Ongezien: Welk ander land dan Israël financiert zijn vijanden in volle oorlogscrisis? [Ryan Jones]

Zondag 18 november 2012, de 4de dag van het Israëlische verdedigingsoffensief Operation Pillar of Defense om een einde te maken aan de beschieting door Hamas met raketten van zuid-Israel, coördineerde COGAT (Coordination of Government Activities in the Territories), een departement van het IDF, de doortocht van 124 vrachtwagens vanuit Israël naar de Gazastrook die geladen waren met noodzakelijke goederen, medicijnen en gas via de grensovergang in Kerem Shalom.

Israël bleef tijdens de recente oorlog water en elektrische energie leveren aan Gaza, en wisselde dollars voor sjekels voor de Hamas-regering om salarissen te betalen. Dit laatste kan een overtreding zijn van wetten tegen terreur. Een aantal Israëlische commentatoren hebben zich heel gefrustreerd getoond, omdat Israël in het conflict met Gaza lang niet al zijn mogelijkheden heeft gebruikt om Hamas te verslaan en een eind te maken aan de dreiging van raketten.

Iedereen weet, dat Gaza niet zelfvoorzienend is, en bijna al zijn drinkwater en een groot deel van zijn elektriciteit uit Israël ontvangt. Maar terwijl de inwoners van Gaza raketten lieten regenen op Israëlische steden, werd de toevoer nog geen minuut onderbroken. Misschien is dit feit nog schokkender: de Bank van Israël bleef ook in de oorlog vrachtwagens van Brinks met miljoenen sjekels sturen.

Zoals de nieuwswebsite van Ynet het uitlegt: ‘Hamas heeft geen eigen banksysteem. De organisatie werft fondsen in Arabische landen in dollars, maar de munt in Gaza is de sjekel. Dus elke maand vervoert Israël miljoenen sjekels naar Gaza om deze te wisselen voor de dollars.’

De populaire Israëlische commentator dr. Guy Bechor van het Interdisciplinair Centrum in Herzliya zei over deze belachelijke situatie: ‘Wij zijn de eerste instelling in de geschiedenis die eenzijdig zijn vijand voedt en financiert, zelfs in een tijd dat zij oorlog voeren’.

Maar het eindigt niet met Israëls overdadige vervulling van het gebod ‘heb je vijand lief’. In feite kan de Bank van Israël hiermee Israëlische en andere westerse wetten overtreden. In Israël en de meeste westerse landen is het illegaal voor overheden en financiële instituten om organisaties, die als ‘terroristisch’ zijn geclassificeerd, financieel te steunen.

Hoewel Hamas zeer zeker een terroristische organisatie is, rechtvaardigt Israël zijn hulp bij het beheren van zijn financiën door dit ‘humanitaire hulp’ te noemen. Zonder die miljoenen sjekels kan Hamas geen overheidssalarissen betalen en zouden de meeste inwoners van Gaza werkloos worden. (Maar sommige van die banen houden ook het afschieten van raketten op Israël in!).

Maar de situatie kan in de toekomst nog was lastiger worden. Deze maand heeft een rechtbank in New York geoordeeld, dat Israëlische slachtoffers van Hezbollah-terreur een Libanese bank met een filiaal in New York kunnen aanklagen. De bank heeft financiële transfers afgehandeld voor een goed doel dat verbonden is met Hezbollah.

Deze uitspraak heeft de deur geopend voor Israëlische en andere slachtoffers van Hamas-terreur om de Bank van Israël aan te klagen via zijn filialen en dochterondernemingen, als deze doorgaat Hamas te helpen.

door Ryan Jones


Bronnen:

  1. Israël Today: Israel ‘first nation in history to finance its enemies’ door Ryan Jones [lees]
    Vertaald door Israel Today Nederland als: “Israël: ‘eerste land ooit dat zijn vijand financiert'” [lees]
  2. Elder of Ziyon: Israel sends aid to Gaza – while Egypt sends human shields [lees]

Gerelateerd:

  • Israël zendt 124 vrachtwagens voeding en medicijnen naar de Gazastrook + video [lees]
  • Alles over hulp aan Palestijnen op Brabosh.com in de rubriek “Hulp voor Palestijnen” (85 artikelen) [lees]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.