Het èchte obstakel voor de vrede? De critici van Israël [Jonathan S. Tobin]

maaleh-adumim2012a
Op de West Bank, woensdag 5 december 2012. Een Joodse man kijkt vanuit het omstreden “E-1” gebied uit op de voorstad van Jeruzalem, Maaleh Adumim. Onlangs werden de plannen goedgekeurd om ook het E-1 gebied te bebouwen, wat leidde tot grote frustratie bij de Palestijnen die thans steun zoeken binnen de VN-Veiligheidsraad om te trachten alsnog de bouw van Joodse huizen te blokkeren (foto: AP/Sebastian Scheiner)

De regering van Barack Obama heeft zich deze week aangesloten bij het koor van de Verenigde Naties en de Europese en Arabische critici van Israël, toen het besluit van de regering Netanjahoe verguisde toen die de plannen goedkeurde voor nieuwbouw in twee wijken van Jeruzalem en in een van de aangrenzende voorsteden (Maale Adumim) beter bekend als het “E-1” gebied.

Terwijl de regering van Obama zich niet aansloot bij de visie van zijn Europese bondgenoten en andere leden van de Veiligheidsraad van de V.N., die de aangekondigde nieuwbouw illegaal verklaarde en een obstakel voor de tweestatenoplossing noemden, verklaarde zij wel dat de bouwactiviteiten de vrede “verder in gevaar” brengen.

De critici van Israël stellen het argument voorop dat dit soort veroordeling de isolatie van het land zal verhogen en aan de basis ligt van de krom getrokken stemming omtrent de recente verhoging van de status van de Palestijnse Autoriteit in de Verenigde Naties op 29 november. Maar de hypocrisie van deze beschuldigingen maken het gemakkelijk om te begrijpen waarom de Israëlische premier Netanjahoe hen blijft negeren.

Het punt is hier niet alleen – zoals wij hier herhaaldelijk hebben op gewezen in Contentions – dat bouwen in deze gebieden van Jeruzalem evenals in het “E-1” gebied, de tweestatenoplossing niet zal verhinderen, daar waar de Palestijnen de onderhandelingen met Israël om er een te krijgen, blijven ontwijken.

De nieuwbouw binnen de stadsgrenzen van Jeruzalem in Joodse buurten die decennia geleden werden opgetrokken, zoals Ramat Sharon en Gilo, gebeurt in plaatsen waarvan niemand voorziet dat die ooit aan de Palestijnen zou worden gegeven in om het even welk genereus aanbod in het kader van ‘land voor vrede’.

Hetzelfde geldt voor het nieuwe bouwproject van Givat Hamatos. Zoals voor het “E-1” gebied dat ligt tussen Jeruzalem en de voorstad van Maale Adumim, is dit eveneens een gebied dat Israël altijd al van plan is geweest om het te behouden. Dat is een punt dat wordt benadrukt door het feit dat het Yitzhak Rabin was die het onder de jurisdictie plaatste van de aangrenzende Joodse stad.

Maar de echte hypocrisie is niet het feit dat al die landen evenals de Palestijnen zeer goed weten dat het niet het minste verschil zou maken voor een tweestatenoplossing indien Israël 100.000 nieuwe huizen in deze plaatsen bouwde of ook helemaal geen. Het feit is dat deze landen het feit blijven negeren dat het de Palestijnen zijn die weigeren om te onderhandelen en die blijven doorgaan met verklaringen af te leggen die hun bedoeling duidelijk maken om Israël te vernietigen zonder zich veel aan te trekken van de commentaar van de naties die vermoedelijk zo geïnteresseerd in vrede zouden zijn.

raketten10
De vredestichters van Hamas

Tenslotte is het nog maar twee weken geleden dat Khaled Meshaal, chef van de andere helft van de Palestijnse Autoriteit (in Gaza dus), de leider van de Hamasbeweging die – in naam toch – (een soeverein deel van) de Palestijnse staat bestuurt, het volgende verklaarde ten overstaan van een juichende massa in Gaza:

“Palestina van de rivier tot aan de zee, van het noorden tot aan het zuiden, is ons land en wij zullen nooit één duimbreed of om het even welk deel van dat land opgeven.”

Hoewel Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit later akte nam van deze verklaring en vervolgens valselijk trachtte te beweren dat Hamas reeds Israël heeft erkend (wat het dus niet deed), blijft het feit dat de leider van Al Fatah een eenheidsakkoord heeft ondertekend met het islamistische Hamas, zijn andere partner in de Palestijnse Autoriteit, die vroeg of laat zal worden uitgevoerd.

Verwachten de Verenigde Staten of de Europeanen dat Israël werkelijk meer land zal afgeven aan dergelijke alliantie? Er is een ruime consensus binnen Israël tegen dergelijk plan dat verklaart waarom de coalitie van Netanjahoe opnieuw zal scoren tijdens de verkiezingen van volgende maand.

Noch houden de beweringen steek dat Israël ’s bouwplannen het moeilijker maken voor Abbas. Waar Netanjahoe nieuwe stenen bouwt diep op de West Bank, iets wat de nederzettingenbeweging hem graag zien doen, zou geloofwaardig kunnen worden opgeworpen dat dergelijke plannen inderdaad de verwezenlijking van een Palestijnse staat op de West Bank in de weg staan.

Maar waarom zou dat waar zijn voor de nieuwbouw in bestaande Joodse wijken op grondgebied die deel zouden uitmaken van een landruil waarvan zelfs president Barack Obama heeft erkend dat zij deel zullen uitmaken van een akkoord dat gebaseerd zou zijn op de pre-1967 lijnen?

Het probleem is niet enkel dat wat Israël doet een hinderpaal voor de vrede zou zijn. Het is dat door in te stemmen met de veroordelingen van de bouw binnen Jeruzalem, dat president Obama de Europeanen de Palestijnen aanmoedigt om te geloven dat zij ooit op een dag de Joodse staat zullen dwingen om niet enkel de West Bank op te geven maar eveneens zijn hoofdstad Jeruzalem.

Een einde aan het conflict zal slechts aanbreken vanaf de dag dat de zogenaamd ‘gematigde’ Abbas en extremisten zoals Khaled Meshaal dit zullen begrijpen. Verre van dat Netanjahoe een obstakel voor de vrede is, zijn het Abba’s regering en zijn vrienden binnen de Verenigde Naties die veel meer dan de Israëliërs dat doel dreigen onverwezenlijkbaar te maken.

door Jonathan S. Tobin


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Weten we al lang.”

Bronnen:

 1. Commentary Magazine: The Real Obstacle to Peace: Israel’s Critics door Jonathan S. Tobin [lezen]

Gerelateerd:

 • Premier Netanjahoe: Ik zal het VN-verbod op nieuwbouw in onze hoofdstad Jeruzalem negeren [lezen]
 • Ron Prosor: Woningbouw in onze eigen hoofdstad Jeruzalem is geen obstakel voor de vrede [lezen]
 • Leo Rennert: ‘Hallo? Het gaat helemaal niet om nederzettingen, idioot!’ [lezen]
 • Premier Netanjahoe: ‘Wij zullen tot in de eeuwigheid doorgaan met huizen bouwen in Jeruzalem’ [lezen]
 • De wereldvrede bedreigd: Geen enkel wapen is dodelijker dan het Israëlisch huis door Likoed.nl [lezen]
 • Bouwprocedures voor nieuwbouw in Jeruzalem versneld goedgekeurd, weer 1500 huizen erbij [lezen]
 • Bouw, Bibi, bouw! Doorgaan met Joodse huizen bouwen en nooit capituleren! door Dovid Efune [meer]
 • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
 • Waar precies wordt er nu gebouwd in het oostelijk deel van Jeruzalem? door Melanie Lidman [meer]
 • Vier EU-landen tegen veroordeling Hamastoespraak maar wel Israël wraken om nieuwe bouwplannen [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.