‘Overwinningsfeest’ in Gaza was niet uit vreugde maar van opluchting omdat het IDF ermee ophield

IDF-Golani2Gaza, 21 november 2012, Operation Pillar of Defense. Soldaten van de Golani Divisie maken zich op om samen met tienduizenden reservisten de Gazastrook binnen te trekken en voorgoed af te rekenen met de terreur van Hamas.

Het recente Israëlisch verdedigingsoffensief op Gaza, heeft Hamas ernstig afgeschrikt om nieuwe vijandelijkheden te beginnen tegen Israël. Sinds op 21 november een staakt-het-vuren werd bereikt, blijken de afgelopen drie weken de rustigste periode te zijn van de afgelopen decennia. “Het is in 20 jaar nog nooit zo rustig geweest aan het Gazafront, ondanks het feit dat Hamas de overwinning opeist,” vertelde een hoge officier van het Israëlisch leger.

Zoals bekend werden de terroristenbolwerken en infrastructuur gedurende acht dagen in november intensief door het IDF bestookt met raketten en granaten, waarbij 170 Palestijnen (waarvan ruim 120 terroristen) en 6 Israëliërs werden gedood vóór op 21 november een door Egypte bemiddeld bestand werd bereikt.

IJzige stilte aan het Gazafront
Hamas, dat tijdens het conflict er voor het eerst in slaagde om raketten af te vuren naar Tel Aviv en Jeruzalem, beweert dat het deze veldslag heeft gewonnen bij afwezigheid van een Israëlische grondoffensief die zijn bestuur in Gaza  omvergeworpen zou kunnen hebben. Zoals bekend had het IDF de laatste dagen van Operation Pillar of Defense tienduizenden Israëlische reservisten opgeroepen en aan de grens opgesteld werden, klaar om de Gazastrook binnen te vallen en voorgoed af te rekenen met Hamas, de Islamitische Jihad en een dozijn andere terreurgroepen. Meer dan 75.000 soldaten die aan de drempel van Gaza stonden te wachten om in te grijpen, werden op het allerlaatste moment teruggefloten door het Israëlische kabinet.

De IDF-officier zei dat het Hamas gegund moet worden om zijn gezicht te bewaren nadat het er niet in slaagde de Joodse staat meer schade en pijn te berokkenen. “Hun jubelen was niet van overwinning, maar kwam voort uit opluchting om weer uit hun schuilplaatsen te voorschijn te kunnen komen,” zei de officier. “Zij werden een zware slag toegebracht en zij moeten hun eer en blazoen weer oppoetsen,” zei hij.

Er hebben zich sindsdien weliswaar een aantal confrontaties plaatsgevonden met Israëlische troepen, waarbij onder meer twee Palestijnen werden gedood die de grensomheining naderden. De officier zei dat dergelijke incidenten eerder zeldzaam waren en dat zij de steun niet hadden van Hamas en andere gewapende Palestijnse facties, waarvan hij zei dat die door Israël “stevig door elkaar werden gerammeld” en thans hard hun best doen om de kalmte te bewaren of minstens te vermijden die te verstoren. “Een stilte zoals de voorbije maand is de afgelopen 20 jaar nog nooit voorgekomen,” zei de officier.

Volgende keer nog harder terugslaan
De officier durfde niet te voorspellen hoelang de rust stand zou kunnen houden maar driegde ermee met nog zwaardere bombardementen in om het even welk toekomstig offensief. Hoewel Israël op 14 november de militaire leider van Hamas Ahmed al-Jabari doodde tijdens een luchtaanval, zei de IDF-officier dat verscheidene andere bevelhebbers het leven werd gespaard omdat er zich teveel niet-strijders in de directe omgeving bevonden.

Tijdens de gevechten, werden de Israëliërs ervan beschuldigd van terroristen te bestoken die zich verborgen hielden in het Shifa Hospitaal van Gaza en op andere burgerlijke plaatsen. In de volgende ronde, zei de officier, “Zal ik niet vuren op het Shifa Hospitaal. Maar ik zal ook niet in staat zijn om steriele aanvallen uit te voeren zoals in deze ronde. Ik ben van plan de brigade- en bataljonscommandanten uit te schakelen waar ze zich ook zullen bevinden.”

Net zoals tijdens en direct na het vorige offensief van vier jaar geleden, Operation Cast Lead, wordt er ook nu weer door ambtenaren van Hamas flink gegoocheld met de dodencijfers aan Gazaanse kant. Ziekenhuizen in Gaza beweren dat minstens de helft van de Palestijnen die gedood werden tijdens het recente offensief, burgers waren. Israël daarentegen plaatst het aantal gedode terroristen op 120, of zowat tweederden van de dodentol.


Bronnen:

 1. Ynet News: IDF officer: Gaza border the quietest in 20 years [lezen]

Gerelateerd:

 • Alles over Operation Pillar of Defense op Brabosh.com (58 artikelen) [hier lezen]
 • De naakte Fallus van Hamas op het podium in Gaza, zegt meer dan duizend woorden [meer]
 • Uitbundig ‘Overwinningsfeest van de Qassamraket’ in Gaza nav 25 jaar bestaan Hamasterreur [meer]
 • Israëlische luchtmacht doodt belangrijkste terroristenleider van Hamas in nieuw verdedigingsoffensief [lezen]
 • Operation Pillar of Defense: IDF strooit waarschuwingspamfletten uit boven de Gazastrook [lees]
 • Betrekkelijk weinig slachtoffers in Gaza; maar wel 10 x meer doelwitten geraakt dan 4 jaar geleden [lezen]
 • Betrekkelijk lage dodentol in Gaza dankzij precisie bombardementen van het IDF/IAF [lezen]
 • Hamas bekent: om ons te beschermen gebruiken wij mensen als schilden + video [lezen]
 • Hoe Hamas de wereld voor de gek hield omtrent dodentol in Gaza tijdens Op. Cast Lead [lezen]
 • Hamas loog: toch meer terroristen gedood dan burgers tijdens Gazaoorlog [meer]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.