Nieuwe richtlijnen voor Israëlische grenssoldaten om escalatie van geweld op West Bank in te dammen

IDF-conflict2Potentieel conflict: Aan de grens van Israël met de Arabische gebieden op de Westelijke Jordaanoever komt het regelmatig tot slaande ruzies tussen jonge Palestijnen en Israëlische soldaten.

Strikte terughouding was het hoogste gebod voor Israëlische soldaten langs de grens met de “Westelijke Jordaanoever”. Maar tegen opstandelingen, stenengooiers en Molotovcocktails stonden ze met deze richtlijn machteloos. Nu heeft het legercommando de soldaten meer vrijheid van handelen toegestaan.

“Onze handen zijn gebonden”, klaagden de soldaten, die langs de grens tegenover tot geweld bereide Palestijnen stonden. Tot nu toe was het bevel om terughoudend tegen de opstandelingen op te treden. In plaats van aan te vallen, zat er voor de soldaten dan vaak niets anders op dan te vluchten. Slimme Palestijnen maakten video-opnames van de vluchtende Israëlische soldaten en lieten de “overwinning” in eigen gelederen zien.

Nabi Saleh nabij Ramallah in Judea, 23 december 2011. Een Palestijnse demonstrant is een aanhanger van UNICEF, de VN wereldorganisatie die zich bekommert om het lot van alle kinderen. Stenengooier voor UNICEF Abu Al Khalif grijnslachend: “Ik mik mijn stenen enkel en alleen naar Joodse kinderen.” 😦

De afgelopen tijd stapelen de incidenten tussen het Israëlische leger en de Palestijnen zich op. Discutabel was vooral een incident begin oktober: Israëlische soldaten sloegen op de vlucht voor een stenen gooiende meute. Een daarop volgens onderzoek verweet de soldaten onprofessioneel gehandeld te hebben. De soldaten klaagden echter dat ze helemaal niet zouden hebben mogen handelen; bovendien zouden de richtlijnen van het legercommando vaag gehouden zijn.

Nauwkeurige handelingswijzer verstrekt
Het legercommando heeft nu gereageerd en opdracht gegeven voor een nieuwe handelingswijzer voor de “afdeling Judea en Samaria”, meldt de krant Yediot Aharonot [Ynet News]. Volgens het bericht gelden daarin nog steeds terughoudendheid en voorzichtigheid. Maar op het moment dat de soldaten onder vuur liggen, mogen ze dit vuur beantwoorden. Datzelfde geldt bij het bekogelen van auto´s met stenen of van de soldaten zelf evenals bij het gooien van Molotovcocktails, waarbij hier eerst waarschuwingsschoten en schoten op de benen van de aanvallers moeten worden gelost.

Ook zijn er aanwijzingen voor de grenscontrolepunten. Mocht een aanvaller de soldaten met een auto willen overrijden, dan mag het voertuig worden beschoten. “Mocht er echter twijfel bestaan over de mogelijkheid dat het om een ongeluk gaat, dan moeten de soldaten stoppen met vuren”.

“Yediot Aharonot” citeert een ongenoemde bron in kringen van het leger wat betreft de interpretatie van de nieuwe aanwijzingen: “Tot nu toe is gebleken dat de richtlijn van de indamming en terughouding escalatie vermijdt. Deze aanwijzingen zijn afkomstig uit de oorlogsethiek. We moeten terughouding oefenen en het gebruik van scherpe munitie nog steeds als laatste middel beschouwen. We willen niet zomaar schieten en onschuldige personen in gevaar brengen. Mocht dit desondanks gebeuren, dan bieden we onmiddellijk hulp aan.”


Bronnen:

 1. Israel Netz: Neue Richtlinien für Grenzsoldaten [lezen]
  – Vertaald uit het Duits door E.J. Bron als: “Nieuwe richtlijnen voor Israëlische grenssoldaten” [lezen]
 2. Arutz- 7:
  – Military Official Says Soldiers Not Fleeing, Video Distorted door Annie Lubin [lezen]
  – IDF to be On High Alert Following Hevron Incidents door Elad Benari [lezen]
  – IDF Soldiers Foil Firebomb Attack in Hevron door Elad Benari [lezen]

Gerelateerd:

 • De Pers en de West-Bank leugenindustrie [lezen]
 • Israëlische soldaten op de vlucht, voor Palestijnse relschoppers of Westerse camera’s? door Ryan Jones [lezen]
 • Pallywood: Telkens wanneer Palestijnen met bakstenen gooien staat de internationale pers paraat [lezen]
 • ISM anarchisten jammeren over hardhandige aanpak door IDF-soldaten + video [lezen]
 • Palestijnse stenengooiers en internationale pers samen tegen Israël nu ook op video [lezen]
 • Mahmoud Abbas: onze vluchtelingen zijn onze atoomwapens [lezen]
 • Palestijnse stenengooiers voor UNICEF [lees]
 • In scene gezet door Pallywood: aanrijding met een Palestijnse stenengooier [lezen]
 • Poseren voor de camera’s: de Palestijnse stenengooier [lezen]
 • Arabische moordzucht in de West Bank is het echte obstakel voor vrede door Yaniv Blumenfeld [lezen]
 • Klaag Palestijnse taktieken aan en niét het Israëlische militaire recht door Jonathan S. Tobin [lezen]

Een gedachte over “Nieuwe richtlijnen voor Israëlische grenssoldaten om escalatie van geweld op West Bank in te dammen

 1. Waar ook ter wereld moet er gezag zijn. Er zijn diverse grenzen te noemen ,waaraan bij wet niet voorbij gegaan mag worden.Grenzen welke er zijn ter bescherming van een volk verdient goede zorg. Grenspolitie of soldaten dienen er te zijn voor de veiligheid. Dat hier Palestijnse relschoppers dat kunnen veroorloven ,is betekenend en ook voor een klein deel te wijten aan de softe lankmoedigheid van de grensbeveiligers. Ouders ,waar ook ter wereld herkennen hun zware verantwoordelijkheid over hun kinderen niet. Palestijnen ,Marokkanen en meerdere volkeren weten nog niet wat goed opvoeden betekend . Er zijn er nogal velen welke kwaad van kinderen aan anderen toegedaan goedpraten,hetzij met als doel geweld. Het is nu de hoogste tijd dat ouders van relschoppers gedagvaard worden. We herkennen de opvoedingsproblematiek ook van vele Marokkanen,welke in Nederland leven . Deze veroorzaken rellen het vaakst als ze in groepsvorm in de openbare ruimte zonder toezicht hun speelterein veilig gesteld hebben.Een groot crimineelgedrag overstijgt deze groep. De statistieken wijzen dat uit. Om de situatie weer in goede en normaal geachte banen te leiden is van het gezag een harder optreden gewenst.
  Zwaardere straffen ,het uitelkaar halen van de groep of verbanning naar andere oorden ,waar heropvoeding verplicht mogelijk word zal hun op latere leeftijd wel tot ander inzicht doen geven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.