Premier Netanjahoe waarschuwt Hamas: Wij zijn nog niet klaar met jullie!

bibi-truce2Premier Benjamin Netanjahoe kondigt op 21 november 2012 een staakt-het-vuren af. Het op til staande grondoffensief wordt afgeblazen. Operation Pillar of Defense komt na acht dagen strijd abrupt tot een einde [screenshot van Bibi op de Israëlische TV zender Kanaal 2.]

Het Israëlische leger treft voorbereidingen om Hamas een “nog zwaardere slag” toe te brengen dan het dat eerder in nobember deed tijdens het Israëlische verdedigingsoffensief Operation Pillar of Defense, zei premier Benjamin Netanjahoe in een televisie interview dat afgelopen zaterdagavond (22 dec.) werd uitgezonden.

“Ik zou Hamas willen aanraden nog even te wachten met feestvieren,” voor om het even welke schijnbare overwinning in de nasleep van de acht durende operatie, vertelde Netanjahoe op Kanaal 10, suggererend dat Israël nog niet klaar is met Hamas, dat tijdens die campagne 1.500 raketten afvuurde op de Joodse staat.

“Wij deelden een zware klap uit” aan de islamistische regering van Gaza, zei hij. “Wij vernietigden bijna al hun lange-afstandsraketten,” merkte hij op. “Maar ik vertel u dat het IDF voorbereidingen treft om een nog zwaardere klap uit te delen. Onze rekening met Hamas is nog niet vereffend.”

In breed uitgesmeerde interviews op de Israëlische televisiezenders tijdens het weekeinde, zei een zelfverzekerde Netanjahoe dat hij verwacht om de verkiezingen van volgende maand (22 jan. 2013) te winnen maar hij beklemtoonde hij dit met een “grote partij” achter zich wilde doen – het punliek oproepende om voor zijn Likoed-Beiteinu coaltie te stemmen, die momenteel ongeveer 36 zetels krijgt.

“Het publiek weet wie het best omgaat met de veiligheid, met regionale en economische uitdagingen,” vertelde hij op Kanaal 10. “Het publiek wil een sterke eersteminister met een sterke partij achter hem.”

In een gesprek met Kanaal 2, zei Netanjahoe dat hij geloofde dat “op de dag van de verkiezingen, de burgers van Israël niet alleen een boodschap naar het binnenland zullen zenden maar aan de gehele wereld.” Hij zei dat op de aanstaande verkiezingsdag, “Ahmadinejad, Nasrallah en Meshaal maar één ding zullen willen weten: is de eersteminister sterker of zwakker geworden? Omdat dit voor hen betekent dat Israël sterker of zwakker is geworden. En zij begrijpen zeer goed dat de beslissende factor is of de partij van de premier al dan niet groter of kleiner is geworden. Als die groter is geworden, is Israël sterker geworden, en dat is de boodschap waarvan ik verwacht en waarin ik geloof die de inwoners van Israël zullen zenden naar onze vijanden over de wereld op verkiezingsdag.”

Hij erkende de verschillen van mening met de Verenigde Staten over de bouw voorbij de Groene Lijn in Oost-Jeruzalem en op de West Bank, maar ontkende partij te hebben gekozen tijdens de Amerikaanse verkiezingen door uitdager Mitt Romney te verkiezen boven Barack Obama maar niet slaagde in zijn opzet. Als er ook maar iemand gelooft dat hij partij had gekozen “hebben zij het verkeerd voor,” zei de premier.

Netanjahoe onderstreepte dat de recente aankondiging betreffende de bouw in de nederzettingen, een reactie was op het Palestijnse verzoek in de Verenigde Naties om het statuut van waarnemer te verhogen. “Zij waren degenen die eenvoudigweg alle akkoorden met ons aan snippers verscheurden; door eenzijdig [naar de VN] te gaan, mijn vrienden, wij gaan geen stap achteruit zetten en helemaal niets doen,” zei hij. “Zou ik weg gaan en het land weggeven zodat Iran het kan overnemen? Ik ben niet bereid om dat te doen.”

Hij merkte op dat Israël decennialang voorbij de Groene Lijn had gebouwd en stelde dat indien Tel Aviv was gecapituleerd voor de internationale druk, “Tel Aviv niet zou zijn opgestaan. Noch zou Kfar Saba dat gedaan hebben.”

Hij bezweerde dat hij zou blijven doorgaan met het bouwen van nieuwe wijken, opmerkende dat hij de Joodse buurt Har Homa in het oosten van Jeruzalem en geconfronteerd met zware internationale tegenstand, toch had opgericht. In de voorbije weken, als deel van wat hij zei dat het een bestraffende actie was voor het succesvolle maneuver van de Palestijnse Autoriteit om statusverhoging te krijgen in de VN als ‘waarnemend niet-lidstaat’, heeft zijn regering de bouwplannen voor duizenden nieuwe huizen op betwist grondgebied aangekondigd, met inbegrip van de hoogst gevoelige E-1 corridor tussen Jeruzalem en zijn voorstad Maale Adumim in het oosten [op de West Bank.]

“Wat voor toekomst heeft Israël nog als het niet mag bouwen in Gilo en Ramot?” vroeg hij aan de interviewers van Kanaal 2. “De Westelijke Muur [de Klaagmuur] is geen bezet grondgebied… Wij zullen in Jeruzalem [blijven] bouwen omdat dat ons recht is,” zei hij.

Gevraagd of het Israëlische beleid onder zijn leiding het land meer oorlogszuchtig heeft gemaakt dan dan vredelievend, antwoordde Netanjahoe dat “als er een partner was die bereid was om het principe goed te keuren om de Joodse staat te erkennen, en als het grondgebied dat aan hem wordt gegeven wordt gedemilitariseerd en aan de grond echte veiligheidsmaatregelen treft op alle mogelijke manieren, laat ons daar dan over praten.”

De Palestijnse Autoriteit, zei hij, heeft geen enkele bereidheid getoond om over vrede te bereiken, tijdens zijn vierjarige ambtstermijn als eersteminister, voorwaarden vooraf stellende in plaats van verder te onderhandelen. “Wanneer [PA President Mahmoud] Abbas weg gaat en Hamas omhelst, over verzoening spreekt met Hamas en demonstraties toestaat van Hamas [in Hebron en Nabloes] waarin wordt opgeroepen tot de de vernietiging van Israël, dan vraag ik mezelf af: is hij een partner voor de vrede?”

Globaal genomen, zei Netanjahoe, zijn de Amerikaans-Israëlische betrekkingen standvastig en sterk en coordinatie op het gebied van inlichtingen, over Iran, over Egypte en meer, zei hij, zijn diepgaand.


Bronnen:

  1. The Times of Israel: Netanyahu warns Hamas: We’re not finished with you yet [lezen]

Een gedachte over “Premier Netanjahoe waarschuwt Hamas: Wij zijn nog niet klaar met jullie!

  1. In deze crisis tijd heeft de Eu een duidelijk optredende leider erg hard nodig . Gelukkig heeft Israel die wel. In het bericht lees ik in woord en daad dat hij het Godsvolk van Israel wil behoeden en in vrede en geluk verder wil laten leven.De democratisch verkozen leider vertoont goed leiderschap. Het is Benjamin Netanjahoe dat leiderschap goed toevertrouwd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.