Avigdor Lieberman: Israël staat nog steeds achter soevereine gedemilitariseerde staat ‘Palestina’

meshaal-abbas2Op het plaatje Hamasleider Khaled Meshaal en PA president Mahmoud Abbas van Al Fatah, die samen de Palestijnse Autoriteit vormen. Minister Lieberman zei vrijdag 30 november dit over het vredesproces: “Wij zijn bereid om vorderingen te willen maken, maar wij weten niet wie de Palestijnen in feite vertegenwoordigen, Hamas of Al Fatah.”

De minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft gisteren vrijdag 30 november president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, een flinke veeg uit de pan gegeven en verdedigde de aankondiging van Israël om 3.000 nieuwe woningen te bouwen in Jeruzalem en op de Westbank in Judea & Samaria.

Avigdor Lieberman2“U kunt geen internationale verbintenissen veranderen,” zei Lieberman, verwijzend naar de Palestijnse voltooiing van de opgewaardeerde status in de Verenigde Naties als dat van een waarnemende niet-lidstaat, minder dan 24 uur eerder.

Minister Lieberman deed zijn uitspraken op het Saban Forum in Washington, D.C. Hij zei dat het verzoek van de Palestijnse Autoriteit om opwaardering van zijn status binnen de Verenigde Naties, slechts diende als afleidingsmanoeuvre om de aandacht af te leiden van het falen van zijn binnenlands beleid, bewerende dat Hamas “veel efficiënter bestuurt en meer politieke wil en vastberadenheid aan de dag legt dan Abbas.”

De minister van Buitenlandse Zaken zei tevens dat Israël nog altijd achter een tweestatenoplossing staat, zoals premier Benjamin Netanjahoe die had uiteengezet drie jaar geleden tijdens zijn beroemde toespraak aan de Bar Ilan Universiteit [**], en hij merkte op dat Israël klaar staat om de vredesonderhandelingen weer op te starten, maar dan wel “zonder om het even welke voorwaarden vooraf.”

Lieberman zei dat de Palestijnse Autoriteit reeds voorwaarden wil opleggen aan Israël voorafgaande aan de hervatting van de vredesgesprekken met inbegrip van de eis dat Jeruzalem ophoudt met woningbouw op de West Bank en in Oost-Jeruzalem, direct na de laatste ronde van directe gesprekken in de herfst van 2010. “Wij zijn bereid om vorderingen te willen maken [met het vredesproces],” zei Lieberman, “maar wij weten niet wie de Palestijnen in feite vertegenwoordigen, Hamas of Al Fatah.”

De minister verdedigde ook de gisteren aangekondigde bouwplannen van 3.000 nieuwe woningen voorbij de Groene Lijn en zei dat die niet bedoeld werden om de Palestijnen te provoceren maar dat “het ons recht is om onze hoofdstad te bepalen.”

Wanneer gevraagd over de implicaties voor Israël omtrent de tweede ambtstermijn van de Amerikaanse president Barack Obama, zei Lieberman: “Op het einde van de dag heeft Israël slechts één vriend en dat is Amerika.” Andersom weten de mensen, zei hij, dat Israël hun “enige vriend” is in het Midden-Oosten.

door Michal Shmulovich

———
** Over de steun van Benjamin Netanjahoe aan de tweestatenoplossing (Brabosh.com):
Premier Benjamin Netanjahoe maakte op 14 juni 2009, tijdens een toespraak aan de Bar Ilan Universiteit, bekend dat hij kan instemmen met een Palestijnse staat, op voorwaarde dat die gedemilitariseerd is: “Het grondgebied onder Palestijnse controle moet worden ontwapend, met stevige veiligheidsgaranties voor Israël.” [“If we receive this guarantee regarding demilitarization and Israel’s security needs, and if the Palestinians recognize Israel as the state of the Jewish people, then we will be ready in a future peace agreement to reach a solution where a demilitarized Palestinian state exists alongside the Jewish state.”]

Dat was meteen de eerste keer ooit dat Netanjahoe zei dat hij bereid was een soevereine Palestijnse staat te erkennen. Echter, het is zeer de vraag of Hamas en Co ooit zullen kunnen instemmen met een “ontwapende” soevereine staat ‘Palestina’. Voor Hamas moet dat zowat hetzelfde betekenen als een ‘hotdog zonder de worst’, of voor de Vlamingen als ‘een café zonder bier’. Geweld tegen Joden en tegen Israël is de enige bestaansreden voor Hamas. Aan de voorwaarden toegeven en de terreur afzweren, zou voor Hamas de feitelijke ontbinding betekenen van zijn organisatie. Niemand in het M-O die dan ook gelooft dat Hamas daar ooit zal of kan instemmen om te ontwapenen.

In zijn beroemde speech voegde Netanjahoe er ook aan toe dat Jeruzalem de verenigde hoofdstad van Israël moet blijven, dat de Palestijnen Israël moeten erkennen als ‘de staat van het Joodse volk’ en dat de oplossing voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem buiten Israël moet liggen – een terugkeer van vluchtelingen naar hun voormalige dorpen in het huidige Israël heeft hij uitgesloten. Zoals verwacht werden de voorstellen van premier Benjamin Netanjahoe meteen door de Palestijnen verworpen en “saboteert Netanjahoe elke vredesinspanning,” volgens de woordvoerder van Mahmoud Abbas.

Dat speelde zich dus 3 ½ jaar geleden af en er is niet de minste indicatie dat Israël en ‘Palestina’ een stap dichter bij de vrede zijn gekomen, integendeel. Enkel een mirakel kan het vredesproces weer op gang trekken en naar een goed en duurzaam akkoord leiden. 😦


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Liberman calls Hamas ‘more effective’ than Abbas, defends Israel’s new plans for West Bank building door Michal Shmulovich [meer]
 2. Haaretz:
  – Netanyahu backs demilitarized Palestinian state  [meer]
  – Full text of Netanyahu’s foreign policy speech at Bar Ilan (toespraak van 14 juni 2009 aan de Bar Ilan Universiteit) [meer]
 3. De Standaard van 15 juni 2009: Netanyahu aanvaardt ontwapende Palestijnse staat [meer]

Gerelateerd:

 • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
 • Palestijnse verzoek in de Verenigde Naties is een stap achteruit voor het vredesproces door Likoed.nl [meer]
 • Simon Wiesenthal Centrum over erkenning van ‘Palestina’ door VN: de Grote Leugen van Abbas [meer]
 • Terrorisme loont: overweldigende meerderheid in VN ‘erkent’ Palestina; Hamas in Gaza zegeviert [meer]
 • Israël zegt ‘ja, maar…’ tegen een Palestijnse staat [meer]
 • De mythe van een onafhankelijke ‘gedemilitariseerde’ Palestijnse staat door Prof. Arieh Eldad [meer]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.