Israël stuurt vrachtwagens levensmiddelen naar Gaza terwijl Hamas Israël belegert?? [Sarah Honig]

Zondag 18 november 2012, de 4de dag van het Israëlische verdedigingsoffensief Operation Pillar of Defense om een einde te maken aan de beschieting door Hamas met raketten van zuid-Israel, coördineerde COGAT (Coordination of Government Activities in the Territories), een departement van het IDF, de doortocht van 124 vrachtwagens vanuit Israël naar de Gazastrook die geladen waren met noodzakelijke goederen, medicijnen en gas via de grensovergang in Kerem Shalom.

Slechts weinigen zijn zich ervan bewust, dat er ondanks de intense beschieting van grootstedelijke gebieden in Israël, de Kerem Shalom grenspost naar de Gazastrook heropend werd begin vorige week. Vrachtwagens beladen met levensmiddelen en andere verbruiksartikelen werden doorgelaten ten bate van diegenen die raketten op de Israëlische burger bevolking afvuurden.

Ongetwijfeld dienden deze zendingen niet alleen de bevolking van Gaza, Maar zij werden in beslag genomen door de strijders van Hamas en toegewezen aan degenen die zij verkozen. Nu er weer eens een staakt het vuren is uitgeroepen, zou deze travestie zeker een uitgebreide collectieve heroverweging onder de Israëli’s moeten losmaken.

Nergens anders in de geschiedenis kwam er ooit een situatie voor tijdens een gewapend conflict, waarbij het belegerde kamp zich bezorgd maakte over het welzijn van haar dodelijke vijand en het vijandelijke kamp voedde, het essentiële goederen leverde en het voorzag van elektriciteit. Steevast word het tegenovergestelde gedaan.

Over de kip Europa (en/of Israël) die tegen beter weten in de krokodillen in Gaza blijft voederen declameerde wijlen Winston Churchill lang geleden het volgende doordenkertje:

“Een verzoener is iemand die een krokodil voedert en hoopt dat die hem pas als laatste zal opeten.”

Strijders belegeren hun vijanden, trachten hen uit te hongeren om ze zo tot overgave te dwingen en hun vermogen om te vechten uit te schakelen. Dat is de vaste norm van oorlogvoering. In het bijzonder ten opzichte van agressieve antagonisten, die voortdurend de ovens van vijandigheid meedogenloos opstoken,en die de burgerbevolking tot hun primaire doelwit maken.

Maar ondanks tientallen jaren van constante beschietingen vanuit Gaza,af en toe onderbroken door bijzonder ernstige episodes,zoals waarvan we enige dagen geleden weer eens getuigen waren, zorgt Israël ervoor dat de inwoners van Gaza goed gevoed worden en het ze aan niets ontbreekt wat van vitaal belang is. Het bizarre gevolg hiervan is dat we de Palestijnen ondersteunen en versterken op kosten van de Israëlische belastingbetaler. Terwijl diezelfde terroristen als doel hebben deze Israëlische belastingbetalers weg te vagen. Dit is  onlogisch en tegenovergesteld aan intuitieve verwachtingen tot in het extreme.

Bovendien wil de rest van de wereld onze bijzondere vrijgevigheid niet erkennen. Een daad die krachtig tegen onze fundamentele belangen indraait. Ondanks het vervoeren van deze basisproducten naar Gaza, worden wij aan de schandpaal genageld als imposers van blokkades, en de veroorzakers van niet bestaande humanitaire crisissen in Gaza. Terwijl de vrachtwagens beladen met goederen vanuit Israël naar Gaza werden overgebracht, worden de verhalen van de Hamas alleen maar onderstreept.

Alhoewel onze energiecentrale in Ashkelon de verdere fabricage en import en aanleg van raketten alleen maar vergemakkelijkt en in stand houdt, vuurden de inwoners van Gaza raketten af op deze zelfde elektriciteitscentrale. Er is iets mis met dit plaatje. Het is al jaren een acute abnormaliteit maar het werd des te meer onuitstaanbaar toen het hele land vanaf Tel Aviv zuidwaarts venijnig werd gebombardeerd, met als onverholen doel en met voorbedachte rade massamoord te plegen op de Israëlische burger bevolking!

Waarom moeten deze Israëli’s onder vuur hun onverzoenlijke vijanden blijven helpen? Onze leveringen aan Gaza ondersteunen hun oorlog tegen ons alleen maar. Waarom wordt van de Israëli’s verwacht en geëist om hun vijanden te onderhouden? Zou deze eis ook gesteld worden aan enig andere natie die onder dodelijk vuur ligt?

Dit alles wordt nog versterkt door de bij de Palestijnen consistente onderliggende ideologie,dat deze aanvallen op Israëlische burgers gezien word als een door God gegeven recht, maar die het Israëlische recht op zelfverdediging constant aan de kaak stelt. Het maakt niet uit hoe steriel en gelokaliseerd Israels verdediging ook word uitgevoerd, Chamas bestempelt Israels zelf verdediging constand als onwettig en een oorlogsmisdaad. Dat is de overtuiging van de totale Gaza menigte.

En deze elementaire rechtvaardiging van het terrorisme kan niet worden uitgeroeid via chirurgisch geplande luchtaanvallen. De bevolking in Gaza moet gaan begrijpen dat er een prijs moet worden betaald voor haar medeplichtigheid aan de aanslagen op de Israëlische tegenpartij. Op zijn minst zou dit moet inhouden, ook na het uitroepen van een staakt het vuren, dat wij niet kunnen blijven zorgen voor de dagelijkse behoeften van onze vijanden!

Aan de ene kant zijn onze luchtaanvallen gericht op het afsluiten van de terroristische infrastructuur. Maar aan de andere kant ondersteunen we die zelfde terroristische infrastructuur. Officiëel zag Israël duidelijk op tegen de terugklap van de wereldopinie. Deze angst ondermijnt ons vermogen om te overwinnen, of om zelfs maar op langer termijn een aanzienlijk deuk toe te brengen aan deze terroristische infrastructuur van Gaza.

Zonder een grondige opknapbeurt van deze gedachten gangen hier in Israel, kan de werking van operatie Pijler van Defensie wel een tactisch voordeel op korte termijn opleveren. Maar het zal niet voor een strategisch verschil zorgen voor de komende tijd. Een veelheid van overtuigende rationalisaties bestond tegen een grondoffensief in Gaza.

Maar er is niets net zo dwingend tegen het begin van een echte en definitieve terugtrekking uit de Gazastrook. In plaats van het versterken van mensen die hun uiterste best doen om ons te vernietigen, word het hoog tijd dat we stoppen met voor sukkel te spelen. Het word ook tijd om de inwoners van Gaza los te koppelen van ons elektriciteitsnet, en van onze telefoon en communicatiediensten (waarvoor ze onder meer, nooit betalen). De handhaving van deze absurde status quo stapelt alleen maar dwaasheid boven op dwaasheid.

door Sarah Honig


Met dank aan A.D. voor de hint en de vertaling.

Bronnen:

  1. Sarah Honig’s Blog: Supplying Gaza [lees]

Gerelateerd:

  • Ongezien: Welk ander land dan Israël financiert zijn vijanden in volle oorlogscrisis? door Ryan Jones [lees]
  • Israël zendt 124 vrachtwagens voeding en medicijnen naar de Gazastrook + video [lees]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.