Tien feiten over Hamas die iedereen zou moeten kennen [video]

De oorsprong van de blokkade van Gaza in een notedop
door Brabosh.com

Zoals iedereen weet (of dat toch zou moeten weten) vormen de gebieden in de Gazastrook en op de West Bank, samen de Palestijnse Autoriteit (kortweg: PA.) De PA is sinds de Oslo Akkoorden van 1994 de ‘voorlopige’ werknaam in afwachting dat ‘Palestina’ via onderhandelingen en een akkoord met Israël eventueel de status van een onafhankelijke staat bereikt. Anders gezegd: Wanneer Abbas ‘Palestina’ wenst te laten erkennen als een soevereine staat, dan vraagt hij dat niet enkel voor de gebieden op de West Bank maar ook voor dat andere (westelijk gelegen) deel van de PA in de Gazastrook.Het ruim 1 miljard dollars dat jaarlijks naar de PA gaat wordt ook gelijkelijk verdeeld tussen Gaza en de West Bank.

Op papier mag ‘Palestina’ al een soevereine staat lijken te zijn, zeker na de recente opwaardering van de status in de Verenigde Naties, maar aan de grond liggen de feiten duidelijk helemaal anders. Eerstens is er de broedertwist onder Palestijnen, met als resultaat dat de Gaza enkel door Hamas wordt bestuurd en de West Bank enkel door Al Fatah, de politieke beweging van Mahmoud Abbas. Beide rivalen kunnen elkaars bloed drinken en regelmatig houden zij ook afrekeningen onder elkaar die tot op heden aan bijna 1000 Palestijnen het leven kostte en een veelvoud aan gewonden en vluchtelingen.

Wat de Palestijnse gebieden zelf betreft, wordt het grootste deel van ‘Palestina’ opgeëist door de Palestijnse Autoriteit van Abbas, maar dat ligt de facto op Israëlisch grondgebied, dwz. de Westbank en  Oost-Jeruzalem (Jeruzalem dus want… West-Jeruzalem bestaat niet en werd voordien ook nooit door niemand als hoofdstad van Israël erkend), en volgens de EU en de rest van het Kwartet voor het Midden-Oosten wordt ook ook het deel dat tussen 1948 en 1967, destijds aangeduid als Niemandsland toch als bezet gebied beschouwd niettegenstaande dit gebied zich binnen de Groene Lijn bevindt! Bovendien beschouwt Hamas conform hun eigen Handvest uit 1988, ook héél Israël – van de Jordaanrivier tot aan de Middellandse Zee – als door Israël bezet gebied dat “bevrijd moet worden van de Joden.”

Volgens de formulering van de EU en het Kwartet wordt ook de Gazastrook nog steeds beschouwd als door Israël ‘bezet gebied’, niettegenstaande Israël zich in 2005 volledig heeft teruggetrokken uit Gaza en ondanks het feit dat dit door Hamas zelf hardnekkig wordt tegengesproken. Echter, omdat Israël, sinds Hamas alleen aan de macht is, een land- en zeeblokkade handhaaft en tegelijk ook het luchtruim boven Gaza controleert en met dat doel de haveninfrastructuur en het vliegveld van Gaza werden vernietigd, definieert de EU dit als een ‘bezetting’.

Dit in complete tegenspraak met Egypte die eveneens als Israël en al even lang en om dezelfde (veiligheids)redenen een blokkade van Gaza handhaaft, maar daar niet voor wordt veroordeeld. De Egyptische blokkade is weliswaar zo lek als een zeef, cfr de meer dan duizend smokkeltunnels die onder de grens tussen Gaza en Egypte lopen, smokkelhandel die voor zowel corrupte ambtenaren in Egypte als voor Hamas een ware goudmijn is.

Maar die lucht-, land- en zeeblokkade van Gaza door Egypte en Israël is er natuurlijk niet vanzelf gekomen. Deze video noemt tien redenen – of oorzaken – op waarom die blokkade van Gaza noodzakelijk is om de veiligheid van de burgers in Israël te verzekeren. En onder die Israëlische burgers bevinden zich ook de 1,6 miljoen Israëlische Arabieren die net zoals de Joden het slachtoffer zijn van het willekeurig onder vuur nemen en met raketten en mortiergranaten beschieten van alle Israëlische onderdanen.

airport
Hierboven een plaatje van de verwoeste Internationale Luchthaven van Gaza en hieronder enkele restanten van zijn zeehaven, met de complimenten van het de IAF en het IDF (Tsahal.)
gaza_port_06


Bronnen:

  1. Stand With Us: 10 Unknown Facts About HAMAS [meer]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.