Waar precies wordt er nu gebouwd in het oostelijk deel van Jeruzalem? [Melanie Lidman]

settlements3
Vanochtend lees ik in de Vlaamse kranten dat het extreemlinkse Groen-Kamerlid Eva Brems wil dat de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) alsnog de Israëlische ambassadeur in ons land op het matje roept omtrent de bouw van nieuwe “nederzettingen” in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. “Meer dan ooit moet de Israëlische regering herinnerd worden aan haar internationale verplichtingen,” vindt zij.

Onzin natuurlijk, Jeruzalem is geen nederzetting maar een stad en de herenigde hoofdstad van Israël. Niemand die uitleg vraagt aan België waarom Vlamingen in Antwerpen of Nederlanders in Amsterdam bouwen. Ten andere, Israël bouwt niet enkel woningen voor Joden maar ook evengoed voor de Arabieren. Klein detail misschien dat Eva Brems – al dan niet bewust – ontgaan is, maar wel hoogst belangrijk voor de Pal-Arabieren in de hoofdstad.

In het volgende artikel geeft Melanie Lidman een kort overzicht waar precies in het oostelijk deel en ten oosten van Jeruzalem op de West Bank wordt gebouwd of waarvoor bouwplannen in behandeling zijn.

Er zijn ongeveer 11.983 à 12.670 Joodse appartementsgebouwen die momenteel in één of ander stadium van het goedkeuringsproces in oost Jeruzalem zijn, volgens de linkse activist en onderzoeker Danny Seidemann van Jeruzalem. Ter vergelijking, handelen zijn genoemde aantallen over een kwart van de huidige Joodse appartementen in oost Jeruzalem.

Hieronder volgt een beknopt overzicht van recente belangrijke projecten in de ring wijken rondom Jeruzalem van het afgelopen jaar. De kaart (onderaan) van Seidemann’s Terrestrial Jerusalem organisatie, verstrekt een blik over alle bouwprojecten die momenteel aan de gang zijn in Jeruzalem.

Hellingen van Gilo
In Gilo ondergaan momenteel twee belangrijke projecten het goedkeuringsproces; de Hellingen van Zuid-Gilo (meer dan 1.000 wooneenheden) en de Hellingen van West-Gilo (797 eenheden), voor een totaal van bijna 2.000 huisvestingseenheden. De nieuwe projecten zullen Gilo uitbreiden vanuit het zuidwesten in de richting van Beit Jala en Walajeh. Premier Benjamin Netanjahoe bezocht Gilo in oktober op het ogenblik dat de Europese Unie de definitieve goedkeuring van het Lokale Comité van de Hellingen van West-Gilo veroordeelde en thans wacht op de publicatie van de prijsoffertes. De bouwplannen op de Hellingen van Zuid-Gilo liggen momenteel in behandeling bij het Comité van het District.

Har Homa C
Linkse activisten zien Har Homa als één van de meest controversiële Joodse buurten in de hoofdstad, omdat met de bouw ervan was begonnen kort na de ondertekening van de Oslo Akkoorden en ook en vooral omdat het tot een barrière leidt van Joodse huizen tussen de Arabische buurten in oost Jeruzalem en tussen Bethlehem in het zuiden. Har Homa C wordt opgebouwd buiten de bestaande buurten van Har Homa, die de buurt doen uitbreiden in zuid-oostelijke richting. ILA publiceerde de offertes voor de 930 wooneenheden in Har Homa C eind 2011.

Pisgat Zev en Ramot
Op 6 november 2011, publiceerde ILA de offertes van 607 eenheden in Pisgat Zev en 606 voor Ramot. Het uitgeven van de offerte is één van de laatste en definitieve stappen in het goedkeuringsproces. De 1213 offertes in Pisgat Zev en Ramot brengen de totale offertes in oostelijk Jeruzalem op een totaal van 2.366 over heel 2012. Dat is meer dan tweemaal zo veel zoals alle offertes die voor oostelijk Jeruzalem in de vorige drie jaar werden uitgegeven. Vanaf 2009-2011, werden 1.145 offertes uitgegeven voor Joodse flats in oostelijk Jeruzalem, volgens Terrestrial Jerusalem.

Ramat Shlomo
De 1600 wooneenheden die in het voorjaar van 2010 de Amerikaanse vice-president Joe Biden ernstig in verlegenheid brachten toen hij Jeruzalem bezocht, zullen opnieuw op 17 december a.s. worden besproken, wanneer het Districts Comité in het openbaar het verzet tegen dit project zal bespreken.

Het Districts Comité voor Planning en Bouw besprak dit project de laatste keer in augustus 2011, op het hoogtepunt van de sociale protesten in tenten, toen Yishai het project het project uitbazuinde als een manier om betaalbare huisvesting voor jonge mensen te bouwen. Het project is thans al 2 ½ jaar in bespreking met het Districts Comité.

Givat HaMatos
Binnen twee weken, op 19 december, zou het Lokale Comité zijn definitieve goedkeuring moeten geven aan de bouw van een nieuwe Joodse buurt in het zuidoosten van Jeruzalem, Givat Hamatos genoemd. Dat zou de eerste volledig apart staande nieuwe Joodse buurt over de Groene Lijn sinds de bouw van Har Homa in 1997. In vier opeenvolgende stadia zullen in deze woonwijk uiteindelijk 4.000 wooneenheden worden gebouwd evenals een hotel. Ongeveer 800 van deze wooneenheden zijn bestemd voor Arabieren en zullen wordt opgetrokken binnen Beit Safafa. Linkse activisten beschouwen deze nieuwe buurt vooral problematisch omwille van het feit dat Beit Safafa geografisch Bethlehem afsnijdt van de hoofdstad. Het eerste stadium van de buurt, dat waarschijnlijk binnen twee weken zal worden goedgekeurd, zal 2.610 wooneenheden omvatten.

door Melanie Lidman

Kaart van Jeruzalem en omgeving. Voor groot beeld en meerdere details KLIK hier
map-jeruzalem

Korte toelichting bij het kaartje:

Algemeen: groen gekleurd zijn de Pal-Arabische wijken en gemeenten in opbouw, in het blauw de Israëlische. De blauwe lijn is de huidige gemeentegrens van Jeruzalem, de Groene Lijn (pre-1967 lijn) bevindt zich links van de Oude Stad; de rode lijn is het veiligheidshekken dat voltooid werd, de gearceerde rode lijn is het veiligheidshekken waar dat nog in aanbouw is. Wijken van Jeruzalem voorbij de Groene Lijn waar verschillende bouwprojecten in uitvoering zijn, of waarvan de aanvraag nog in behandeling is. Enkele grote bouwprojecten zijn in uitvoering zoals bv. in Ramot en Pisgat Zeev in het noorden, Gilo en Har Homa in het zuiden. Rechts op het kaartje is het gebied “E 1” te zien, dat nog in de planning zit en dat Maale Adumim en Mishor Adumim zou verbinden met Jeruzalem.


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: Where are they building in east Jerusalem? door Melanie Lidman [meer]
 2. Ynet News: Our right to build – E1 zone, where new housing units will be built, was part of Israel even on Olmert’s map
  door Hanoch Daum [meer]
 3. Commentary Magazine: Netanyahu’s Message Was No Blunder door Jonathan S. Tobin [meer]
 4. Website van Terrestrial Jerusalem [klik hier]
 5. Arutz-7: Land of Israel Fund Appeals to Jews to Purchase E1 Area door Rachel Hirshfeld [meer]

Gerelateerd:

 • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
 • Salut meneer Joe Biden, bedankt om even langs te komen [meer]
 • Netanjahoe: er komt geen bouwstop in Jeruzalem, nu niet en nooit [meer]
 • Premier Netanjahoe wil in heel de hoofdstad Jeruzalem verder huizen blijven bouwen [meer]
 • Boodschap Israël aan EU: Jeruzalem is rode lijn en niet onderhandelbaar door Xander [meer]
 • VS weer boos op Israël: Jeruzalem bouwt 20 nieuwe woningen in wijk Sheikh Jarrah [meer]
 • Likoed Danny Ayalon vanuit Gilo: Jeruzalem voor altijd één en ondeelbaar + video [meer]
 • Netanjahoe: Gilo is geen nederzetting maar een woonwijk in het hart van Jeruzalem [meer]
 • Israël bouwt 900 nieuwe woningen in Gilo (Jeruzalem) [meer]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.