Vier EU-landen tegen veroordeling Hamastoespraak maar wel Israël wraken om nieuwe bouwplannen

Catherine AshtonBrussel, maandag 10 december 2012. Barones Catherine Ashton (links), EU-chef afdeling BuZa, spreekt hier met Guido Westerwelle, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken tijdens een vergadering van de Europese ministers van BuZa in het gebouw van de Europese Raad (foto: AP/Virginia Mayo)

Vier lidstaten van de Europese Unie verzetten zich naar verluidt tegen een officiële veroordeling van Hamas voor de vol haat vervulde toespraak van Hamasleider Khaled Meshaal het afgelopen weekeinde, wat tot scherpe reacties leidt van Israëlische leiders die stellen dat Europa zich éénzijdig opstelt.

raketten10
En de winnaar is…. Hamas!

Volgens een bericht van Israel Radio hebben woensdag, Denemarken, Finland, Portugal en Ierland druk uitgeoefend op de Europese ministers van Buitenlandse Zaken om Israël te veroordelen voor zijn bouwplannen in het “E-1” gebied, tijdens een vergadering die maandag werd gehouden in het gebouw van de Europese Raad, departement buitenlandse zaken.

Op het einde omvatte de verklaring een korte berisping van de oproep van Hamas voor de vernietiging van Israël, maar die toevoeging gebeurde pas na een elf uur durende tussenkomst van Duitsland en Tsjechië, zo meldde Israel Radio.

De EU-verklaring werd door Israëlische leiders scherp bekritiseerd met premier Benjamin Netanjahoe die zei dat de weigering van Europa om Hamas scherp te veroordelen een ‘oorverdovende stilte‘ achterlaat.

“Wij kunnen niet aanvaarden dat, wanneer Joden huizen bouwen in [Israël’s] antieke hoofdstad, de internationale gemeenschap geen probleem heeft om zijn stem te laten klinken, maar wanneer Palestijnse leiders openlijk oproepen tot de vernietiging van Israël, de enige Joodse staat in de wereld, de wereld stil blijft,” zei Netanjahoe.

Afgelopen zaterdag, tijdens zijn eerste bezoek aan de Gazastrook, zei Hamasleider Khaled Meshaal dat de Palestijnen zouden blijven vechten om Israël te vernietigen. “Wij geven geen duimbreedte van Palestina op. Het zal Islamitisch en Arabisch blijven voor ons en van niemand anders zijn. Jihad en het gewapende verzet is de enige manier,” zei hij. “Wij kunnen Israël’s legitimiteit nooit erkennen.”

De drie bladzijden tellende EU-verklaring, concentreerde zich bijna volledig op de veroordeling van Israel’s bouwplannen om de nederzettingen uit te breiden, met inbegrip van de gevoelig liggende E-1 corridor ten oosten van de hoofdstad. “De Europese Unie is ten zeerste ontzet door en veroordeeld nadrukkelijk de Israëlische bouwplannen om de nederzettingen uit te breiden op de West Bank, met inbegrip in Oost-Jeruzalem en in het bijzonder de plannen om het E-1 gebied te ontwikkelen,” zei de Raad van de Buitenlandse zaken van de Unie na de vergadering van maandag.

In de voorlaatste paragraaf van zijn veroordeling van Israël, zei de groep dat “De EU acht de ophitsende verklaringen door Hamasleiders die het bestaansrecht van Israël ontkennen, onaanvaardbaar. De Europese Unie zal nooit zijn inspanningen opgeven om het terrorisme te bestrijden, dat tot doel heeft om de openheid en de tolerantie van samenlevingen te ondermijnen door in het wilde weg daden van geweld tegen burgers te begaan.”

De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle gaf woensdag toe dat zijn land verantwoordelijk was voor het opnemen van de veroordeling van Hamas in de EU- verklaring. “Wij veroordelen absoluut de verklaringen gemaakt door Hamasleider Meshaal. Iedereen die het bestaansrecht van Israël in vraag stelt, kan geen partner voor vredesbesprekingen zijn. De publieke verklaringen van Meshaal aan de wereld, rechtvaardigt terecht de veiligheidsbekommernissen van Israël,” zei hij.

Het Franse Buitenlandse Ministerie veroordeelde woensdag verder de publicatie van Israël van een vergunning omtrent de bouw van extra 92 flats in de nederzetting Maale Adumim op de West Bank. Minister Quay d’Orsay noemde de bouwvergunning een ‘negatieve ontwikkeling’ en maande Jeruzalem aan “om deze illegale projecten niet ten uitvoer te brengen die een bedreiging vormen voor de tweestatenoplossing.”

Op dinsdag en opnieuw op woensdag, heeft Israël’s minister voor Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman de EU zwaar op de korrel genomen omdat die  zich niet openlijk uitsprak tegen de verwerpelijke toespraak van Meshaal. Dinsdagavond zei Lieberman dat sommige van zijn Europese tegenhangers “de vernietiging van Israël als een gegeven beschouwen.” Op woensdag beschuldigde hij de Europeanen ervan dat zij zich voorbereiden om Israël in de steek te laten net zoals zij  Tsjecho-Slowakije destijds weggaven aan de Nazi’s aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

“Uitdrukkingen en beloften tot verplichting aan de veiligheid van Israël vanuit de hele wereld, herinneren mij aan gelijkaardige toezeggingen die aan Tsjecho-Slowakije werden gedaan in 1938,” vertelde Lieberman op een bijeenkomst van diplomaten, de analogie aanhalend die hij voordien had gebruikt. “Naar mijn gevoel zijn al die beloftes en verbintenissen niets anders dan holle woorden,” zei hij in het Engels.

“Van zodra het er echt op aankomt, zullen de sleutelfiguren zich bereid tonen om Israël zonder te verpinken op te offeren, om aldus de radicale islamistische militanten te kalmeren en de stilte voor zichzelf te verzekeren,” zei hij.

dryisra

door Ilan Ben Zion


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Wij, beschaafde Europeanen……”

Bronnen:

 1. The Times of Israel: Four EU states reportedly tried to foil condemnation of Mashaal hate speech door Ilan Ben Zion [lezen]

Gerelateerd:

 • Bouw, Bibi, bouw! Doorgaan met Joodse huizen bouwen en nooit capituleren! door Dovid Efune [meer]
 • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
 • Waar precies wordt er nu gebouwd in het oostelijk deel van Jeruzalem? door Melanie Lidman [meer]
 • Vier EU-landen tegen veroordeling Hamastoespraak maar wel Israël wraken om nieuwe bouwplannen [lezen]
 • Omtrent het 25-jarig jubileum van Hamas: 25 feiten op een rij voor elk jaar één door Simon Plosker [lezen]
 • Toespraak van Khaled Meshaal, waaruit de internationale media slechts summier citeerde + video [lezen]
 • De naakte Fallus van Hamas op het podium in Gaza, zegt meer dan duizend woorden [meer]
 • Uitbundig ‘Overwinningsfeest van de Qassamraket’ in Gaza nav 25 jaar bestaan Hamasterreur [meer]
 • Khaled Meshaal in Gaza: ‘Vandaag Gaza, morgen Ramallah en dan Jeruzalem, Haïfa en Jaffa’ [meer]
 • Logo van Hamas voor zijn 25ste verjaardag toont waar zijn prioriteiten liggen [meer]

2 gedachtes over “Vier EU-landen tegen veroordeling Hamastoespraak maar wel Israël wraken om nieuwe bouwplannen

 1. De kop moet zijn:

  ENKEL vier Europese landen tegen een veroordeling van de Hamas toespraak.

  De rest kon zich er wel in vinden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.