ook niet laten zien dat hij werd afgeschrikt door de internationale veroordelingen. “Alle Israëlische regeringen hebben gebouwd in Jeruzalem. Wij gaan dat niet veranderen,” zei de premier vorige week.

Stad van DavidOp maandagmorgen, 24 december ’12, kregen minister Uzi Landau (eerste van links op het plaatje hierboven) en een twaalftal Engelstalige leden en jongerenleiders van zijn partij Yisrael Beiteinu, een rondleiding op de archeologische site van de Stad van David**, waar al een tijdje belangrijke opgravingen aan de gang zijn.

“Indien iedereen die nu vanuit het buitenland Israël bekritiseren ook aan dergelijke bezoeken zouden deelnemen, zouden zij dezelfde dingen zeggen,” vertelde minister Landau aan The Times van Israël, verwijzend naar de minstens 3.000 jaar oude Joodse aanwezigheid in Jeruzalem, zoals die werd aangetoond met archeologische vondsten. “Ik begrijp waarom de Arabieren [ons] bekritiseren en al het mogelijke doen om ons te verhinderen om opgravingen te doen, omdat elke laag die wordt blootgelegd telkens duidelijk aantoont hoe diep de Joodse wortels hier wel zijn en hoe om het even welke Arabische voetafdrukken ontbreken.”

“Ik zou hier al onze Europese en Noord-Amerikaanse collega’s willen uitnodigen die deze dagen eensgezind hun kritiek geven, om naar hier te komen en een kort bezoek af te leggen,” voegde hij eraan toe. “Op zijn minst, als zij dan al kritiek hadden, zou hun kritiek niet voortspruiten uit onwetendheid.”

door Raphael Ahren

** Volgens de geschiedenis heeft Koning David (1040-970 v.C.) van 1010 tot 1002 geregeerd vanuit de Joodse hoofdstad Jeruzalem over het Koninkrijk Judea en van 1002 tot aan zijn dood in 970 v.C. geregeerd over het Verenigd Koninkrijk van Israël; de oudste archeologische artefacten die stedelijke bewoning bewijzen in de Stad van David, dateren uit de chalcolitische periode ca. 4500 v.Chr.; Brabosh.com.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Commentaar overbodig!”

Bronnen:

 1. The Times of Israel: Israel will build in Jerusalem no matter the criticism, vows senior minister door Raphael Ahren [lezen]
 2. Arutz-7:
  – Uzi Landau Defends Construction in Jerusalem [lezen]
  – MK Landau: ‘Coming Back to Jerusalem is Key to Zionism’ door Rachel Hirshfeld [lezen]
 3. The Jerusalem Post: Jerusalem c’tee approves 1,200 Gilo housing units door Melanie Lidman [lezen]
 4. Ynet News: PM vows to keep building in Jerusalem door Moran Azulay [lezen]

Gerelateerd:

 • Het èchte obstakel voor de vrede? De critici van Israël door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Premier Netanjahoe: Ik zal het VN-verbod op nieuwbouw in onze hoofdstad Jeruzalem negeren [lezen]
 • Ron Prosor: Woningbouw in onze eigen hoofdstad Jeruzalem is geen obstakel voor de vrede [lezen]
 • Leo Rennert: ‘Hallo? Het gaat helemaal niet om nederzettingen, idioot!’ [lezen]
 • Premier Netanjahoe: ‘Wij zullen tot in de eeuwigheid doorgaan met huizen bouwen in Jeruzalem’ [lezen]
 • De wereldvrede bedreigd: Geen enkel wapen is dodelijker dan het Israëlisch huis door Likoed.nl [lezen]
 • Bouwprocedures voor nieuwbouw in Jeruzalem versneld goedgekeurd, weer 1500 huizen erbij [lezen]
 • Bouw, Bibi, bouw! Doorgaan met Joodse huizen bouwen en nooit capituleren! door Dovid Efune [meer]
 • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
 • Waar precies wordt er nu gebouwd in het oostelijk deel van Jeruzalem? door Melanie Lidman [meer]
 • Vier EU-landen tegen veroordeling Hamastoespraak maar wel Israël wraken om nieuwe bouwplannen [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.