Het vrije Tel Aviv is de spiegel voor het Midden-Oosten [Afshin Ellian]

Skyline van Tel Aviv aan de Middellandse Zee

“Vergeet Jeruzalem, denk aan Tel Aviv! Tel Aviv als ideaal is heilzamer dan Jeruzalem is voor Perzen en Arabieren”, schrijft Afshin Ellian, die momenteel op rondreis is in Israël. En inderdaad, toen ik zelf drie jaar geleden in Israël was en het verschil in sfeer kon proeven tussen Jeruzalem en Tel Aviv, wist ik het wel. Moest ik ooit naar Israël verkassen zou mijn eerste keuze op Tel Aviv vallen als plaats om te wonen, te werken en te leven. Jeruzalem vind ik zwaar beladen door de geschiedenis, als het centrum van de wereld van de strijd tussen de drie grote monotheïstische religies die tot op vandaag wordt gevoerd. In het van leven bruisend Tel Aviv is daar allemaal weinig van te merken. Vandaar ook dat het logo (sinds 25 september 2010 / art deco logo sinds 28 mei 2011) hierboven van de Vlaamse Vrienden van Israël, de skyline van Tel Aviv is geworden en niet van Jeruzalem. De Witte Stad Tel Aviv is VRIJ en aldus de spiegel voor het Midden-Oosten. ‘k Ben blij dat Afshin dat ook zo ervaart. Het bevestigt het stereotiep dat de eerste indruk meestal de juiste is.

De westerse media geven bewust of onbewust een vreemd beeld van Israël. Hebt u ooit reportages gezien over hoe normaal en vrolijk het leven er is? Nee. Het zou kunnen dat u denkt dat Israël een heel gevaarlijk land is, waar op elke straathoek pantserwagens of gewapende mannen staan.

Maar ik weet nog steeds niet in welk type auto de Israëlische politie rijdt. Ik heb ze niet gezien. Alle gebouwen hebben een bewaker – dat is simpelweg de Amerikaanse manier van handelen. Maar die bewaking is niet dreigend.

Bewapende mannen en vrouwen in de publieke ruimte? Ik heb ze een paar keer gezien. Het zijn soldaten op weg naar huis. In Israël geldt de dienstplicht. De soldaten zijn allesbehalve angstaanjagend: het kogelmagazijn is demonstratief op het wapen geplakt. Ze mogen in Israël niet met een geladen wapen rondlopen, tenzij de noodtoestand is afgeroepen.

Kalm
Ik heb ook de ambtswoning van de Israëlische president van buitenaf gezien: tegenover de poort zijn verschillende parkeerplaatsen waar iedereen mag parkeren. Dat kan echt niet in Amerika of in Den Haag. Alles is er erg kalm. Op Ben Gurion Airport heb ik geen gewapende mannen gezien; op Schiphol, in Pisa, in Parijs en in Washington zie je ze wel.

Deze vreedzaamheid vormt niet het beeld van Israël dat door westerse media wordt verspreid. Het westerse beeld van Israël komt min of meer overeen met wat de Iraanse staatstelevisie uitzendt: Israël is een angstaanjagende militaire staat die de Palestijnen onderdrukt.

Een waarachtig beeld van Israël en minder overdreven aandacht voor Palestijnse terroristen en corrupte charlatans zou het vredesproces tussen de Palestijnen en Israëliërs kunnen bevorderen. Dus naar Tel Aviv om de proef op de som nemen.

Prachtige stad
Tel Aviv is een prachtige stad waar homo’s zonder vrees voor vervolging of uitsluiting kunnen leven. Dat is bijzonder, we zijn hier immers in een regio waar de islam en andere religies een belangrijke rol spelen.

Tel Aviv ontvouwt zich als een metropool langs de kust en vormt het visioen dat de Iraanse jongeren koesteren. Wat wilden de demonstranten in 2009 in Teheran en andere grote Iraanse steden?

Een vrije samenleving waar de meisjes zich naar eigen goeddunken mogen kleden. Waar homo’s vrij zijn, waar vrij internetverkeer bestaat, waar alcohol niet verboden is, waar vreugde geen strafbaar feit is, waar talloze kranten en krantjes worden uitgegeven zonder vrees voor vervolging, waar de universiteit het bolwerk van vrijheid en onderzoek is.

Nostalgie
Toen ik met de Iraanse intellectueel en onderzoeker Meir Javedanfar op een terras koffie zat te drinken, maakten nostalgie en verdriet zich van mij meester. Meir zag in mijn ogen een diep ravijn vol verdriet. Plotseling zei hij: ‘Tel Aviv doet je denken aan ons Teheran van voor de islamitische revolutie.’

Door die revolutie is het ons niet gelukt om van Teheran een volledig Tel Aviv te maken. We hebben Teheran cadeau gegeven aan fanatici die er terreur en tirannie hebben gevestigd.

Tel Aviv, de stad waar de mensenrechten worden nagekomen en de stad van vrijheid, waardoor je niet opvalt. Ach, zo veel mensen hebben in Iran geleden voor deze droom. Vrienden, wij moeten voortaan zeggen: voor de verovering van vrijheid moeten we via Tel Aviv gaan. Wij moeten het idee ‘Tel Aviv’ gaan veroveren.

Vergeet Jeruzalem, denk aan Tel Aviv! Tel Aviv als ideaal is heilzamer dan Jeruzalem is voor Perzen en Arabieren.

Ideaal
Zodra het idee of het ideaal van Tel Aviv over het hele Midden-Oosten heerst, komt er vrede. Zonder vrijheid, rechtsstatelijkheid en tolerantie voor andersdenkenden, zonder homo’s, ketters, vrouwen en religieuzen zal er nooit vrede heersen over het Midden-Oosten.

Ik heb nog geen Palestijnse politicus of intellectueel gezien die de moed had om het voor Israëliërs op te nemen en zijn eigen Palestijnse volk te bekritiseren. Daarentegen heb ik in Tel Aviv collega’s ontmoet die kritiek uiten op het Israëlische beleid aangaande de Westelijke Jordaanoever. En ze waren zeer kritisch over religieuze joden – hun landgenoten, hun broeders.

Nogmaals, de nieuwe leuze moet luiden: de verovering van vrijheid gaat via Tel Aviv. De werkelijkheid van Tel Aviv is grosso modo de werkelijkheid van het leven in Israël. Maar er is ook een werkelijkheid buiten de grenzen van Israël – en die bedreigt de existentie van dat land.

door Afshin Ellian


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Niet als het aan Europa ligt!”

Bronnen:

  1. Elsevier Nederland: Vrij Tel Aviv is spiegel voor het Midden-Oosten [meer]

Gerelateerd:

  • Afshin Ellian op reis in Israël:
    – Het vrije Tel Aviv is de spiegel voor het Midden-Oosten [meer]
    – Moslims kunnen nog veel leren van het tolerante Israël [meer]
    – Afshin Ellian bericht vanuit Jeruzalem: over iPhones en oerkrachten [meer]
    – Haat jegens de Joodse staat is kernidentiteit van islamitische republiek Iran geworden [meer]