Leila Shahid wordt benoemd als de eerste ambassadrice voor ‘Palestina’ in België

leila-shahid2De ambassadrice van ‘Palestina’ in België, Leila Shahid (midden) hier nog met Yasser Arafat (links) en de Portugese schrijver José Samarango in Parijs. De familienaam van Leila luidt ‘Shahid’ wat in het Arabisch ‘martelares’ betekent. Geen twijfel dat zij haar rol als nieuwe ambassadrice voor ‘Palestina’ perfect zal vervullen. Maar 72 (mannelijke) maagden zijn haar helaas niet voorbehouden als ‘martelares’. Zij zal genoegen moeten nemen met 72 repen chocolade of 72 roomijsjes. 😉

Leila Shahid (geboren in Beiroet, 1949), de vertegenwoordigster van de Palestijnse Autoriteit in België, zal voortaan de titel van ambassadeur voeren. Dat zei ze vrijdagochtend op de RTBF-radio. Palestina werd donderdag erkend als waarnemend niet-lid van de Verenigde Naties. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft in oktober een brief gestuurd aan de Palestijnse Autoriteit waarin hij voorstelt het statuut van de Palestijnse delegatie in België, die het volk eveneens vertegenwoordigt bij de Europese instellingen, op te waarderen. De Palestijnen vroegen daar zes jaar geleden al om.

reynders2
Didier Reynders: ik hou van Palestina maar NOT van Israël

President Mahmoud Abbas stuurde nog geen antwoord terug, maar Leila Shahid bevestigde vandaag vrijdag 30 november dat ze voortaan de titel van ambassadeur zal voeren. Shahid was voordien de officiële vertegenwoordigster voor de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Ierland (1989), daarna in 1990 in Nederland, daarna sinds 1993 13 jaar lang afgevaardigde voor de Palestijnse Autoriteit in Parijs. Shahid is sinds 2006 Algemeen Afgevaardigde van Palestina in de Europese Unie voor België en het G-H Luxembourg.

In zijn brief aan Abbas schreef Reynders dat de Palestijnse delegatie in België zal worden beschouwd als een diplomatieke missie, zonder echter van alle voordelen daarvan te kunnen genieten. Palestina is immers nog geen volwaardige staat. De leden van de diplomatieke missie zullen echter wel juridische onschendbaarheid genieten in hun beroepsuitoefening en hun wagens krijgen een diplomatieke nummerplaat.

Eén van de auto’s van de diplomatieke missie van ‘Palestina’ in België die thans een diplomatieke nummerplaat kunnen krijgen


Bronnen:

 1. Knack Magazine: Leila Shahid wordt ambassadeur van Palestina in België [meer]
 2. Leila Shahid – General Delegate of Palestine to the EU, Belgium & Luxembourg [meer]

2 gedachtes over “Leila Shahid wordt benoemd als de eerste ambassadrice voor ‘Palestina’ in België

 1. Wel ja, Rusland heeft zijn zware voet gelegd op Abchazië en Zuid-Ossetië, en dat andermaal waar gemaakt door de Kaukasische Republiek Georgië binnen te vallen op 9 augustus 2008.

  President Saakashvili, die wellicht een toffe tamada is om soepra’s voor zijn volk te houden, heeft duidelijk niet veel kaas heeft gegeten van diplomatie.

  De nationale tamada dacht de Russische Beer te kunnen verpletteren en meende dat de Verenigde Staten en de Europese Unie hem wel zouden steunen als de situatie kritiek zou worden. Niet dus. De steun van de VS en EU aan Georgië beperken zich enkel in woorden en duiten, voor de rest is Georgië van weinig essentieel belang.

  Saakashvili had zich daar dus volledig verkeken en Georgië heeft daar een zware prijs voor betaald. Het ergst van al is dat dit allemaal vermeden had kunnen worden door goede vriendjes te blijven met Poetin. Dan had Georgië van beide walletjes kunnen eten.

  Ik heb Saakashvili altijd als een ‘overgangspresident’ gezien. Shevarnadze opvolgen en de democratie voorbereiden. Maar zoals steeds het geval is: macht corrumpeert en Saakshvili wilde opeens niet meer oprotten. Nu, het einde van Saakashvili komt in zicht. Drie van zijn ministers zitten al achter de tralies en als hij zich niet vlug uit de voeten maakt, zal hij daar ook spoedig eindigen (of erger nog: geliquideerd worden.)

  Ik hoop dat de volgende president meer verstand dan wijn in zijn ruggengraat heeft zitten dan Misha, en eindelijk eens op orde op zaken stelt. Mijn (Georgische) vrouw hoopt op een mirakel dat zou moeten komen van miljardair Bidzina Ivanishvili, maar ik heb daar zo mijn twijfels bij.

  Like

 2. Waarom Palestina erkennen als staat zou mijnsinziens niet mogen . De wereld erkend ook Abchazie en Zuid Ossetie niet . Deze genoemde z.g.n. vrijgevochten ,,deel staten,, in Georgie worden met hulp van Ruslands troepen blijvend theoretisch bezet en horen bij Georgie . Komt er een andere tijd ,dan zijn ze weer bij Georgie. Palestina beter gezegt vooral de Gaza strook krijgt via Hamas grote hulp van Iran en andere terroristische groepen. Waarom kunnen de Palestijnen niet onder het dak van Israel leven. Wij, De Eu landen kunnen heel goed samen met Israel. Een intelligent volk zoals de Joden houden van democratie en leeft beschaafd. De dictatoriale landen in de arabische wereld zijn in haar gedragingen daar nog niet op niveau. Dus een generatie wachten om samen te leven zou gewenst zijn. Conflicten zouden zwaarder door beschaafde landen eerlijker moeten worden beoordeeld. We lezen nog steeds te weinig over de objectiviteit daarvan. Vergelijk de uitzendingen van ARD en het journaal Nederland over de (standpunten verslaggeving Israel en Palestina. Over eerlijkheid gesproken…………

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.