Hoogspanning Midden Oosten: Israël dreigt Iraans wapenschip voor Gaza te vernietigen [Xander]

De Russische raketkruiser Moskva bevindt zich vlak voor de kust van Israël – Hezbollah roept Arabische landen op meer wapens en geld naar Gaza te sturen

Hoewel het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas de dreiging van een acute nieuwe oorlog heeft verminderd blijft de situatie in het Midden Oosten zeer gespannen. Als reactie op het sturen van de Amerikaanse USS Iwo Jima amfibische taakgroep naar de wateren bij Israël stuurde Rusland enkele oorlogsbodems, waaronder de raketkruiser Moskva, naar de kust bij Gaza.

Het Russische flottielje, dat verder bestaat uit de torpedojager Smetlivy, de grote landingsschepen Novocherkassk en Saratov, de sleepboot MB-304 en de olietanker Ivan Bubnov, is onderdeel van de Zwarte Zeevloot zou richting Gaza zijn gestuurd om Russische burgers uit de Palestijnse enclave te evacueren als de strijd met Israël uit de hand zou lopen.

Rusland en Iran vrezen actie tegen Syrië
Volgens militaire bronnen heeft het sturen van het flottielje echter niet te maken met Gaza, maar met Syrië. Het Kremlin zou bang zijn voor een spoedige Amerikaans-Turks-Arabische operatie tegen het regime van de Syrische president Assad. Het sturen van Patriot raketten en een AWACS radarvliegtuig naar Turkije door de NAVO wordt in Moskou als een duidelijk voorteken van militair ingrijpen gezien.

Rusland en Iran denken dat de Westers-Arabische coalitie deze keer wel doorzet omdat de Palestijnse bondgenoten Hamas en Jihad islami in militair opzicht een grote nederlaag hebben geleden. Naast een aantal topcommandanten verloor Hamas een groot deel van zijn rakettenarsenaal en terreurinfrastructuur. Bovendien wist het Israëlische Iron Dome afweersysteem 84% van de meest gevaarlijke Palestijnse raketten te onderscheppen.

Iran belooft Palestijnen nieuwe raketten
Iran is jarenlang bezig geweest om het ‘zuidelijke front’ in Gaza te versterken en te bevoorraden met grote hoeveelheden wapens. Nu de Palestijnen grote klappen hebben gekregen wordt in Teheran en Moskou gevreesd dat het Israëlische militaire succes door Amerika, Turkije en hun Arabische bondgenoten zal worden aangegrepen om Syrië en mogelijk ook Hezbollah aan te pakken.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad verzekerde Hamaspremier Ismael Haniyeh en de leiders van Jihad Islami er gisteren van dat Iran hen in de komende weken zal voorzien van nieuwe wapens, raketten en munitie. Daarmee trotseerde hij openlijk het Amerikaanse plan om nog deze week troepen in de Sinaï te legeren, die de Iraanse smokkelroutes naar Gaza moeten gaan blokkeren.

Israël dreigt wapenschip te vernietigen
De Britse Sunday Times bevestigt vandaag het bericht van gisteren dat satellieten een Iraans vrachtschip vol met Fajr-5 raketten en andere wapens voor Gaza hebben ontdekt. Een Israëlische official verklaarde dat ‘wij ongeacht het bestand ieder wapenschip voor Gaza zullen aanvallen en vernietigen.’ (2)

Hezbollah: Stuur meer wapens naar Gaza
De Iraanse voorzitter van het parlement Ali Larijani overlegde vrijdag in Damascus met president Assad en de volgende dag in Beiroet met Hezbollahleider Hassan Nasrallah. Volgens Israël plannen de bondgenoten op korte termijn een nieuwe grote (terreur)actie tegen de Joodse staat om daarmee hun militaire nederlaag in Gaza weg te poetsen.

Nasrallah noemde de ‘strijd tegen het Amerikaans-Zionistische imperium’ de belangrijkste prioriteit van Hezbollah en riep Arabische landen op om meer wapens en geld naar Gaza te sturen. (3)

‘Farao’ Morsi onder druk
Wat de spanning in het Midden Oosten verder verhoogd is de onrust in Egypte die ontstond nadat de Moslim Broederschap president Mohamed Morsi zichzelf meer macht gaf dan de afgezette president Mubarak. Prodemocratische, liberale krachten in Egypte noemen hem daarom een nieuwe ‘farao’ en verzetten zich met demonstraties en gewelddadige acties tegen de islamistische machtsovername. (1)

Omdat Morsi erop moet toezien dat het staakt-het-vuren met Israël door de Palestijnen wordt nageleefd zal een verzwakking van zijn positie dit fragiele bestand ondermijnen, wat mogelijk al snel tot een nieuw gewapend treffen zal leiden. Het risico bestaat dat dan ook Hezbollah door Iran zal worden ingeschakeld om Israël te treffen. Zodra dat gebeurt zal een nieuwe grote Midden Oosten oorlog waarschijnlijk niet meer te vermijden zijn.

door Xander
http://xandernieuws.punt.nl/


Bronnen:

 1. Debka Files: Middle East in high suspense for Gaza operation sequels [lees]
 2. Ynet News: Report: Satellite detects Iran attempt to smuggle Fajr rockets to Gaza [lees]
 3. Ynet News: Nasrallah: Our battle – from Kiryat Shmona to Eilat [lees]
 4. Xander Nieuws: Hoogspanning Midden Oosten: Israël dreigt Iraans wapenschip voor Gaza te vernietigen [lees]

Een gedachte over “Hoogspanning Midden Oosten: Israël dreigt Iraans wapenschip voor Gaza te vernietigen [Xander]

 1. Prachtig… (maar niet heus)
  VS en Russische oorlogsbodems in de buurt van Israel. Ik heb zelf nog niet overtuigd wie nou de grootste van de twee kwaden zijn: Assad of die opstandelingen. Feit is wel dat er in Syrie al meer burgers zijn omgekomen (~ 139.000 hoorde ik laatst) en meer vluchtelingen (~2,5 miljoen) dan alle Israelische-Arabische conflicten bij elkaar.
  Iran loopt de boel weer lekker op te stoken en de djimmies in de EU rollen over elkaar om Israel de schuld te geven.

  Like

Reacties zijn gesloten.