Netanjahoe: Het conflict gaat niet over grondgebied maar over het bestaansrecht van Israël

israel-peaceVoormalig premier Ehud Olmert tijdens vredesonderhandelingen met Abbas in 2008: “Maar wij hebben u toch land gegeven in ruil voor vrede?” Hamas en Hezbollah: “Ja maar, wij willen dat stuk grond niet, wij willen jouw deel hebben!”

“Het wordt tijd dat de wereld eindelijk de waarheid begrijpt, dat het Israëlisch-Arabische conflict niet gaat over stukjes grondgebied, maar over het recht van een Joodse Staat om te bestaan in het Midden Oosten.” Dit zei een vastberaden Benjamin Netanyahu dinsdag in een vergadering van het National Public Diplomatic Forum.

“Onze belangrijkste diplomatieke taak is uit te leggen dat de wortel van het conflict niet territoriaal is. Het gaat om ons bestaan, binnen welke grenzen dan ook.” Netanyahu zei, dat de recente Gaza-oorlog dit weer bewees. “Waar ging het om in de oorlog? Het ging in de oorlog om ons bestaan. We hebben gebieden verlaten die we in de Zesdaagse Oorlog hebben veroverd, zoals de Gazastrook, en ze schieten raketten op ons af,” zei hij.


Jeruzalem is al 3000 jaar onze hoofdstad en dat zal zo blijven
Jeruzalem is al 3000 jaar onze hoofdstad en dat zal zo blijven

De premier doelde op het feit, dat voor 1976 en Israëls verovering van de momenteel ‘betwiste gebieden’, Israel ook voortdurend werd aangevallen. En het begin van het vredesproces heeft niets gedaan om dit te veranderen. “Dag in, dag uit, uur na uur, prediken ze dat Israël geen bestaansrecht heeft,” vervolgde Netanyahu. “Dus de leugen heeft zeker wortel geschoten, en er is geen andere manier om de leugen te bestrijden dan met de waarheid.”

Sommigen, zelfs binnen Israël, zullen beweren dat de Palestijnse leider Mahmoud Abbas Israël heeft erkend. Er bestaat echter een groot verschil tussen Abbas’ erkenning dat Israël bestaat en Israëls eis dat hij zijn bestaansrecht erkent. Voor Israëli’s is dit een belangrijk knelpunt, want als toekomstige generaties Palestijnen niet wordt geleerd dat Israël het recht heeft te bestaan, en hen in feite het tegendeel wordt geleerd, dan blijft het toneel klaarstaan voor verdere conflicten.

Zonder openlijke erkenning van Israëls bestaansrecht en een overeenkomstige herziening van het Palestijnse onderwijssysteem zal geen enkele ondertekende overeenkomst een echte duurzame vrede opleveren. Om die reden is het veelzeggend dat de Palestijnse leiders weigeren aan deze voorwaarde te voldoen, en ondersteunt dit Netanyahu’s uitspraken.

door Ryan Jones


Bronnen:

  1. Israel Today Nederland: Netanyahu: Het conflict gaat niet over grondgebied door Ryan Jones [meer]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.