Derde grootste partij in Hongaars parlement wil de Joden opnieuw laten registreren

Marton Gyongyosi, leider van de 3de grootste partij in het Hongaarse parlement, heeft maandag 26 november, wellicht in een vlaag van nostalgie naar die ‘goeie ouwe tijd’ tijdens het Derde Rijk, geëist dat de Joden zich opnieuw zouden laten registreren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was die registratie een handig instrument om bijna een half miljoen Hongaarse Joden over de kling te jagen, alsmede Roma zigeuners, homoseksuelen en andere ongewenste mensen.

“De geschiedenis herhaalt zich nooit,” zeggen sommigen, maar toch hervallen mensen steeds weer in dezelfde fouten, vooral als het over Joden en/of Israël gaat. Want ook nu weer is Israël de kop van jut. Als het in Gaza dondert, sneuvelen korte tijd later ook in Europese steden de ruiten van Joodse instellingen, scholen en synagogen en worden Joden op straat gemolesteerd of erger.

Zij die beweren dat het toenemend antisemitisme in Europa de schuld is van het ‘foute’ Israëlische politieke beleid, zijn ofwel blind en/of naïef of simpelweg notoire volksbedriegers en boosaardige leugenaars. Want het is andermaal stokoude Jodenhaat die aan de basis ligt van de heroplevende Jodenhaat en pogroms. Dan is Israël voor Jodenhaters enkel een zoveelste aanleiding, een nieuw bedacht “excuus” om de Joden ongewenst en vogelvrij te verklaren, nieuwe pogroms uit te voeren en is Israël de ideale zweep om de Joden van nu – net zoals vroeger – af te ranselen en voor zich uit te jagen.

Joodse organisaties hebben dinsdag woedend gereageerd op de suggestie die werd gemaakt door de uiterst rechtse Hongaarse politieke leider Marton Gyongyosi dat de overheid een lijst van Joden zou moeten opstellen die in Hongarije leven en die een “nationale bedreiging voor de veiligheid” van het land vormen.

Sprekend op maandag in het Hongaarse parlement over de recente vijandelijkheden tussen Israël en het Hamasregime in Gaza, zei Marton Gyongyosi letterlijk het volgende:

“Ik meen dat dergelijk conflict de juiste tijd is om mensen met een Joods voorgeslacht die hier leven te registreren, in het bijzonder diegenen in het Hongaarse Parlement en de Hongaarse regering, die inderdaad een risico vormen voor de nationale veiligheid van Hongarije.”

Gyongyosi, die de vice-voorzitter is van de extreemrechtse Jobbik partij, zei dit in verband met de diplomatieke houding van Hongarije naar aanleiding van de recente Israëlische militaire actie Operation Pillar of Defense in de Gazastrook. Hij voegde eraan toe dat de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Janos Martonyi “zich had laten meeslepen om een eed van trouw te zweren aan Israël,” tijdens het afgelopen conflict.

Gyongyosi en de Jobbik partij hebben hevige kritiek op Israël en hebben een geschiedenis van ophitsende en controversiële commentaren op kwesties betreffende de Holocaust en de Joodse staat, evenals tegen ’s lands Roma bevolking en homoseksuelen.

Na de uitbarsting van het recente geweld in Gaza, beschuldigde Gyongyosi, die woordvoerder is van de partij omtrent buitenlandse kwesties, Israël van het voortzetten van “zijn genocidale activiteiten tegen het Palestijnse volk.” Jobbik is de derde grootste partij in het Hongaarse parlement met 47 zetels op een totaal van 386 zetels, terwijl de conservatieve partij Fidesz, die momenteel aan de macht is, 263 zetels bezet.

Ferenc Szálasi, leider van de fascistische Pijlkruisers

De Joodse mensrechtenorganisatie het Simon Wiesenthal Centrum stelde de commentaren van Gyongyosi dinsdag aan de kaak, zeggende dat die herinnerden aan het “genocidale regime van de Nazi’s.”

“Het feit dat na het maken van zulk een vraag in het Hongaarse Parlement, Gyongyosi niet wordt gedwongen om af te treden, is een droevige commentaar op de huidige escalatie van het antisemitisme in Hongarije, dat hoofdzakelijk door de partij Jobbik wordt verspreid, de erfgenamen van de fascistische Pijlkruisers [van Ferenc Szálasi, plaatje rechts; Brabosh.com],” zei Dr. Efraim Zuroff, directeur van SWC in Israël, daarmee verwijzend naar de Hongaarse nazipartij tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zuroff verwelkomde de veroordeling die de Hongaarse regering op dinsdag uitgaf, maar waarschuwde ervoor dat het gebrek aan efficiënte actie tegen Gyongyosi “slechts Jobbik zal aanmoedigen om zijn haatcampagnes tegen de Hongaarse Joden en Rome zigeuners voort te zetten.”

Op dinsdag, zei Gyongyosi op de website van de Jobbik partij dat zijn commentaren slechts verwezen hadden naar Hongaren met een dubbele Israëlische nationaliteit. “Ik verontschuldig mij tegenover mijn Joodse landgenoten, want mijn verklaringen zouden verkeerd kunnen worden begrepen,” schreef hij.

Het kantoor van de woordvoerder van de Hongaarse regering gaf dinsdag een verklaring uit waarin de toespraak van de politicus van de Jobbik partij werd veroordeeld, zeggende dat het kantoor “de scherpst mogelijke actie voert tegenover elke vorm van racisme en antisemitisch gedrag en er alles aandoet om erover te waken dat de boosaardige stemmen die onverenigbaar zijn met de Europese normen worden teruggedreven.”

Tijdens de het parlementszitting van dinsdag, deelden verscheidene Hongaarse advocaten de gekende gele Joodse Davidsterren uit, als protest tegen de toespraak van Gyongyosi. Ilana Stein, een woordvoerster van het Buitenland Ministerie van Israël, zei in antwoord op de commentaren dat Israël “sterk het antisemitisme veroordeelt dat in verklaringen zoals deze tot uiting komt.” Zij voegde eraan toe dat Jeruzalem verwacht dat de “democratische krachten in Hongarije zullen opkomen tegen dergelijke verklaringen” en “alle noodzakelijke maatregelen zal treffen om de verspreiding van racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme in hun land te verhinderen.”

Het Europese Joodse Congres, een federatie van Joodse gemeenschappen op het continent, bekritiseerde eveneens de toespraak van Gyongyosi en eiste dat de Jobbik partij uit het Europees Parlement wordt gestoten, waar het drie parlementsleden heeft zetelen. “Deze opmerkingen vormen een belangrijke uitdaging voor het Hongaarse en het Europees Parlement. Of zij plaatsen grenzen op haattoespraken en aansporing tot geweld binnen hun representatieve partijen in hun parlementen, of zij zullen hun moreel kompas verliezen,” zei Dr. Moshe Kantor, de voorzitter van het EJC.

“Wij eisen openlijke verontwaardiging van de belangrijkste regeringsleden van de Hongaarse en Europese Unie na deze commentaren,” zei hij. “Het zich onthouden van een grootschalige verontwaardiging zal bij de Joodse gemeenschap het gevoel geven dat wordt toegegeven dat dit een een aanvaardbare toespraak is en parlementair gedrag vormt.”

door Jeremy Sharon


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post: “Far-right Hungarian politician calls on govt to list Jews” door Jeremy Sharon [meer]
    Vertaald door Brabosh.com als “Derde grootste partij in Hongaars parlement wil de Joden opnieuw laten registreren”
  2. The European Jewish Congres: “European Jewish Congress Condemns Jobbik’s Jewish “Selection” and Calls on the European Parliament to Proscribe their Party” [meer]
  3. Ynet News: “Hungary: Far-right leader demands lists of Jews” [meer]
  4. Arutz-7: “Hungary Condemns MP Over ‘Jewish List’ Remarks” door Elad Benari [meer]

Gerelateerd:

  • Monument Raoul Wallenberg in Boedapest besmeurd met bloed en varkenspoten door A. Cooper [meer]
  • Alles over Raoul Wallenberg en de Hongaarse Joden op Brabosh.com (8 artikels) [meer]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.