88 procent van Palestijnen gelooft dat enkel geweld en terreur Palestijnse onafhankelijkheid brengt

kunst09Gaza, 8 december 2012: massameeting van Hamas. De oproep van Hamasleider Khaled Meshaal om ‘Palestina’ te heroveren ‘van de rivier tot aan de zee’, niét door vredesonderhandelingen met Israël maar enkel kan bereikt worden door geweld en bloedvergieten, wordt ook bij de Palestijnen op de West Bank luid toegejuicht. Maar liefst 88 procent van àlle Palestijnen meent dat enkel door oorlog en terreur, de Palestijnse onafhankelijke staat kan verwezenlijkt worden.

Voor het eerst sinds 2006, steunen meer Palestijnen op de West Bank de politieke benadering van Hamas in tegenstelling tot die van Al Fatah en zijn leider, Mahmoud Abbas, toont een nieuwe opiniepeiling aan.

Dubbel signaal: ontkenning van de Holocaust plus aankondiging van een nieuwe

En een overweldigende meerderheid van de Palestijnen gelooft dat de resultaten van de recentste escalatie tussen Hamas en Israël met inbegrip van Operation Pillar of Defense (de acht dagen durende strijd van Israël tegen terreurbolwerken van Hamas in Gaza van 14 tot 22 november), het bewijs leveren dat de gewapende strijd de beste te volgen weg vertegenwoordigt naar Palestijnse onafhankelijkheid.

De opiniepeiling, werd eerder op de maand gevoerd door het Arab World Research and Development (AWRAD) instituut, een in Ramallah gevestigd onderzoekscentrum, en dat bemonsterd werd onder 1.200 Palestijnen van zowel de Gazastrook als op de West Bank.

Het onderzoeksinstituut trachtte aldus politieke standpunten te vergaren onder Palestijnen volgend op Operation Pillar of Defense in Gaza en tevens het succesvolle verzoek van Mahmoud Abbas in de Verenigde Naties om de status van ‘Palestina’ te verhogen tot ‘waarnemende niet-lidstaat’

Terwijl beide gebeurtenissen overweldigend positief door de Palestijnen worden bekeken, en beide Palestijnse facties nog populairder maakt dan voordien het geval was, zei 42% van de ondervraagden op de Westbank dat de (gewelddadige) benadering van Hamas te verkiezen is boven die van Al Fatah, in tegenstelling tot slechts 28 procent die de voorkeur gaven aan de (diplomatieke) benadering van Fatah.

Interessant om weten is dat meer Gazanen dan West Bank Palestijnen, zowat 40 procent, hun voorkeur gaven aan de (diplomatieke) benadering van Al Fatah dan die van Hamas, die over hen regeert. Zevenendertig procent vond de gewelddadige benadering van Hamas dan weer beter.

Terwijl Abbas neigt om de tweestatenoplossing te laten goedkeuren via onderhandelingen, weigert Hamas – die internationaal als een terreurgroep wordt beschouwd – Israël te erkennen en bepleit de eeuwige Jihad tegen de Joodse ‘ongelovigen’ die daar verblijven. Een overweldigende van 88 procent van de volledige steekproef geloofde dat na het resultaat van Operation Pillar of Defense, bewezen is dat gewapende strijd het beste middel is om Palestijnse onafhankelijkheid te bereiken.

2-statenoplossing volgens Abbas: ‘Joden BUITEN! Moslims BINNEN!’

Een andere tendens die door de opiniepeiling wordt geopenbaard is een scherpe daling in steun voor onderhandelingen met Israël onder de inwoners op de West Bank. In mei 2011, steunde 59% van de inwoners op de West Bank een directe terugkeer naar onderhandelingen met Israël. Dat aantal daalde tot 52% in ei 2012, maar daalde scherp tot 43% in de meest recente opiniepeiling. Ondertussen, bleef de steun voor onderhandelingen grotendeels stabiel in de Gazastrook op ongeveer 50%.

Hillel Frisch, een deskundige op het gebied van Palestijnse politiek op het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies aan de Bar Ilan Universiteit, zei dat hij niet verrast werd door de resultaten van de opiniepeiling, aangezien Israël ’s Operation Pillar of Defense door Hamas werd waargenomen als een overwinning op Israël en het recente besluit van Israël om belastinggeld in te houden dat namens de PA wordt verzameld.

“De Palestijnen worden voelen zich steeds meer gefrustreerd en verliezen de hoop in onderhandelingen,” vertelde Frisch aan The Times of Israël. “Zij zullen zich misschien keren tot Hamas, niet omdat het Hamas is, maar omdat de terreurgroep zich kant tegen onderhandelingen met Israël.” Voor het eerst sinds 2006, stond de Palestijnse Autoriteit afgelopen week op de West Bank pro-Hamas demonstraties toe, om de 25te verjaardag van de oprichting van de beweging te vieren.

door Elhanan Miller


Bronnen:

 1. The Times of Israel: 88 percent of Palestinians believe armed struggle is the best way to achieve independence door Elhanan Miller [lezen]
 2. Israel Heute: Umfrage: Palästinenser suchen Gewalt, unterstützen Hamas [lezen]
  – Vertaald uit het Duits door E.J. Bron als: Peiling: “Palestijnen” zoeken geweld, ondersteunen Hamas [lezen]

Een gedachte over “88 procent van Palestijnen gelooft dat enkel geweld en terreur Palestijnse onafhankelijkheid brengt

 1. is het dan verkeerd van mij om te denken dat de enige manier om de palestijnen naar de “tafel” te krijgen is door gaza en de west bank opnieuw binnen te trekken.? want blijkbaar is dat de enige taal die ze verstaan.
  uiteraard zal men dit een extremistisch zionistisch idee vinden…so what?
  als de palestijnen dreigen met een nieuwe SHOAH dan is het een “uiting van frustratie” en zeker niet een uiting van Jodenhaat.
  dus…wat houdt ons tegen om “onze frustratie kenbaar te maken”?
  juist ja wij zijn beschaafd..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.