Ron Prosor: Woningbouw in onze eigen hoofdstad Jeruzalem is geen obstakel voor de vrede

jeruzalembouw2Een Israëlische politieman houdt een oogje in het zeil op de afbraakwerken in de oostelijk gelegen wijken van Jeruzalem. Oude huizen moeten plaatsmaken voor moderne nieuwbouw.

“Woningbouw door Israël in zijn eigen hoofdstad is geen obstakel voor de vrede, maar eerder zijn wel de Arabische eisen en opruiingen tot haat dat,” zei ambassadeur van Israël aan de Verenigde Naties, Ron Prosor op woensdag 19 december.

Ambassadeur Ron Prosor antwoordde dit op de veroordeling door vier Europese lidstaten van de Veiligheidsraad op de Israëlische plannen voor de bouw van duizenden nieuwe flatgebouwen in Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem.

“De geplande bouw gebeurt in die buurten die deel zullen uitmaken van Jeruzalemse en Israëlische soevereiniteit in het kader van om het even welk toekomstig akkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit,” zei hij.

“Het is hypocriet om de Palestijnse territoriale aaneensluiting te eisen tussen Judea & Samaria en Gaza en in één en dezelfde adem zich ook te verzetten tegen de Joodse territoriale aaneensluiting tussen Maaleh Adumim en Jeruzalem” [cfr. het betwiste “E-1” gebied; Brabosh.com.]

Prosor voegde eraan toe: “De nederzettingen zijn geen – en zijn ook nooit – het belangrijkste obstakel voor de vrede geweest. Het echte obstakel voor vrede is de Palestijnse eis om terug te keren, hun weigering om Israël te erkennen als een Joodse staat en het voortdurende terrorisme en de opruiing tot haat tegen Israël. Als de Veiligheidsraad werkelijk iets tot het vredesproces wil bijdragen, moet het deze kwesties behandelen.”

Een verklaring die werd vrijgegeven door Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Portugal eerder op woensdag, stelde dat de vier landen “zich ten zeerste zorgen maken en sterk gekant zijn” tegen de bouwplannen van Israël. “De aankondigingen van Israël om de bouw van de nederzettingen te versnellen, zenden een negatief signaal uit en ondermijnen het geloof in zijn bereidheid om te onderhandelen,” las de verklaring.

“De uitvoerbaarheid van de tweestatenoplossing, die de sleutel is voor Israël ’s veiligheid op lange termijn, wordt bedreigd door de systematische uitbreiding van de nederzettingen. De nederzettingen zijn onwettig in het kader van de internationale wet en nadelig voor om voor het even welke internationale inspanningen om vredesonderhandelingen opnieuw op te starten en een tweestatenoplossing te verzekeren… Wij roepen de Israëlische regering op om deze plannen te herroepen en eraan te herinneren dat wij geen veranderingen zullen erkennen van de pre-1967 grenzen, met inbegrip ten aanzien tot Jeruzalem, anders dan werd overeen gekomen door de partijen,” ging de tekst verder.

Eerder op woensdag, riep Ban Ki-Moon, de chef van de Verenigde Naties, Israël op om de plannen te annuleren om duizenden nieuwe Joodse huizen te bouwen, ervoor waarschuwende dat dit manoeuver “een bijna fatale doodsteek” kan geven aan de hoop op vrede. “Het vredesproces voor het Midden-Oosten zit in de diepvries. De twee partijen lijken meer dan ooit gepolariseerd te zijn en een tweestatenoplossing is verder weg dan ooit sinds het proces in Oslo begon,” zei hij. “Ik ben diep geraakt door de verhoogde nederzettingenactiviteit op de West Bank, in het bijzonder rondom Jeruzalem. Dit bedreigt ernstig de inspanningen om een haalbare Palestijnse staat te vestigen,” klaagde Ban.

Op dinsdag gebruikte woordvoerster Victoria Nuland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de V.S., sterke taal toen zij het besluit van Israël om te bouwen veroordeelde. “Wij zijn diep teleurgesteld dat Israël dit patroon van provocatieve actie verderzet,” vertelde Nuland tegenover verslaggevers. “Deze herhaalde aankondigingen en plannen voor nieuwbouw, lopen tegengesteld aan de zaak van de vrede. De leiders van Israël zeggen voortdurend dat zij het pad naar een tweestatenoplossing steunen, echter deze acties brengen dat doel in gevaar,” voegde zij eraan toe.

door Elad Benari


Bronnen:

 1. Arutz-7: Prosor: Israeli Construction Not an Obstacle to Peace door Elad Benari [lezen]

Gerelateerd:

 • Ron Prosor: Woningbouw in onze eigen hoofdstad Jeruzalem is geen obstakel voor de vrede [lezen]
 • Leo Rennert: ‘Hallo? Het gaat helemaal niet om nederzettingen, idioot!’ [lezen]
 • Premier Netanjahoe: ‘Wij zullen tot in de eeuwigheid doorgaan met huizen bouwen in Jeruzalem’ [lezen]
 • De wereldvrede bedreigd: Geen enkel wapen is dodelijker dan het Israëlisch huis door Likoed.nl [lezen]
 • Bouwprocedures voor nieuwbouw in Jeruzalem versneld goedgekeurd, weer 1500 huizen erbij [lezen]
 • Bouw, Bibi, bouw! Doorgaan met Joodse huizen bouwen en nooit capituleren! door Dovid Efune [meer]
 • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
 • Waar precies wordt er nu gebouwd in het oostelijk deel van Jeruzalem? door Melanie Lidman [meer]
 • Vier EU-landen tegen veroordeling Hamastoespraak maar wel Israël wraken om nieuwe bouwplannen [lezen]

Een gedachte over “Ron Prosor: Woningbouw in onze eigen hoofdstad Jeruzalem is geen obstakel voor de vrede

 1. Wat goed lijkt, is het meestal niet! Deze les was Israel alweer bijna vergeten en zij was jaren ‘in slaap gesukkelt door de schouderklopjes van haar ‘vrienden, Oslo & het Vredesproces’.

  Zij lijkt nu (eindelijk) wakker geschud en tot de conclusie gekomen dat er in politiek géén vrienden bestaan, enkel economische & strategische interessen!

  In tijden van gevaar en voortdurende eenzijdige ongegronde aanvallen, valse beschuldigingen & non stop ‘bashing, verzamelt een volk zich rond de vlag en dat is precies wat er in het overgrote deel van Israel & wereld Jodendom plaats vindt, samen met de échte vrienden.

  De voortdurende, ongenuanceerde aanvallen aan het adres van Israel door de ‘zogenaamde vrienden & vijanden heeft er voor gezorgd, dat Israel voorbereid & paraat is voor alle eventualiteiten. Het vormt een gezamelijke verdedigings linie rondom de vlag en accepteert (om te beginnen) het gebrul van de nieuwe sectie EU Gauleiters niet meer.

  Dit tot chagrijn van de ‘vrienden & hun medestanders die hun campagnes nóg een tandje opvoeren….tot de bom gaat barsten, en dat gaat ie. (wanneer bij de volgende verkiezingen het rechtse blok de absolute meerderheid gaat halen).

  Israel heeft de les, (die ze even was vergeten), weer in haar hoofd, namelijk dat ze NOOIT vrienden heeft gehad (ook US was niet altijd een vriend), hoogstens landen met een schuldgevoel voor het Joodse bloed wat aan hun handen kleeft (dit zijn de meeste landen in Europa) en dat ze alléén dat moet doen wat in de interesse is van Israel & het Joodse volk.

  De woorden NEVER AGAIN zijn holle frasen geworden voor de meesten, maar niet voor de staat Israel die, als ze zegt NEVER AGAIN ook bedoelt NEVER AGAIN!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.