Palestijnse premier Fayyad roept op tot algehele boycot van Israëlische goederen en diensten

palestwestNabloes op de West Bank, zondag 16 december 2012. Palestijnen zwaaien met vlaggen tijdens een demonstratie waarin zij oproepen tot een boycot van Israëlische producten.

De Palestijnse premier heeft zondag 16 dec. zijn volk opgeroepen om Israëlische producten te boycotten, de voorlopig laatste stap in een economische veldslag tussen Palestijnen en Israëliërs aangespoord door de Palestijnse statusverhoging op 29 november in de Verenigde Naties. PA-Premier Salaam Fayyad, die in de Verenigde Staten economie studeerde, vertelde aan verslaggevers dat de oproep voor een boycot een gevolg is van het inhouden van Israël van fondsen aan de krap bij kas zittende Palestijnse Autoriteit.

Zoals reeds eerder gemeld houdt Israël 90 miljoen euro in op de belastingen die het namens de Palestijnen verzamelt, gebaseerd op een tussentijds vredesakkoord. Dit als gevolg van de succesvolle verhoging van de status van Palestina in de Verenigde Naties tot waarnemende niet-lidstaat met het doel om vredesonderhandelingen met Israël te omzeilen. De Palestijnen ontkennen dat laatste.

Omwille van dat manoeuver besloot Israël om op te houden met nog langer mister nice guy te spelen voor de Palestijnen en voortaan op zijn strepen te gaan staan. Een eerste stap was om de overdracht van die taksgelden in te houden en deze gelden aan te wenden om de schulden te delgen die de Palestijnse Autoriteit heeft aan Israël, in het bijzonder tegenover de Israëlische Elektriciteits My. Israël heeft voorheen ook al eens belastingsoverdrachten tegen gehouden om de Palestijnen onder druk te zetten.

Ex-minister Avigdor Lieberman hieromtrent op 12 december:

“Tot op vandaag hebben wij 700 miljoen sjekels vooruit betaald voor het uitbetalen van de salarissen van de werknemers van de Palestijnse Autoriteit en wij betaalden nog eens 900 miljoen sjekels voor het absorberen van de kosten van elektriciteit en water die de Palestijnen moesten betalen en dat niet deden. Alles samen bedraagt 1 miljard en 600.000 sjekels. Wat wij doen nu en dat ook voor de volgende vier maanden zullen blijven doen is óns geld terugnemen, niet hùn geld.”

Zoals Lieberman zei gebruikt de regering van de Palestijnse Autoriteit op de West Bank deze taksgelden om de lonen uit te betalen van de tienduizenden burgerlijke werknemers alsmede die van zijn ordehandhavers. Israël zegt dat het deze taksgelden thans gebruikt om de torenhoge schulden af te betalen die de Palestijnse Autoriteit heeft gemaakt aan Israëlische maatschappijen waaronder dus ook het nationale elektriciteitsbedrijf. Fayyad gaf toe dat een boycot van Israëlische goederen in strijd is met het vredesakkoord met Israël, waarin de twee partijen elkaar wederzijdse economische samenwerking toezegden. Maar Fayyad rechtvaardigde dit maneuver  door te stellen omdat “de Israëlische regering tegen dit akkoord werkte” door die taksgelden in te houden.

Yigal Palmor, de woordvoerder van het Buitenland Ministerie van Israël, zei dat de Palestijnen “hun inspanningen beter zouden concentreren op hoe hun eigen economie op te bouwen en niet die van een ander te boycotten.” In het verleden had Fayyad opgeroepen tot een boycot van Israëlische goederen die gemaakt werden in de Israëlische nederzettingen, maar die boycot had nagenoeg geen enkel impact. Palestijnen kanten zich tegen de nederzettingen omdat die zich bevinden op het grondgebied op de West Bank, gebied dat zij opeisen om er hun toekomstige staat te vestigen.

Dit is de eerste keer dat Fayyad heeft opgeroepen tot een boycot van alle Israëlische goederen, dus niet enkel die in de nederzettingen op de West Bank worden gemaakt. Zulk een boycot zou de goederen op de Palestijnse markt strikt beperken, aangezien de Palestijnen zwaar afhankelijk zijn van Israël ’s verbruiksgoederen. De eerste slachtoffers van dergelijke boycot zijn dus het gewone Palestijnse volk. Om die verliezen te compenseren, ontstaan door de Israëlische inhouding van taksgelden, hebben de Palestijnen zich tot de Arabische landen gekeerd om fondsen te schenken. “Wij proberen de ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit te voorkomen,” zei Fayyad.

Financiële crisis in de Palestijnse Autoriteit. Premier Salam Fayyad (l.) tegen president Mahmoud Abbas (r.), wijzend met zijn vinger naar Gaza: “De helft van ons jaarbudget gaat naar Hamas en niemand weet wat met al dat geld gebeurt.” De broedertwist tussen Hamas (Gaza) en Al Fatah (PA op de Westbank) ligt aan de basis van het virtuele financiële bankroet van de PA.


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Palestinian PM calls for boycott of Israeli goods [lezen]
 2. The Jewish Daily Forward: Palestinians Push Boycott of Israeli Products [lezen]
 3. Breitbart TV: Israel Withholding Funds From Palestinain Authority Over U.N. Vote [lezen]
 4. Arutz-7: Lieberman: Time to Take Back Our Money from the PA door Elad Benari [lezen]

Gerelateerd:

 • Corrupte Palestijnse Autoriteit helpt het regime van Soedan om de sancties te doorbreken [lezen]
 • Israël gaat 90 miljoen euro inhouden op taksinkomsten bestemd voor de Palestijnse Autoriteit [lezen]
 • Oorzaak Palestijnse financiële crisis niét Israël maar Hamasdictatuur in Gaza door Evelyn Gordon [lezen]
 • Gazanen leggen schuld voor economische crisis bij Hamas en hun gebrek aan terreur tegen Israël door Seth Mandel [lezen]
 • De schandelijke, rijke levensstijl van de Palestijnse leiders door Daniel Greenfield [lezen]
 • Alles op Brabosh.com over de corrupte zaken van de Palestijnse Autoriteit in de rubriek “Pallygate” (35 artikelen) [lezen]
 • Alles op Brabosh.com over de internationale boycot Israël acties in de rubriek “Boycot Israël” (78 artikelen) [lezen]

3 gedachtes over “Palestijnse premier Fayyad roept op tot algehele boycot van Israëlische goederen en diensten

 1. En geef hem eens ongelijk! Waarom zou je moeten proeven van het goede leven als je ook in de misere kan leven! Waarom zou je?! Waarom zou je moeten proeven van de goede vruchten van de Israeli’s als je zelf je eigen zure druiven kan eten! Waarom zou je de electriciteit betalen wanneer je het gratis kan stelen van de Joden!

  Like

  1. Ik weet het. Ik verbaasde me al in 1982-1985 over de mooie huizen op de zogn. Westbank. En wat een tuinen!
   Het was ook wat cyinisch bedoeld 🙂
   Feit blijft dat ze niet zonder de Isr. producten kunnen net zoals er ook heel veel producten van de PA in Israel verhandeld worden.

   Like

Reacties zijn gesloten.