FIFA helpt voetbalstadion van Gaza herbouwen waaruit Fajr-5 raketten werden afgevuurd op Israël

voetbal01Hamaspremier Ismail Haniyeh in het bewuste voetbalstadion dat op 17 en 18 november ’12 door de IAF enkele malen werd gebombardeerd. Onder de graszoden van het voetbalterrein lagen ondergronds Iraanse Fajr-5 raketten opgeslagen evenals lanceerinstallaties voor deze tuigen. Enkele van deze lange-afstandsraketten werden ook effectief vrijdag 16 november vanuit dit voetbalstadion afgevuurd richting Tel Aviv en Jeruzalem, waarop de Israëlische luchtmacht tot actie overging “en de bal terug schopte en recht in de goal van Hamas trapte.”

Intussen staat de wereld weer klaar om Hamas in Gaza een hart onder de riem te steken. Je zou normaal verwachten dat de wereldorganisatie van het voetbal ‘Palestina’ zou uitsluiten van de wereldcompetitie omdat het zijn voetbalinfrastructuur misbruikt heeft  als lanceerinstallatie voor lange-afstandsraketten. Niet dus, integendeel, de portemonnee wordt weer ver opengetrokken om alles weer herop te bouwen. En als het even meezit krijgen ze misschien nieuwe raketlanceerinstallaties er gratis bovenop, correctie: onder het gras… 😦

FIFA secretaris-generaal Jerome Valcke (plaatje rechts) heeft zich ertoe verbonden dat de wereldorganisatie van het voetbal zal helpen om het voetbalstadion van Palestina in Gaza Stad te herbouwen, nadat het gedeeltelijk tijdens Israëlische luchtaanvallen werd vernietigd.

Jerome Valcke“Wij zien het als onze plicht om de voetbalinfrastructuur herop te bouwen die werd vernietigd,” schreef de Fransman Valcke op de website fifa.com. “Wij zullen ook het stadion in Gaza herbouwen, dat vernietigd werd.”

“Het voetbal brengt mensen samen en wij zullen om het even welke noodzakelijke wederopbouw steunen wanneer de voetbalinfrastructuur door rampen wordt vernietigd,” voegde Valcke eraan toe die op dat ogenblik in Brazilië voor voor de trekking van de Wereldbeker.

FIFA, een apolitieke organisatie die eerder voetbalontwikkelingsprojecten in de Gazastrook en de Westbank evenals in Israël heeft gesteund, verbond er zich ook in 2006 toe om het Palestine Stadium in Gaza te herbouwen toen dat door de IAF werd vernietigd.

Plaatje: het voetbalveld van het voetbalstadion lelijk gehavend door de IAF
voetbal04

Fajr-5 raketten gelanceerd vanaf een voetbalveld
Israëlische F-16 gevechtsvliegtuigen van de IAF bestookten in het weekeinde van 17 en 18 november tijdens Operation Pillar of Defense het voetbalterrein en de infrastructuur van het Palestine Stadium in Gaza Stad. Een binnenzaal en een naburig gebouw werden zwaar beschadigd en in het voetbalveld werden vier grote gaten geslagen. Een vrouw die in een huis naast het stadion woonde werd door een granaatscherf gewond.

De herstellingskosten van het stadion waar 10.000 toeschouwers kunnen plaatsnemen worden op vele miljoenen dollars geraamd. Het bewuste stadion is één van de drie internationale stadions van de Palestijnse Autoriteit die gebruikt worden door de Palestijnse voetbalorganisatie. Een tweede stadion bevindt zich op de Westbank en een derde in Oost-Jeruzalem.

Het Israëlische leger zei dat het stadion diende als lanceerbasis van waaruit een aantal Fajr-5 missiles van Iraanse makelij werden afgevuurd op twee Israëlische grootsteden. “Het stadioncomplex werd gebruikt om raketten naar Jeruzalem en Tel Aviv te lanceren,” zei een woordvoerder van het IDF. Dit Iraans type raket heeft een bereik van 46 mijl (ca.75 kilometers).

Een woordvoerder van het IDF zei dat Hamas cynisch gebruik maakte van het stadion en het grasveld gebruiken als lanceerpad voor lange-afstandsraketten die naar Israël werden afgevuurd. “Terroristen vuurden raketten af op Israël en verborg een groot wapenarsenaal onder het grasveld van het voetbalterrein,” vertelde hij tegenover het AFP.

IDF woordvoerder Yoav (Poly) Mordechai vertelde “dat het voetbalstadion van Gaza Stad werd aangevallen nadat het duidelijke informatie had ontvangen dat het stadion werd gebruikt om raketten af te vuren, waarmee nogmaals wordt aangetoond dat de terroristen de burgerlijke infrastructuur misbruiken voor zijn terreuractiviteiten,” en tegelijk de bevolking gebruikt als schild om zich te beschermen tegen eventuele tegenaanvallen van het IDF.

Plaatje: lanceerinstallaties op het voetbalveld
voetbal02


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “De wereld staat alweer klaar met hun open portemonnee voor die arme terroristjes.”

Bronnen:

 1. Ynet News:
  – FIFA pledges help to rebuild Gaza stadium [meer]
  – IDF bombs Gaza soccer stadium door Yoav Zitun [meer]
 2. Fifa.com:
  – Valcke: Good to test venues in advance – 26 nov. 2012 [meer]
  – UEFA postpone Israel Europa League match 21 nov. 2012 [meer]
  – FIFA to pay for rehabilitation of Palestine Stadium in Gaza – 11 april 2006 [meer]
 3. The Jewish Press: IAF Bombed the Gaza Stadium, where Missiles Were Fired from the Grass [meer]
 4. Arutz-7: Israel Transferred Money to PA Despite UN Bid door Elad Benari [meer]

Gerelateerd:

 • Gaza bedankt op grote reclameborden Iran voor zijn steun tijdens recente conflict [meer]
 • Iraans president Ahmadinejad feliciteert Hamas met zijn klinkende overwinning op Israël [meer]
 • Chef van Islamitische Jihad in Gaza bekent langeafstandsraketten van Iran te hebben ontvangen + video [meer]
 • Iraanse Fajr-5 raket uit Gaza vernielt gebouw in Rishon Lezion, bewoners komen er met de schrik vanaf [meer]
 • Israëlische speciale strijdkrachten zijn reeds in Gaza op zoek naar verborgen lanceerinstallaties [meer]
 • Hoe geraakt Hamas aan zijn wapens? Dankzij o.a. netwerk smokkeltunnels via Egypte + video [meer]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.