Mahmoud Abbas zal donderdag in de V.N. opnieuw wat dichter bij ‘een staat zonder land’ geraken

Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, zal donderdag 29 november 2012 in de Verenigde Naties andermaal een poging wagen om zijn status van lid van de VN te verhogen zonder vooraf een vredesakkoord met Israël af te sluiten. Dit keer niet in de Veiligheidsraad waar de Amerikanen met hun vetorecht hun eenzijdig slinks manoeuver blokkeren, maar in de Algemene Vergadering van de V.N. waar slechts een eenvoudige meerderheid is vereist.

De Palestijnen hebben gezegd dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) overmorgen, donderdagnamiddag 29 november, over een resolutie zal stemmen die hun status in de Verenigde Naties zal verhogen van waarnemer naar een waarnemende niet-lidstaat (nonmember observer state), een gebaar waarvan zij menen dat het een belangrijke stap voorwaarts is naar een tweestatenoplossing met Israël.

In tegenstelling tot de Veiligheidsraad, zijn er geen veto’s in de Algemene Vergadering en de resolutie zal dan ook vrijwel zeker worden aangenomen. De wereldorganisatie wordt gedomineerd door landen die sympathiek staan tegenover de Palestijnse zaak en de resolutie heeft slechts een eenvoudige meerderheid nodig om goedgekeurd te worden. Tot op vandaag hebben 132 landen – meer dan tweederden van de lidstaten van de V.N. – de staat Palestina erkend.

Een woordvoerder van de Permanente Waarnemer Missie van Palestina aan de Verenigde Naties, zei maandag dat president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit de 193 leden tellende organisatie zal toespreken, alvorens de resolutie ter stemming zal voorgelegd worden. Hij zei dit op voorwaarde van anonimiteit omdat hij niet gemachtigd om was om over deze kwestie met de pers te spreken.

De Palestijnen willen hun status verbeteren omdat hun kandidatuur in september 2011 om een volledige lidstaat van de V.N. te worden werd geblokkeerd. Om een lidstaat te worden, moet een kandidaat door de Veiligheidsraad van de V.N. worden aangenomen. En de Verenigde Staten hebben duidelijk gesteld dat zij gebruik blijven maken van hun vetorecht om die aanvraag te blokkeren zolang er geen definitief akkoord is met Israël.

Israël en de Verenigde Staten komen ook aan het woord in hun verzet tegen het verhogen van de status van de Palestijnen, zeggende dat de Palestijnen hun soevereiniteit eerst met de Joodse staat moeten bespreken en geen eenzijdige actie en zijdelingse gesprekken moeten voeren. “Wij denken dat deze stap het Palestijnse volk niet dichter gaat brengen naar een staat,” zei Victoria Nuland, de woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken maandag tegen journalisten in Washington. “Wij denken dat het een fout is,” zei ze. Wij zijn ertegen.” Nuland zei dat de Verenigde Staten hun standpunt zullen blijven verdedigen met andere landen die hun stemmen zullen uitbrengen.

De Australische premier Julia Gillard heeft tegenover regeringscollega’s verteld dat zij van plan is om haar land te onthouden van de stemming. In Australië zei een officiële woordvoerder van de regerende Labour Party dinsdag dat Gillard aan wetgevers vertelde dat zij had gezien dat sommige regeringsleden scherpe opinies en verschillende standpunten hadden ingenomen over de kwestie. De woordvoerder vertelde tegenover verslaggevers, op voorwaarde van anonimiteit zoals gebruikelijk is voor dergelijke mededelingen, dat Gillard heeft gezegd dat zij van plan is om Australië van de stemming te onthouden.

De Palestijnen geloven dat hun opgewaardeerde status gewicht zal toevoegen aan hun eisen voor een eigen staat op de West Bank, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, gebieden die door Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 werden heroverd op de Arabieren. Israël heeft zich in 2005 volledig teruggetrokken uit de Gazastrook. De Palestijnen hopen ook om hun verhoogde status te kunnen gebruiken om lid te kunnen worden van andere nevenorganisaties van de V.N., zoals het Internationale Strafhof, waar zij kunnen trachten om Israël te laten vervolgen.

Tezelfdertijd hebben zij hun vrees uitgedrukt voor eventuele financiële en diplomatieke vergeldingsmaatregelen. Na het manoeuvre van vorig jaar toen de Palestijnen het lidmaatschap verkregen van het culturele agentschap Unesco van de V.N., hebben de Verenigde Staten hun fondsen voor de organisatie ingehouden, die 22 procent van zijn jaarlijkse begroting bedragen. De V.S. hebben ook geld voor de Palestijnen ingehouden en het Amerikaanse Congres heeft met gelijkaardige sancties gedreigd indien de Palestijnen doorgaan om hun status bij de V.N. opnieuw te verbeteren.

Israël heeft ook teruggeslagen door de bouw in de nederzettingen te versnellen en zijn fondsen voor de Palestijnse regering in te houden. De recentste ontwerpresolutie, die door Associated Press werd ingekeken, zou de Algemene Vergadering laten beslissen “de status van Palestijns Niet-lid Waarnemer van de Verenigde Naties te verlenen, zonder afbreuk te doen aan de verworven rechten, de voorrechten en de rol van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) in de Verenigde Naties als de vertegenwoordiger van het Palestijnse volk, overeenkomstig de relevante resoluties en de praktijk.”

Het “bevestigt opnieuw het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking en onafhankelijkheid in hun Staat Palestina op het Palestijnse grondgebied dat sinds 1967 wordt bezet.” Het ontwerp drukt ook “de dringende noodzaak uit om de onderhandelingen te hervatten en te versnellen binnen het vredesproces van het Midden-Oosten” om “een juiste, duurzame en allesomvattende vredesregeling te bereiken tussen de Palestijnse en Israëlische zijden, die de allen nog te behandelen kernkwesties moet oplossen, met name van de Palestijnse vluchtelingen, Jeruzalem, de nederzettingen, de grenzen, de veiligheid en het water.” Het heeft de kwestie van de “gevangenen” als kernpunt laten vallen.

door Edith M. Lederer


Bronnen:

  1. The Times of Israel: Days away from UN vote, Palestinians practically assured of victory door Edith M. Lederer [meer]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.