Haat en destructie tegenover de kwaliteit van het bestaan [Missing Peace]

raketten9aHamas leider Khaled Mashal in Gaza: Beersjeba en Haifa zijn van ons!

Hamas leider Khaled Meshaal bezocht afgelopen weekend voor het eerst in zijn leven Gaza. Tijdens dat bezoek hield hij een toespraak waarin hij zei dat Israel geen bestaansrecht heeft en dat al het land tussen de Jordaan en de (Middellandse) zee de Palestijnen toebehoort. Meshaal noemde Haifa en Beer Sheva ‘Palestijnse steden die onlosmakelijk verbonden zijn aan de West Bank en Gaza’. Hij zei verder dat Jihad en gewapend verzet de juiste manier zijn om “Palestina” te bevrijden, en dat dit de plicht is van alle Palestijnen, Arabieren en moslims.

De Hamas leider vindt dat Israel geen enkel recht heeft op Jeruzalem en had het over Moslim en Christelijke heilige plaatsen die zouden moeten worden bevrijd. Over Joodse heilige plaatsen zoals de Klaagmuur repte hij niet. De uitspraken van Meshaal in Gaza staan haaks op wat hij onlangs tegen CNN reporter Christiane Amanpour zei. In dat interview zei Meshaal dat Hamas een Palestijnse staat binnen de bestandslijnen van voor 1967 had geaccepteerd.

Media
Een groot deel van de Westerse media liet de gewraakte uitspraken weg uit de verslaggeving over het bezoek van Meshaal en de viering van het 25-jarig jubileum van Hamas. Zie bijvoorbeeld hoe de NOS het bezoek van Meshaal versloeg in woord en beeld.

De Israëlische media besteden wel uitgebreid aan Meshaal’s uitspraken en omschreven de feestelijkheden in Gaza als een festival van haat. Premier Netanyahu zei tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering dat Hamas opnieuw haar ware gezicht toont en dat de organisatie de Joodse staat wil vernietigen.  De premier wees ook op het stilzwijgen van de Palestijnse president Mahmoud  Abbas na de uitspraken van Mashal en eerder tijdens de raketbeschietingen op Israëlische steden door Hamas.

Abbas
Abbas heeft echter andere plannen en stuurt aan op verzoening met Hamas en het opnemen van Hamas in de PLO. Ook Meshaal noemde het PLO lidmaatschap van Hamas tijdens zijn toespraak bij aankomst in Gaza. Nieuwe gesprekken over nationale eenheid tussen Fatah en Hamas zullen later deze week naar alle waarschijnlijkheid in Cairo worden gehouden.  Fatah nam ook deel aan de feestelijkheden rond het jubileum van Hamas in Gaza en de PA heeft toestemming gegeven voor een Hamas manifestatie in Nablus later deze week.

De verzoening met Hamas waar Abbas op aanstuurt, laat zien dat de politiek van de Palestijnse president in wezen niet veel verschilt van die van Meshaal. Dat bleek ook uit zijn toespraak tot de VN vorige maand. Daarin beschuldigde hij Israël van ‘agressie en het gebruik van brute kracht om de bezettingspolitiek in stand te houden’, toen hij het over de IDF actie tegen de Hamas rakettenterreur had.

Eerder berichtte Al Ahram in Egypte dat de PA president in een telefoongesprek met premier Haniyeh in Gaza Hamas had gefeliciteerd met de ‘overwinning’ op Israel in de rakeetenoorlog in november. In dezelfde toespraak voor de VN zei Abbas dat de “ (Israëlische) bezetting hetzelfde is als  Apartheid en dat dit koloniale systeem van bezetting racisme institutionaliseert en verankerd is in haat en ophitsing”.

Net als Meshaal negeert Abbas de Joodse geschiedenis in het land Israël. Zo had hij het over de Christelijke en Moslim heilige plaatsen in Israel maar zweeg bewust over de Joodse heilige plaatsen en de Joodse geschiedenis in het land Israël. Abbas schond ook zijn belofte aan diverse EU lidstaten om na de stemming over het beperkte VN lidmaatschap terug te keren naar directe vredesonderhandelingen. In plaats daarvan stelde hij tijdens een bijeenkomst van de Arabische Liga nieuwe voorwaarden aan onderhandelingen met Israel.

Gevolgen
De militante houding van de Palestijnse leiders begint ondertussen zijn weerklank te vinden in het dagelijkse leven op de West Bank. In Hebron vond bijvoorbeeld afgelopen vrijdag een ernstig incident plaats waarbij PA politie betrokken was bij een massale aanval op een IDF patrouille. Later werd in het dorp  Kfar Qaddum een IDF patrouille gestenigd door een menigte Palestijnen. Verscheidene soldaten raakten gewond bij deze aanval. Deze aanval werd op video vastgelegd.

Overleven
De uitzichtloze ontwikkelingen in het Arabisch Israëlisch conflict en de houding van de internationale gemeenschap waren ook het onderwerp van een analyse van Midden-Oosten expert Barry Rubin die maandag werd gepubliceerd in The Jerusalem Post.

Rubin komt tot de conclusie dat er niets zal veranderen in de houding van de Arabische wereld en de internationale gemeenschap. Maar hij wees terecht ook op de positieve wijze waarop Israëli’s omgaan met deze uitzichtloze situatie. Rubin schreef dat Israël al tientallen jaren overleeft in extreem moeilijke omstandigheden door drie factoren, namelijk door te geloven in de waarheid; door constructieve dingen te doen en door te lachen om de absurditeit van de situatie.

door Missing Pece


Bronnen:

  1. Missing Peace: Haat en destructie tegenover de kwaliteit van het bestaan [lezen]

Gerelateerd:

  • Introductie nieuwe parfum in Gaza genaamd naar M-75 raket, geurt naar bloed en terreur + video [lezen]
  • Nieuw logo van Al Fatah, partij van ‘gematigde’ Mahmoud Abbas, veegt Israël van de wereldkaart [lezen]
  • Vier EU-landen tegen veroordeling Hamastoespraak maar wel Israël wraken om nieuwe bouwplannen [lezen]
  • Omtrent het 25-jarig jubileum van Hamas: 25 feiten op een rij voor elk jaar één door Simon Plosker [lezen]
  • Toespraak van Khaled Meshaal, waaruit de internationale media slechts summier citeerde + video [lezen]
  • De naakte Fallus van Hamas op het podium in Gaza, zegt meer dan duizend woorden [meer]
  • Uitbundig ‘Overwinningsfeest van de Qassamraket’ in Gaza nav 25 jaar bestaan Hamasterreur [meer]
  • Khaled Meshaal in Gaza: ‘Vandaag Gaza, morgen Ramallah en dan Jeruzalem, Haïfa en Jaffa’ [meer]
  • Logo van Hamas voor zijn 25ste verjaardag toont waar zijn prioriteiten liggen [meer]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.