Israëlische soldaten op de vlucht, voor Palestijnse relschoppers of Westerse camera’s? [Ryan Jones]

camera02

Syrië is geen nieuws en er worden ook geen journalisten toegelaten. Geen nood: er zijn nog altijd de Palestijnse boeven en stenengooiers. Dus daar maar weer op af. Dozijnen gehelmde journalisten, tientallen videocamera’s en fotomaterieel beletten de Israëlische soldaten voortdurend om de orde te handhaven. Beelden van het afgelopen weekeinde tonen hoe IDF soldaten naar de menigte Palestijnse relschoppers toeloopt om de meute in bedwang te krijgen, maar tijdig opmerken hoeveel videocamera’s en fototoestellen er weer aanwezig zijn, waarop de soldaten besluiten om terug te keren naar hun post om negatieve (Westerse) berichtgeving te vermijden. Vervolgens worden de soldaten achtervolgt door een joelende bende die de soldaten bekogelen met stenen en roepen prompt de overwinning uit op het IDF. Jawadde 😦

In Israël was dinsdag een verhitte en bezorgde discussie gaande over videobeelden en foto’s, waarop Israëlische soldaten vluchtten voor een menigte stenen gooiende Palestijnse Arabieren (plaatje rechts). Het incident gebeurde afgelopen vrijdag in het dorp Kfar Qaddum in Samaria (de Westbank), toen de lokale bevolking zijn wekelijkse relletje opvoerde tegen de aanwezigheid van Israëls veiligheidshek.

stones7Gewoonlijk gaan de soldaten er op in en arresteren degenen die geweld gebruiken. Maar sommigen van de betrokken soldaten zeiden, dat hun commandant bang was door de aanwezigheid van cameramannen van buitenlandse media en de onjuiste manier waarop zij elke daad van zelfverdediging door de IDF-militairen zouden weergeven.

Daarom kregen de soldaten de opdracht om weg te rennen en de Palestijnse media prezen de confrontatie als een grote overwinning. ‘Dit incident is een raak schot voor de Palestijnen en zo wordt het gepresenteerd in de Palestijnse media’, zei een Palestijnse journalist aan de Israëlische nieuwswebsite Ynet¹.

Deze beelden in combinatie met de recente VN-erkenning van ‘Palestina’ zullen naar verwachting tot nog grotere en frequentere rellen leiden, die uitlopen op een nieuwe intifada, een terroristische opstand.

Israëls binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet heeft deze week gemeld, dat naast het toenemende geweld op straat opmerkelijk veel informatie is ontvangen over geplande terreurdaden tegen Israëlische doelen. Israël zoekt naar manieren om de situatie te kalmeren voor maart, wanneer de Palestijnen de ‘Nakba’ of ‘ramp’ van Israëls moderne wedergeboorte gedenken. Indien het geweld blijft toenemen is dit de meest waarschijnlijke datum voor het begin van een nieuwe opstand tegen Israël.

riot-3Als de journalisten van Pallywood en de dozijnen bevriende Westerse verslaggevers en cameralui ter plaatse zijn kan het IDF maar beter laten betijen. Het risico vermijdende dat een soldaat onverhoeds wordt gekiekt wanneer die een relschopper een schop onder zijn broek of een klap voor zijn stomme kop geeft. Het is tenslotte maar onschuldig Palestijns jeugdig kattekwaad, niewaar? Zover is het dus al gekomen in ‘Palestina’. We kunnen misschien aan de journalisten vragen om voortaan zelf de orde te handhaven… èn de klappen te incasseren. Dan kunnen ze van elkaar foto’s maken hoe ze door die Palestijnse bendes werden toegetakeld.

door Ryan Jones


Bronnen:

 1. Israel Today Nederland: Bezorgdheid over beelden van voor rel vluchtende militairen [lezen]
 2. Arutz- 7: Military Official Says Soldiers Not Fleeing, Video Distorted door Annie Lubin [lezen]
 3. Ynet News: Watch: Palestinians stone IDF soldiers door Itamar Fleishman [lezen]
 4. The Algemeiner: Israeli Soldiers Caught Retreating in Video During Riot Speculate They Withheld Force Due to Surrounding Media [lezen]

Gerelateerd:

 • De Pers en de West-Bank leugenindustrie [lezen]
 • Israëlische soldaten op de vlucht, voor Palestijnse relschoppers of Westerse camera’s? door Ryan Jones [lezen]
 • Pallywood: Telkens wanneer Palestijnen met bakstenen gooien staat de internationale pers paraat [lezen]
 • ISM anarchisten jammeren over hardhandige aanpak door IDF-soldaten + video [lezen]
 • Palestijnse stenengooiers en internationale pers samen tegen Israël nu ook op video [lezen]
 • Mahmoud Abbas: onze vluchtelingen zijn onze atoomwapens [lezen]
 • Palestijnse stenengooiers voor UNICEF [lees]
 • In scene gezet door Pallywood: aanrijding met een Palestijnse stenengooier [lezen]
 • Poseren voor de camera’s: de Palestijnse stenengooier [lezen]
 • Arabische moordzucht in de West Bank is het echte obstakel voor vrede door Yaniv Blumenfeld [lezen]
 • Klaag Palestijnse taktieken aan en niét het Israëlische militaire recht door Jonathan S. Tobin [lezen]

2 gedachtes over “Israëlische soldaten op de vlucht, voor Palestijnse relschoppers of Westerse camera’s? [Ryan Jones]

 1. Het lijkt me dat je eerst de journalisten op moet pakken. Ik weet dat dit ‘fout’ klinkt maar de kans is dan groot dat de rel dan meteen weg ebt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.