Een blik achter de schermen van Operation Pillar of Defense vertelt een heel ander verhaal


Video: De Gaza operatie was eerder tegen Iran gericht dan dat het een oorlog was

Het 8 dagen durende duel tussen Israël en de Hamas was een toneelspel. Achter de schermen vond een coup plaats die was uitgedokterd door wizards van minstens drie inlichtingendiensten: Tamier Pardo, de directeur van de Israëlische Mossad; Hakan Vidan, de chef van de Turkse nationale inlichtingendiensten MIT; alsmede Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, de premier van Qatar die ook de inlichtingendienst leidt van de Arabische Verenigde Emiraten (VAE). De operatie werd op de voet gevolgd door de Amerikaanse CIA.

Hun doel was om de militaire banden te vernietigen die Iran aan het kweken is met Hamas om te voorkomen dat de Gazastrook voor Iran een springplank zou worden naar Kaïro. Met dit doel werden opeenvolgende raketaanvallen op Israël keer op keer uitgelokt. De coup was een algemeen plan dat door de Amerikaanse president Barack Obama werd bedacht om de Arabische lente in het gareel te brengen van de belangrijkste Amerikaanse doelstellingen.

Zijn partners waren en zijn nog steeds, de Egyptische president Mohamed Morsi, de Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan  en de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe. Obama’s volgende staatsbezoek brengt hem naar Syrië. Het plan was om, indien de Israëlische Operation Pillar of Defense zou slagen, een nieuwe toekomst uit te tekenen voor de radicale terroristen van Hamas door hen om te vormen tot een legale spreekbuis voor het Palestijnse volk, die dringend toe is aan een opknapbeurt en daar is wel wat meer voor nodig dan enkel maar een spuitbus.

Hamas geniet het voordeel om de meest populaire jongen te zijn van het Palestijnse blok, dat meteen verklaart waarom Mahmoud Abbas, Fatahleider en president van de Palestijnse Autoriteit, al zes jaar lang nieuwe verkiezingen voor zich uit blijft schuiven. Op korte termijn was de mini-oorlog van Israël bedoeld als een levendige les voor Teheran over het lot dat zijn Arabische geallieerden te wachten staat. Hezbollah werd geadviseerd om toe te kijken wat er met Hamas gebeurde, vooraleer zijn leider Hassan Nasrallah zou besluiten om tienduizenden raketten af te vuren op Israël, wapenarsenaal dat werd aangevuld door Iran.

Voor dit doel was een Israëlische grondoperatie op geen enkel ogenblik van de operatie in Gaza noodzakelijk. Het openingsschot van de operatie was meteen een voltreffer van formaat, met name de liquidatie van Ahmed Jabari, de pro-Teheraanse oommandant van de militaire vleugel van Hamas en Iran’s oogappel in de Gazastrook. Het Iron Dome raketafweersysteem stal de show door een groot deel van de 1.000 vanuit Gaza gelanceerde raketten tijdig te onderscheppen vooraleer die konden neerstorten in de bevolkingscentra. In Israël werden zes mensen gedood. Vele van de gewonden waren het slachtoffer van shock.

Was de strategie van een coup die in Gaza werd opgevoerd dan geslaagd? De tijd zal het uitwijzen; Israël is intussen begonnen met het versoepelen van zijn land- en zeeblokkade van de Gazastrook. Turkije en Qatar hebben zich ertoe geëngageerd om grote investeringen te doen in de Gazaanse economie met het doel om die meer winstgevend te maken dan zijn rivaal op de West Bank. En de Verenigde Staten en Egypte hebben een gezamenlijk initiatief genomen om de toevloed van Iraanse wapens af te remmen die via de smokkelroutes in de Sinaï  naar Gaza worden gebracht.

Onderweg kunnen nog een miljoen zaken verkeerd lopen. Echter, dezelfde coalitie heeft intussen zijn blikken afgewend van Gaza richting Syrië. De NATO heeft het plan om Patriotraketten te plaatsen langsheen de grens tussen Syrië en Turkije en de rebellen beginnen eindelijk de militaire bronnen van Assad’s leger in te dijken.


Met dank aan A.D. voor de hint.

Bronnen:

  1. Debka File: The Gaza Operation: Less a War than an Anti-Iran Coup [meer]

Een gedachte over “Een blik achter de schermen van Operation Pillar of Defense vertelt een heel ander verhaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.