Arabische landen beloven corrupte PA op Westbank en Gaza maandelijks extra 77 miljoen euro

moneyDe bodemloze financiële put van de Palestijnse Autoriteit

De helft van de Westerse donorgelden wordt via een ingewikkelde financiële constructie in de kassa van Hamas in Gaza gestort die dat vele geld aanwendt om de lonen van zijn ‘personeel’ in de Qassam Brigades van Hamas, de Al Quds Brigades van de Palestijnse Islamitische Jihad en vele andere Gazaanse ‘hulp- en ordediensten’ uit te betalen alsmede zijn wapenaankoop in Iran en elders te financieren. Wat overblijft gaat naar ‘opvoedkundige’ projecten in de scholen en universiteiten en om de vluchtelingenkampen in de Strook in stand te houden.

Overigens is die extra financiële steun van 77 miljoen euro geen nieuws want die steun werd de PA al 8 maanden geleden in Doha toegezegd maar… nog steeds niet uitgevoerd! Zoals steeds beloven de Arabieren veel hulp aan de Palestijnen zolang het ze maar geen dollar kost. Liever Europa en de rest van het Westen laten betalen. De Westerse snullen openen steeds hun portemonnee en strooien kwistig dollars en euro’s uit over de hoofden van de Palestijnen en geven aan alles wat de zaak van Israël maar enigszins schade kan toebrengen.

77 miljoen euro maandelijks mag misschien veel geld lijken, maar alleen al de Europese Unie betaalt maandelijks ca. 100 miljoen aan de Palestijnse Autoriteit, los van wat de rest van het Kwartet voor het M-O (VN, Rusland en de Verenigde Staten) maandelijks bijdragen. Al bij al toch weer een flinke (financiële) opsteker voor Al Fatah (West Bank) en Hamas in de Gazastrook.

Nu wordt het afwachten of de Arabische staten wel degelijk het geld zullen overmaken aan de PA en hoe lang zij dit zullen volhouden… Misschien wel tot aan het einde der tijden wanneer de PA en zijn opstandige broertje Hamas in Gaza uiteindelijk Israël van de kaart hebben geveegd? 😦

De Arabische staten zijn overeen gekomen om de Palestijnse Autoriteit maandelijks ca. 77 miljoen euro (100 miljoen dollar) te betalen als een ‘financieel vangnet’ om de regering van president Mahmoud Abbas te helpen het hoofd te bieden aan een economische crisis waarmee het te maken heeft sinds de Verenigde Naties de facto soevereiniteit hebben verleend aan ‘Palestina’.

PA corrupt tot op het botIsraël heeft de VN stemming van 29 november beantwoord door opdracht te geven tot nieuwbouw van 3000 Joodse woningen op de West Bank en aangekondigd dat het taksgelden zal inhouden die het int namens de PA om de schulden te delgen die de Palestijnen hebben aan de electriciteitscompagnie van de staat Israël.

Israël en de Verenigde Staten hebben zich zoals bekend verzet tegen de opwaardering door de Algemene Vergadering van de V.N van de Palestijnse status als ‘waarnemend niet-lidstaat’, zeggende dat Abbas in plaats van veel beter de vredesbesprekingen zou moeten hervatten die sinds 2010 werden afgebroken omwille van de bouw in de Israëlische nederzettingen.

In een verklaring die zondag 9 november na een vergadering in Doha werd uitgegeven, hebben de Arabische buitenlandministers opgeroepen tot de ‘onmiddellijke implementatie’ van een resolutie die tijdens een Arabische top in Bagdad in maart j.l. werd goedgekeurd, waarin maandelijks 100 miljoen dollar steun als vangnet aan de PA werd toegezegd. Maar in de verklaring werd nergens in detail gestipuleerd hoe het geld zou worden overgedragen noch wie en/of hoeveel zou betalen.

De Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds zeiden in september dat een opkomende crisis in de Palestijnse economie zal verergeren tenzij de buitenlandse financiering stijgt en Israël zijn reeds lang bestaande belemmeringen van de ontwikkeling verlicht. In een afzonderlijk rapport, voorspelde de Wereldbank ook een Palestijns begrotingstekort voor 2012 ter waarde van 1,5 miljard dollar, met donorfondsen die waarvan wordt verwacht slechts 1,14 miljard van dit tekort zouden dekken.

Vorige donderdag, zei het Palestijnse kabinet op een vergadering in Ramallah op de West Bank, dat elke maand 240 miljoen dollar nodig zijn om de (financiële) gevolgen op te vangen die door de Israëlische beslissing om de overdrachten van douaneopbrengsten tegen te houden en het nalaten van donoren om eerder toegezegde betalingen niet uit te voeren. De Palestijnse Autoriteit oefent een beperkte vorm van zelfbestuur uit in de West Bank en krijgt het merendeel van zijn hulp vanuit de Verenigde Staten, de Europese Unie en de Arabische staten.

Maar tijdens voorbije verscheidene jaren is er steeds een tekort geweest in de hulp die uit de Arabische staten komt met als gevolg dat de Palestijnse Autoriteit er niet meer in slaagt om tijdig de lonen van zijn 153.000 staatsambtenaren uit te betalen. De regering moet nog steeds de lonen van november betalen, achterstand als gevolg van het besluit van Israël om de geldoverdrachten in te houden. De Arabische ministers riepen tevens op om een donorenconferentie samen te roepen om manieren te bespreken om het Palestijnse volk op de West Ban te steunen en om de wederopbouw in de Gazastrook te bespreken.

Qatar’s dictator, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, verbond er zich onlangs toe om 400 miljoen dollar te geven aan Hamas die Gazastrook controleert toen hij in oktober in de Strook op bezoek was. Maar de recente gevechten tussen Hamas en Israël in Gaza hebben verdere schade berokkend aan het grondgebied waardoor nog meer fondsen voor de wederopbouw noodzakelijk zijn.


Bronnen:

 1. Ynet News: Arabs offer Palestinians $100M a month [lezen]

Gerelateerd:

 • Israel Today Nederland:
  – Ongezien: Welk ander land dan Israël financiert zijn vijanden in volle oorlogscrisis? door Ryan Jones [meer]
  – Ontwikkelingshulp voor Palestijnen: Waar is al dat vele geld gebleven? door Ryan Jones [meer]
 • EU geeft elke dag 3 miljoen euro hulp aan Palestijnen en weet niet waar al dat geld blijft [lees]
 • Wat het Westen op de ‘Westelijke Jordaanoever’ financiert door Khaled Abu Toameh [lees]
 • Oorzaak Palestijnse financiële crisis niét Israël maar Hamasdictatuur in Gaza door Evelyn Gordon [lees]
 • Ongeveer 600 Gazaanse miljonairs in de Strook spekken het Hamasregime via de smokkeltunnels door Khaled Abu Toameh [lees]
 • De Wereldbank waarschuwt: de Palestijnen zijn niet klaar voor een onafhankelijke staat [lees]
 • Oud-adviseur Arafat spreekt: Palestijnse Autoriteit financierde Israëlisch-Arabische politieke partijen [lees]
 • In het spoor van de enorme geldstromen naar ‘Palestina’ door Mitchell G. Bard [lees]
 • Alles over de financiële knoeiboel en corrupte in de PA op Brabosh.com in de rubriek “Pallygate” (32 artikels) [lees]

8 gedachtes over “Arabische landen beloven corrupte PA op Westbank en Gaza maandelijks extra 77 miljoen euro

 1. @Moeilijk leesbaar lettertype trouwens voor een ouwe lul zoals ik

  Doe zoals ik drukken op:

  CTRL + (plusteken) om grotere letters of

  CTRL – (minteken) om kleinere letters weer te geven.

  Niks makkelijker dan dat. Probeer maar uit.

  PS: de donorlanden geven meer dan 1 miljard euro per jaar aan de PA en niet 500 miljoen dollar. Dat is 3 X meer dan jij zegt (in euro’s)

  Like

 2. Het budget van is ruim 500 miljoen $ per jaar. Vrijwel volledig uit giften, Van het westen. Ben je dan stom bezig of ben je dan stom bezig?

  Wat voor economie wil je nou eigenlijk op gang brengen in ‘palestina’ De enige boomgaarden e.d. die werken zijn door de israeli’s aangelegd.

  wat een totale onzin..

  PS

  Moeilijk leesbaar lettertype trouwens voor een ouwe lul zoals ik

  Like

 3. De Arabische landen beloven veel, maar betalen weinig. Ze zijn niet gek. Ze weten ook dat er in het Westen een continent volgestouwd met idioten ligt, dat uiteindelijk de $$$ zal overmaken. (uitzondering is Iran/Hamas)

  Like

 4. Inderdaad, net zoals wijlen terroristenleider Yasser Arafat in 1994.

  Yasser Arafat stond in 2004 door Forbes gerangschikt op de 9de plaats op de lijst van rijkste mensen van de wereld. Ook dankzij de Westerse blinde steun aan die arme Palestijntjes natuurlijk. 😦

  Like

 5. 77 van de arabieren,100 van de EU,hoeveel blijft daar van “plakken”? en met de rest van het geld zullen ze dan waarschijnlijk besteden aan hun ‘wetenschappelijk schoolprogramma'(raketten dus)
  het geld is dus goed besteed…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.