Premier Netanjahoe: ‘Wij zullen tot in de eeuwigheid doorgaan met huizen bouwen in Jeruzalem’

asian-top2

Premier Benjamin Netanjahoe herhaalde gisteren woensdag 19 december het recht van Israël om te bouwen in de oostelijk gelegen wijken van Jeruzalem, niettegenstaande de globale protesten in te bouwen. Sprekend tegenover afgevaardigden van Aziatische en Stille Oceaanlanden en met zicht vanaf het balkon van het King David Hotel in Jeruzalem op de eeuwenoude stadsmuren van de Oude Stad, vroeg Netanjahoe hen om op de stad neer te kijken en de internationale eisen te overwegen die willen dat Israël daar stopt met bouwen.

Netanjahoe vertelde de afgevaardigden van China, India, Japan, Zuid-Korea, de Filippijnen, Australië, Myanmar, Thailand, Nepal, Vietnam en Sri Lanka, het volgende:

“De muren van Jeruzalem die u achter ons ziet vertegenwoordigen reeds 3000 jaren de hoofdstad van het Joodse volk. Alle Israëlische regeringen hebben in Jeruzalem gebouwd. Wij gaan dat niet veranderen. Dat is een natuurlijke zaak. Ik wil eender wie van u vragen om zich in te beelden dat u de bouw in uw eigen hoofdstad zou moeten beperken. Dat houdt totaal geen steek… wij zijn dat verplicht aan onze hoofdstad; wij hebben ons verplicht aan de vrede; en wij blijven in Jeruzalem bouwen voor al zijn inwoners. Dit is iets dat door alle vorige regeringen werd gedaan; dit is iets dat mijn regering zal blijven doen.”

De verklaring van premier Netanyjahoe kwam enkele uren nadat eerder het Plan- en Bouw Comité van het District Jeruzalem zijn fiat had gegeven voor de bouw van 2.612 flatgebouwen in de wijk Givat Hamatos, een gebied in Oost-Jeruzalem tussen de buurten van Gilo en Talpiot voorbij de Groene Lijn. Het gebied, dat door een paar dozijn Joodse en Palestijnse families wordt bewoond en die momenteel in stacaravans leven, zou de eerste nieuwe woonwijk zijn die wordt gebouwd in Oost-Jeruzalem sedert 1997. Wethouder Pepe Alalu van de stad, die tegen het project stemde, zei dat de bouw binnen een jaar kan beginnen.

Critici beschouwen Givat Hamatos als een bijzonder problematisch gebied om te ontwikkelen omdat, samen met een ander controversieel plan dat bekend is als het “E-1”-gebied, de toegang tot Oost-Jeruzalem van de West Bank zou belemmeren. De Palestijnen eisen Oost-Jeruzalem op als hoofdstad van hun toekomstige staat.

De goedkeuring van het bouwproject voor Givat Hamatos kwam een dag nadat dezelfde commissie de bouw machtigde van 600 flatgebouwen in de Arabische buurt van Beit Safafa en twee dagen nadat het de bouw van 1.500 flateenheden in de grotendeels ultra-Orthodoxe Joodse buurt van Ramat Shlomo goedkeurde, waarmee effectief de bevroren Joodse bouw in het oostelijke deel van de hoofdstad wordt ontdooid, een manoeuver dat ook door de Verenigde Staten werd veroordeeld.

De beslissingen van de planningscommissie om vooruitgang te maken met de bouw in Oost-Jeruzalem vloog hard in het gezicht van de Amerikaanse druk op Israël om de wijken van Jeruzalem voorbij de Groene Lijn niet verder te ontwikkelen. Het plan voor de uitbreiding van de wijk Ramat Shlomo veroorzaakte in 2010 een diplomatieke crisis met de V.S. toen het ministerie zijn voorlopige goedkeuring hechtte aan het plan net tijdens een bezoek van de Amerikaanse vice-president Joe Biden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Israël op dinsdag van het aannemen van een provocatieve houding die tegengesteld zou zijn aan eerdere verklaringen van Israëlische leiders om zich te engageren aan de vrede. Woordvoerder Victoria Nuland zei dat de nederzettingenactiviteiten het doel van vrede “verder in gevaar brengt.” Zij spoorde zowel Israël als de Palestijnen aan om alle provocaties te stoppen en stappen te nemen om de reeds lang geblokkeerde vredesbesprekingen te doen herleven.

“De Israëlische nederzettingenonderneming op de West Bank en in Oost-Jeruzalem is de doodsteek voor de tweestatenoplossing en wij nemen de strijd tegen deze onderneming mee naar de internationale gemeenschap,” zei woensdag Riad Malki, de minister van BuZa van de Palestijnse Autoriteit.

Givat Hamatos zoals het er momenteel al jaren bijstaat:
een bonte verzameling van barakken en stacaravans

givat-hamatos


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

  1. The Times of Israel: ‘All Israeli governments have built in Jerusalem. We’re not going to change that,’ PM tells envoys door Raphael Ahren en Gabe Fisher [lezen]
  2. The Jerusalem Post: Committee approves plan for 2,610 units in e. Jerusalem door Melanie Lidman en Herb Keinon [lezen]
  3. The Christian Science Monitor: Israel moves to further seal off Jerusalem from West Bank door Christa Case Bryant [lezen]
  4. Missing Peace: EU decision making based on Palestinian propaganda door Yochanan Visser [lezen]

Gerelateerd:

  • De wereldvrede bedreigd: Geen enkel wapen is dodelijker dan het Israëlisch huis door Likoed.nl [lezen]
  • Bouwprocedures voor nieuwbouw in Jeruzalem versneld goedgekeurd, weer 1500 huizen erbij [lezen]
  • Bouw, Bibi, bouw! Doorgaan met Joodse huizen bouwen en nooit capituleren! door Dovid Efune [meer]
  • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
  • Waar precies wordt er nu gebouwd in het oostelijk deel van Jeruzalem? door Melanie Lidman [meer]
  • Vier EU-landen tegen veroordeling Hamastoespraak maar wel Israël wraken om nieuwe bouwplannen [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.