Israël niet onverdeeld gelukkig met keuze van John Kerry als opvolger Hillary Clinton op BuZa, VS

obama-kerry2Barack Obama verwelkomt John Kerry als zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, die hiermee Hillary Clinton opvolgt in de regering Obama II. Premier Netanjahoe verwelkomde de benoeming van John Kerry zeggende “Kerry heeft heel wat ervaring en is een gekende verdediger van de veiligheid van de Staat Israël.”

Netanjahoe noemt hem dus net geen ‘vriend van Israël’, maar goed, een ‘vriend van Israël’ betekent niet echt hetzelfde als de veiligheid van Israël verdedigen. Israël kan zogenaamde ‘vrienden van Israël’, die niet verder raken dan vanaf de zijlijn toe te kijken met de handen diep in de zakken, missen als de pest. Israël heeft mensen nodig die daadkracht vertonen en de juiste klemtonen leggen. Hopelijk zal John Kerry Israël niet ontgoochelen want de lucht boven het Midden-Oosten is verre van opgeklaard.

John Kerry, senator voor de Democraten, was in 2004 presidentskandidaat maar moest het toen nipt afleggen tegen George W. Bush. Chuck Hagel was tot in 2008 senator van de Republikeinen voor de staat Nebraska. Hij wordt wellicht de nieuwe minister van Defensie. Beider benoemingen moeten nog wel goedgekeurd worden door het Congres.

De verwachte benoeming van senator John Kerry (69 jr.) tot nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, en van oud-senator Chuck Hagel (66 jr.) tot minister van Defensie heeft de laatste dagen in Israël tot veel onofficiële reacties geleid. In beide gevallen is Israël helemaal niet zo gelukkig met de keuzes van president Obama.

Hoewel Kerry algemeen wordt gezien als vriend van Israël in het Amerikaanse Congres (zijn stemgedrag over Israël is ‘schoon’), zijn er wat problemen betreffende Jeruzalem, en Kerry is wat neerbuigend over Israëls bezorgdheid in het verleden.

De meeste zorg over Kerry komt voort uit zijn leidende rol bij een poging, aan het begin van Obama’s eerste termijn, om de relaties tussen de VS en het regime van de Syrische dictator Bashar Assad te doen herleven. Achteraf was dit een zeer slechte beoordeling van de plaatselijke situatie, en gelukkig voor de Amerikaanse belangen in de regio is dit plan mislukt.

Maar er zijn aanwijzingen dat Kerry als minister van Buitenlandse Zaken die fout zou herhalen door betrokkenheid bij organisaties zoals Hamas te bevorderen en Israël onder druk te zetten om zijn veiligheid in gevaar te brengen. Kerry verwerpt ook het idee, dat Joden het recht hebben om in Judea, Samaria en de oostelijke helft van Jeruzalem te wonen, ondanks dat deze gebieden de Bijbelse kern van het oude Israël vormen.

Chuck HagelVerontrustender is de Republikein Chuck Hagel (plaatje rechts), die geen geheim heeft gemaakt van zijn minachting voor de speciale relatie van de VS met Israël, en een symbool is geworden voor Israëls tegenstanders in de VS. Onder degenen die de keuze voor Hagel prijzen is Harvard-hoogleraar Stephen Walt, de co-auteur van het boek The Israel Lobby, die de VS bekritiseert wegens zijn standvastige steun steun aan Israël, en de situatie wijt aan een ‘almachtige pro-Israël lobby’.

Vorige week schreef Walt dat Obama, door Hagel als minister van Defensie te kiezen, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu effectief had ‘terugbetaald’ omdat hij, zoals Walt stelt, zo onwillig is. Dat Hagel slecht is voor Israël, vooral in deze gevoelige tijd wat betreft de Iraanse nucleaire dreiging, is klaarblijkelijk algemeen bekend in Washington. Toen Obama voor het eerst in de race was voor het presidentschap in 2008, verklaarde zijn Joodse outreach directeur, Ira Forman, dat ‘als [Hagel] een beleidsstandpunt inneemt, zouden we echte zorgen hebben’.

Bekend is dat Hagel heeft opgeroepen tot contacten met de huidige Iraanse leiders, en herhaaldelijk het gevaar van een nucleair bewapende Islamitische Republiek heeft gebagatelliseerd. Dreigingen door Irans religieuze en politieke leiders, om Israël te vernietigen, zijn allemaal door Hagel terzijde geschoven.

door Ryan Jones


Bronnen:

  1. Israel Today Nederland: Israël ongelukkig als Obama Kerry en Hagel benoemt door Ryan Jones [lezen]
  2. Fresnozionism.org: Iranian news service blames Israel for Sandy Hook, likes Chuck Hagel [lezen]
  3. The Algemeiner: Nebraska Jews Recall Senator Chuck Hagel as “Unfriendly” and “Unmovable” on Israel, “Didn’t Give a Damn About the Jewish Community” [lezen]
  4. The Washington Post: Obama Nominates Kerry to Be Next Secretary of State [lezen]
  5. The Times of Israel: Calling him a supporter of Israel’s security, Netanyahu praises Kerry nomination door Joshua Davidovich [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.