Eerste Hamasbetoging sinds 2007 op de West Bank roept op om meer raketten op Tel Aviv

Hamas betogingNabloes op de West Bank, 13 december 2012. Eerste Hamasbetoging sinds 2007 op de West Bank. Hamas vader en zoon manifesteren tegen Israël, met in de ene hand het (speelgoed)geweer in de aanslag en de andere hand het overwinningsteken makend. Zo vader, zo zoon. “Als ik groot ben wil ik martelaar worden en schiet ik alle Joden dood,” denkt zoontje lief hardop. Al Fatah (West Bank) en Hamas (Gaza) lijken elkaar opnieuw de hand te reiken. Sommigen (blijkbaar met zelfmoordneigingen) vinden die radicalisering binnen de Palestijnse beweging en de groeiende aanhang voor Hamas op de West Bank een positieve evolutie.

Als teken van zijn stijgende invloed en populariteit onder Palestijnen, hield Hamas zijn eerste manifestatie op de West Bank in vijf jaar in de stad van Nabloes op 13 december 2012. Hamas zegt dat ongeveer 5.000 van zijn aanhangers in de straten van Nabloes aan de manifestatie deelnamen. De demonstranten scandeerden leuzen zoals “Hamas, jullie zijn de geweren, wij zijn de kogels,” en “Hamas, schiet meer raketten af op Tel Aviv,” berichtte aldus het nieuwsagentschap Associated Press.

Hamas, de Palestijnse Islamistische terreurgroep die Gaza controleert, en Al Fatah, de Palestijnse nationalistische groep die delen van de West Bank controleert, liggen met elkaar overhoop sinds Hamas op gewelddadige wijze de door Al Fatah bestuurde Palestijnse Autoriteit in 2007 uit de Strook verdreef. Met als voorlopig resultaat: 616 doden, ca. 1.500 gewonden en duizenden vluchtelingen; voor het juiste begrip: allemaal Palestijnse Arabieren dus.

Sedertdien werkt de veiligheidsdienst van de Palestijnse Autoriteit op de West Bank samen met Israël en hebben regelmatig Hamasleden vervolgd en gevangen gezet. Beide rivalen in de terreur wijzen uiteraard eensgezind Israël aan als de aanstichter van deze interne broedertwist. Toch al één zaak waar beide terroristenleiders het over eens zijn. Nu de rest nog…

Mideast Egypt PalestiniansHamasleider Khaled Meshaal en ‘gematigd’ president van ‘Palestina’ Mahmoud Abbas zijn nog steeds op zoek naar verzoening. Twistpunt blijft: hoe kunnen we het best Israël vernietigen? Wat is voor de Palestijnen de beste strategie om dat gemeenschappelijke doel te bereiken? Via terreur en bruut geweld (Hamas) of via de diplomatie, misleiding, leugens en bedrog (Al Fatah)? Of misschien wel beide?

Hamas is zoals bekend een Palestijnse aftakking van de Moslim Broederschap. Echter, ondanks de intense vijandigheid tussen de Palestijnse facties, worden er aan beide zijden nog steeds pogingen ondernomen om de twee rivaliserende partijen met elkaar te verzoenen. Zo werden voor het eerst in vijf jaar in Gaza opnieuw de gekende gele vlaggen van Al Fatah toegelaten op de grote bijeenkomst van Hamas ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de oprichting van de terreurgroep.

Met aan de ene kant Hamas in Gaza dat gesteund wordt door de Moslim Broederschap in Egypte en nog aan populariteit toenam door de ‘overwinning op Israël’ tijdens het recente Israëlische verdedigingsoffensief Pillar of Defense en aan de andere kant het relatieve succes van Al Fatah’s Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, die erin slaagde om in de Verenigde Naties de status van ‘Palestina’ te verhogen tot ‘waarnemend niet-lidstaat’, een manoeuver dat ook door Hamas openlijk werd gesteund en geapprecieerd, lijken thans beide Palestijnse facties dichter naar elkaar te brengen en wuiven zij elkaar alvast alle lof toe voor hun recente escapades. Abbas heeft zelfs zijn veiligheidsdiensten de opdracht gegeven om op de West Bank geen Hamasleden meer in de cel te gooien.

Natuurlijk moet nog veel worden uitgeklaard. Zo bekritiseerde president Mahmoud Abbas Hamas omtrent de recente verklaring van leider Khaled Mashaal dat zijn groep nooit Israël zou erkennen. “Ik ga niet akkoord met de verklaring van Khaled Meshaal over de niet-erkenning van Israël, omdat wij in feite in 1993 Israël reeds erkenden,” zei Abbas tegenover enkel journalisten in Ankara tijdens een tweedaags bezoek aan Turkije.

“In een vier pagina’s tellend artikel van het [eenheids]akkoord [tussen Al Fatah en Hamas] wordt de tweestatenoplossing gestipuleerd en Meshaal heeft dat akkoord goedgekeurd,” voegde Abbas eraan toe. In feite een leugen, Hamas heeft nooit Israël erkend en dat staat ook zo niet in het akkoord vermeld (Art. 4: “to stress on the principle of political partnership on the basis of the effective laws in the PNA“, enkel een vage belofte dus van Hamas om zich te houden aan de wetten van de PA). Dat akkoord (Hamas-Fatah Akkoord van Mekka) werd trouwens in 2007 afgesloten kort vóór de machtsgreep van Hamas in Gaza toen het Al Fatah verdreef uit de Strook en prompt de status en het gezag van de Palestijnse Autoriteit over de Gazastrook verwierp.

Los van het feit dat het niét de Palestijnse Autoriteit is geweest die de staat Israël erkende, maar wèl de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) waar Hamas niet eens lid van is. Daar bovenop verklaarde Khaled Meshaal afgelopen zaterdag dat hij “geen duimbreedte van het land van Palestina wil opgeven”. En met Palestina bedoelt hij al het land tussen de Jordaanrivier en de Middellandse Zee, met inbegrip van de Joodse staat Israël.

Abbas is een echte lieverd, hij is de man waarmee te praten valt...
Tzipi Livni: Abbas is een echte lieverd, waarmee te praten valt…

Kort nadat de Turkse media berichtte over de opmerkingen van Abbas, zei oppositielid Tzipi Livni dat “het publiek dergelijke boodschappen [van Abbas] graag zal horen en de hoop op een vredesakkoord niet zal verliezen.” Abbas vertelde aan Livni dat hij in de verzoeningsbesprekingen tussen Fatah en Hamas, hij bij Hamas zal aandringen om het idee van de tweestatenoplossing en zijn voltooiing te aanvaarden en dat via onderhandelingen en niet door geweld. Het valt nog maar af te wachten hoe lang Abbas nog de controle op de West Bank zal kunnen behouden met de toenemende macht en populariteit van Hamas.

Niemand die nog verwonderd opkijkt hoe Abbas zoals vanouds tracht de linkse en centrumlinkse oppositie in Israël (en ver daarbuiten) zand in de ogen te strooien door zich voortdurend als ‘gematigd’ Palestijns leider te willen profileren. Hij voert steeds weer hetzelfde nummertje van vermeende ‘gematigdheid’ op ten overstaan van het Westen en de oppositie in Israël omdat hij natuurlijk aast op de extra financiële hulp van de Arabische staten, de V.S. en de Europeanen.

Zonder deze fondsen, zegt Abbas, zal hij de salarissen van zijn veiligheids- en politieambtenaren niet kunnen betalen die een Palestijnse volksopstand moeten verhinderen, gelijkaardig aan wat zich afspeelt in de andere Arabische landen. Deze nauwelijks verholen waarschuwing door te dreigen met een nieuwe Intifada als Israël, de EU en de VS geen of te weinig centen doneert aan de Palestijnse Autoriteit (waarvan Hamas met de helft gaat lopen), tracht Abbas aldus ook het centrumlinkse blok in Israël voor zijn kar te spannen. Benieuwd wat dat gaat worden met de vervroegde parlementsverkiezingen in Israël op 22 januari 2013.

Wordt beslist vervolgd…

“In hun haastig geklungel en gestommel om wie het eerst Israël kan vernietigen en de Joden uit te moorden, vertrappelen beide terreurfacties – Hamas en Al Fatah – elkaar in het gewoel en raken in het moordlustig gedrum niet eens meer samen doorheen dezelfde deur.”


Bronnen:

 1. The Algemeiner: In First West Bank Hamas Rally Since 2007, Supporters Call for Rockets on Tel Aviv [meer]
 2. The Jerusalem Post: Abbas slams Mashaal for not recognizing Israel door Herb Keinon [meer]
 3. Ynet News: IDF restraint policy backfires [lezen]
 4. Elder of Ziyon: Abbas’ lie of the day: “Hamas recognizes Israel” [lezen]

Gerelateerd:

 • Hamas executeert zonder proces zes mannen voor vermeende collaboratie met Israël [lees]
 • Human Rights Watch rapport: Hamas schendt mensenrechten van Palestijnen in Gaza [lees]
 • Nieuwe executies van Palestijnen door Hamas in de Gazastrook [lees]
 • Hamas executeert 3 Palestijnen in Gaza waaronder één die ‘collaboreerde’ met Israël [lees]
 • Nieuwe executies van Palestijnen door Hamas in de Gazastrook [lees]
 • Opnieuw doodstraf door ophanging uitgesproken in Hamastan Gaza [lees]
 • Gematigde P.A.: Doodstraf voor verkoop onroerend goed aan Joden [lees]
 • Ze kwamen door het zwaard en zullen door het zwaard vergaan door Mohammad Khaled [lezen]
 • Hamas: geen eenheid en geen verkiezingen in mei 2012 wèl nieuwe 3de Intifada + video [lezen]
 • Het vredesproces is door de Palestijnen formeel begraven door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Hamas zet twee toponderhandelaars van rivaal al-Fatah uit de Gaza [lezen]
 • Economische boycot van Al-Fatah door Hamas en… andersom [lezen]
 • Nieuwe executies van Palestijnen door Hamas in de Gazastrook [lezen]
 • Arabieren hebben geen vertrouwen meer in het Palestijnse leiderschap [lezen]
 • Hamas trekt ‘excuses’ weer in na protest van rivaal al-Fatah [lezen]
 • Hamas wil 7 Palestijnen van Al-Fatah in Gaza executeren [lezen]
 • Palestijnen tegen Palestijnen: geweld door Hamas tegen Al Fatah neemt toe [lezen]
 • Palestijnen tegen Palestijnen: Hamas en Al Fatah slaags op de West Bank, zes doden [lezen]

Een gedachte over “Eerste Hamasbetoging sinds 2007 op de West Bank roept op om meer raketten op Tel Aviv

 1. Niet te missen! Het eerste interview met de nieuwe Palestijnse ”’bewindsvrouw in Brussel.
  (BBC World-Hardtalk). Hilarisch, maar tegelijkertijd schandalig dat men deze mensen überhaupt serieus neemt en een platform geeft om pure (te controleren) leugens te spuien.

  Glasharde leugens, verdraaigen, ontkenningen van feiten enz. Niets is te dol voor deze afgevaardigde en degenen die ze vertegenwoordigd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.