Bouwprocedures voor nieuwbouw in Jeruzalem versneld goedgekeurd, weer 1500 huizen erbij

Construction Continues In Controversial Jerusalem DevelopmentsZicht op Ramat Shlomo gebouwd op een kale heuvel aan de buitenrand in het noorden van Jeruzalem, net voorbij de Groene Lijn (pre-1967 lijn). De wijk wordt hoofdzakelijk bewoond door ultra-orthodoxe Joden. Ramat Shlomo krijgt er opnieuw 1.500 flatgebouwen bij. Wie naar lanceerinstallaties voor lange-afstandsraketten zoekt, zal ze in deze rustige wijk niet vinden. Ook geen atoomduikboten, slagschepen, B-50 bommenwerpers en jachtvliegtuigen te bespeuren. Toch zou deze wijk een ernstige bedreiging voor de wereldvrede vormen.

In zekere zin klopt dit wel. Er wonen namelijk veel Joden vervaarlijk zwaaiend met keppels en grote zwarte hoeden. En wie weet wat ze op zaterdag allemaal wel bedisselen in hun synagogen? Ik kan me een en ander al inbeelden. Alhoewel, ik heb het eens opgezocht in de Protocollen van de Wijzen van Zion, de Bijbel van alle Jodenhaters en Israëlhaters van de wereld, maar er niks over terug gevonden. Misschien wordt die vervaarlijke heuvel wel vernoemd in een latere bijgewerkte editie?

Terwijl de halve wereldbol hoogdravende discussies voert over Israël ’s recent aangekondigde bouwplannen van 3.000 nieuwe woningen in (Oost)Jeruzalem en op de West Bank, heeft Israël op maandag het groen licht gezet voor de bouw van 1.500 nieuwe flatgebouwen in Ramat Shlomo. Aanvankelijk spraken de bouwplannen over 1.600 wooneenheden maar werd verminderd tot 1.500 om het behoud en de bescherming van een lokaal waardevolle archeologische site te verzekeren.

De plannen tot uitbreiding van Ramat Shlomo zijn al enkele jaren oud, maar werden door een onverstandige diplomatieke zet op een slecht gekozen ogenblik voor onbepaalde tijd op de lange baan geschoven. In 2010 werden deze bouwplannen aangekondigd net op het ogenblik dat vice-president Joe Biden op bezoek was in Jeruzalem. Dit veroorzaakte een diplomatieke rel tussen Obama en Israël, met als resultaat dat deze plannen onder druk van de VS opnieuw voor twee jaar in de ijskast verdwenen, totdat ze gisteren opnieuw werden boven gehaald en alsnog groen licht meekregen.

En daar blijft het niet eens bij. Vandaag dinsdag beslist het planningscomité over de bouwfases B en C in Givat Hamatos, een nieuwe Joodse woonwijk nabij Beit Safafa. Het gaat hier om 1.363 flatgebouwen. Morgen woensdag wordt naar verwacht het licht op groen gezet voor bouwfase A in Givat Hamatos, waar het gaat om 2.610 wooneenheden en op donderdag wordt naar verwacht de bouwplannen van een 1.000-tal wooneenheden goedgekeurd op de hellingen van Gilo Zuid, gelegen helemaal in de meest zuidelijke punt van Jeruzalem.

In het totaal, verspreid over deze vier dagen, wordt er door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de planningscomités van de Stad Jeruzalem in lange marathonzittingen wellicht postief beslist voor de bouw van ca. 6.500 nieuwe appartementsgebouwen voorbij de pre-1967 Groene Lijn, cfr. de staakt-het-vuren-lijn van april 1949. Ondanks de internationale boycot en de hardnekkige weigering van de wereldgemeenschap om Jeruzalem als de hoofdstad van de Joodse staat Israël te erkennen, bloeit en groeit Jeruzalem als nooit tevoren!

Tot grote frustratie van Mahmoud Abbas die, hoewel hij op 29 november in de Verenigde Naties de status van zijn ‘Palestina’ zag opgewaardeerd worden tot ‘waarnemend niet-lidstaat’, met lede ogen moet vaststellen dat Israël lange lopende bouwprocedures er in versneld tempo afrond en blijft doorgaan met huizen te bouwen op het grondgebied van wat hij ziet als de hoofdstad van een soevereine staat Palestina.

Abbas dreigt Israël opnieuw in de VN aan te klagen. Hij zou beter moeten weten. Het is voor iedereen zonneklaar dat door het eenzijdig manoeuver van Abbas om Israël te bypassen, met name door zonder een vredesakkoord met Israël op zak, zijn nepstaat via een diplomatiek achterpoortje te laten erkennen en nog wel meteen na de Gazaoorlog van 14-22 november, èn niet te vergeten de massameeting in Gaza waar Khaled Meshaal andermaal zijn dreiging om Israël van de kaart te vegen herhaalde, dat aldus een en ander rechtstreeks aan de basis ligt tot het versneld afronden van de bouwprocedures.

Indien de Palestijnse leiders ook in de toekomst hardnekkig blijven weigeren om zonder voorafgaande voorwaarden te stellen, terug aan de onderhandelingstafel aan te schuiven om rechtstreeks met Israël te praten (ipv van via de VN) over grenzen, veiligheidsvoorwaarden en erkenning van Israël als de staat van het Joods Volk, dan houdt Mahmoud Abbas straks enkel nog het vuilnisbelt van Jeruzalem over om er nog net het fritkraam van zijn toekomstige Palestijnse staat neer te poten. Wat mij betreft mag het gerust ook een falafel tent zijn.

zelfcontrole2Wereldopinie tegen premier Netanjahoe: “Vertoon eens wat meer zelfbeheersing, pummel!”


Bronnen:

  • Arutz-7: U.S. Condemns Ramat Shlomo Construction door Elad Benari [lezen]
  • The Jerusalem Post: Ministry to advance approval of 6,500 e. J’lem units door Melanie Lidman [lezen]
  • The Algemeiner: Plans for Additional 1500 New Housing Units in East Jerusalem Announced door Zach Pontz [lezen]
  • The Times of Israel: US condemns East Jerusalem building plan, Palestinians to petition UN door Ilan Ben Zion [lezen]
  • Ynet News: Israel pushes on with disputed J’lem building plan door Noam ‘Dabul’ Dvir [lezen]

Gerelateerd:

  • Bouw, Bibi, bouw! Doorgaan met Joodse huizen bouwen en nooit capituleren! door Dovid Efune [meer]
  • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
  • Waar precies wordt er nu gebouwd in het oostelijk deel van Jeruzalem? door Melanie Lidman [meer]
  • Vier EU-landen tegen veroordeling Hamastoespraak maar wel Israël wraken om nieuwe bouwplannen [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.