Israël gaat 90 miljoen euro inhouden op taksinkomsten bestemd voor de Palestijnse Autoriteit

mahmoud-abbas-corruptAbbas: “Waarom moet ik nu opeens mijn facturen betalen en mijn schulden aflossen aan Israël? Hulp! Apartheid! Racisme! Discriminatie! Snel protesteren in de Veiligheidsraad en Israël voor het Internationaal Strafhof brengen!”

Het lijkt er ernstig op dat Israël de situatie met Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit meer dan beu is en besloten heeft om ‘no more mister nice guy’ te spelen voor de Palestijnen. Na de eerder aangekondigde bouw van 3.000 woningen in Oost-Jeruzalem en op de Westbank in Judea en Samaria, gaat Israël nu ook eerst de onbetaalde facturen innen bij de PA. Een letterlijke streep door de rekening van de corrupte Abbas. Maar anderzijds dan weer goed nieuws voor de Palestijnen, die door de bouwplannen vooruitzicht krijgen op een nieuwe baan. Zoals bekend krijgen de Palestijnse bouwvakkers haast het dubbele loon dan in dienst van de PA. Hoewel de PA zijn onderdanen verbiedt om voor de Israëliërs te werken, zijn er toch zo’n 33.000 aan de slag in de “nederzettingen”.

Israël zal 450 miljoen sjekels (= 90,65 miljoen euro) inhouden op taksinkomsten die normaal worden uitgekeerd aan de Palestijnse Autoriteit en het geld aanwenden om een deel van de niet betaalde rekeningen van de PA aan Israël te delgen, zei Yuval Steinitz, de minister van Financiën van Israël.

Yuval SteinitzHet manoeuver zal wellicht gezien worden als een strafmaatregel tegen de Palestijnen voor hun succesvolle aanvraag afgelopen donderdag 29 november in de Verenigde Naties om hun status te verhogen naar een waarnemend niet-lidstaat, net zoals bv. het Vaticaan. Minister van Financiën Yuval Steinitz bevestigde dat hij ca. 90 miljoen euro zal inhouden om de schuld die de Palestijnse Autoriteit heeft aan de Israel Electric Corporation t.w.v. ca. 200 miljoen euro  te verminderen.

Israël had eerder nog voor de stemming in de VN plaatsvond, gedreigd om maatregelen te nemen tegen de Palestijnen, door onder meer geld in te houden op belastingen die normaal elke maand worden uitgekeerd aan de Palestijnen om er de onbetaalde rekeningen aan de Israëlische elektriciteitsmaatschappij mee te legen. De totale schuld van de Palestijnse Autoriteit aan Israël bedraagt op dit ogenblik meer dan 1 miljard sjekels (meer dan 200 miljoen euro), volgens Israel Radio.

De goedkeuring van van de bouw van 3.000 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem en op de West Bank van het afgelopen weekeinde werd ook gezien als een antwoord op de opgewaardeerde status in de VN. Die maatregel wordt algemeen veroordeeld als een beschadiging van het vredesproces. “De provocatie komt van Palestijnse zijde,” vertelde Steinitz deze zondagochtend op Kanaal 10, zeggende dat de Palestijnse Autoriteit trachtte “een staat te promoten zonder vooraf Israël hierin te kennen, noch demilitarisatie en veiligheidsovereenkomsten [met de Joodse staat] aan te gaan.”

Twee weken voor de stemming in de VN, had Steinitz gezegd dat Israël de taksen niet zal innen voor rekening van de Palestijnen, noch het geld doorstorten naar de Palestijnse Autoriteit of Ramallah helpen in economische kwesties, indien de Palestijnen zouden blijven aandringen om hun status in de VN te trachten verhogen naar waarnemend niet-lidstaat. Ondanks de economische voorspoed in de afgelopen jaren, blijft de Palestijnse economie voor het grootste deel afhankelijk van buitenlandse hulp en taksinkomsten die Israël collecteert voor rekening van de Palestijnen. Het missen van een maand taksinkomsten zal allicht de mogelijkheid van Ramallah raken om de lonen van zijn werknemers uit te betalen en aan de dienstverlening.

Steinitz verwierp ook de beslissing van de Verenigde Naties om de Palestijnse Autoriteit de status van waarnemend niet-lidstaat te verlenen. “Er zal geen Palestijnse staat zijn zolang Israël niet erkend wordt als een Joodse staat met een oplossing die een einde maakt aan het conflict. Israël zal nooit toestaan dat Judea en Samaria een uitvalsbasis voor terroristen wordt vanwaar uit raketten kunnen gelanceerd worden op de Israëlische steden.”

door Asher Zeiger


Bronnen:

 1. The Times of Israel: “Israel to hold back NIS 450 million in tax revenues to PA” door Asher Zeiger [meer]

Gerelateerd:

 • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
 • Palestijnse verzoek in de Verenigde Naties is een stap achteruit voor het vredesproces door Likoed.nl [meer]
 • Simon Wiesenthal Centrum over erkenning van ‘Palestina’ door VN: de Grote Leugen van Abbas [meer]
 • Terrorisme loont: overweldigende meerderheid in VN ‘erkent’ Palestina; Hamas in Gaza zegeviert [meer]
 • Israël zegt ‘ja, maar…’ tegen een Palestijnse staat [meer]
 • De mythe van een onafhankelijke ‘gedemilitariseerde’ Palestijnse staat door Prof. Arieh Eldad [meer]

4 gedachtes over “Israël gaat 90 miljoen euro inhouden op taksinkomsten bestemd voor de Palestijnse Autoriteit

 1. Israel heeft Judea en Samaria nu eindelijk gerealisseerd. De volmacht van de Eu en antwoord aan Israel is er.
  Israel kan verder met Jeruzalem. De stadsuitbouw van Jeruzalem met haar omgeving.Haar hoofdstad heeft al enige jaren behoefte aan stadsuitgroei en ontwikkeling van de randgebieden. De start ,door de Overheid gegeven van de bouw van 3000 nieuwbouwwoningen dient als eerste stap voor de woningbehoefte van haar vragende onderdanen. Christenen,Joden en Palestijnen zullen met de nieuwe woningen blij kunnen zijn.
  Dat ,,een groep Palestijnen,, een staat in de staat Israel wil creeeren is nog verre van mogelijk. Ik heb een duidelijke reden daartoe te stellen.

  Een volk dat vrede kent en vredig wil samenleven moet dat verdienen.Heeft dat volk daarbij altijd goede leiders nodig?. Ja
  Heeft ,,de groep Palestijnen,, met haar vertegenwoordiging van (Hamas en Fatah) wel goede leiders? Ik betwijfel het. Zie de onlangs gevoerde aanvallen op andere bevolkingsgroepen. Dus ieder mens moet veilig en vredig kunnen leven.

  Hij,de mens moet dat recht verdienen en om met elkander er te kunnen leven.
  Verder is het een eerste vereiste,om in onderhouds bestaan te kunnen voorzien.

  De groep Palestijnen in Samaria en Judea kunnen niet zelfstandig leven en worden al jaar en dag met ontwikkelings geld legaal,illegaal extern gedoneerd.
  Een goede reden kan zijn dat niet elk land meebetaald. Israel heeft recht om wel of niet geld te geven aan haar binnenlandse onderdanen.
  Vele landen ,ook Nederland bepaald haar ontwikkelingsbeleid ten aanzien van geld of goederen donaties.

  Men denkt dat er grenzen gemaakt moet worden? (Arabische wereld)Ik beweer het tegendeel.
  Bijna overal in der Arabische wereld staat de bevolking tegen haar leiders op.
  Grenzen maken bevordert het enge denken van vele volkeren en creeerd continue konflikten.

  Rechtvaardige werkverdeling,democratie en armoede bestrijding is er in de wereld nodig
  Dan pas is de wereldvrede gewaarborgd.

  Like

 2. Israelbashers united….

  http://www.paxchristi.be/2012/11/rudi-vranckx-en-hand-in-hand-nieuwe-ambassadeurs-voor-de-vrede/

  vooral dit stukje is zoooo moooi moest er zowaar een traan van wegpinken(van het lachen)

  Rudi Vranckx is al jaren een vertrouwd gezicht op het kleine scherm. Al jaren ook staat hij garant voor een genuanceerde buitenlandberichtgeving – vaak vanuit het woelige Midden-Oosten – die zonder drang naar sensatie duiding geeft bij vaak bijzonder complexe situaties. Een berichtgeving waarin hij de mens in het conflict nooit uit het oog verliest, en waarin hij getuigenissen brengt met respect voor de gevoeligheden die leven in de regio’s die hij belicht.

  Like

Reacties zijn gesloten.