Gewelddadige manifestaties tegen president Mohamed Morsi, de nieuwe Farao van Egypte

Kaïro, 23 november 2012. Gewelddadige rellen tegen president Morsi op het Tahrirplein. Egyptisch president Morsi, gezant van de Moslim Broederschap, heeft alle maskers laten vallen en zich de totale macht toegekend. Net zoals Adolf Hitler dat ook deed door op 23 maart 1933 (minder dan twee maanden nadat hij via verkiezingen op 31 januari 1933 aan de macht raakte en Rijkskanselier werd) een grondwetswijziging doorvoerde die hem de absolute macht verleende. Pas in 1949, vier jaar nà de nederlaag van nazi-Duitsland en 16 jaar nà de laatste vrije verkiezingen, zullen er opnieuw democratische verkiezingen plaatsvinden in Duitsland.

Of hoe dictators op schijnbaar volkomen legale wijze de middelen van de democratie gebruiken om even later diezelfde democratie weer af te schaffen die hen aan de macht bracht en om te vormen tot een militaire dictatuur. Net hetzelfde als wat er in Gaza gebeurde toen in januari 2006 Hamas de verkiezingen won en in het voorjaar van 2007 de volledige oppositie (voornamelijk Al Fatah van Mahmoud Abbas) met geweld verdreef uit de Strook en sindsdien alleen regeert zonder de intentie om ooit nog verkiezingen te organiseren.

Demonstranten bestormden afgelopen vrijdag in Alexandrië het hoofdkwartier van de partij van de Moslim Broederschap, wierpen stoelen en boeken op straat en staken ze in brand, nadat de Egyptische president zich nieuwe verregaande bevoegdheden toe-eigende. Aanhangers en tegenstanders van de Egyptische president Mohamed Morsi bekogelden elkaar met stenen nabij een moskee in de tweede grootste stad van Egypte, vertelde een getuige. Twee auto’s werden in het geweld vernietigd wanneer de oproer van het gebied werd verdreven.

In Port Said, een andere haven aan het Middellandse-Zeegebied, verzamelden zich honderden demonstranten aan het partijhoofdkwartier van de partij Vrijheid en Rechtvaardigheid van de Broederschap en bekogelden het met stenen. Sommigen trachten het kantoor te bestormen maar raakten niet binnen, vertelde een andere ooggetuige. In Kaïro demonstreerden duizenden tegen het besluit aan dat woensdagnacht werd uitgegeven.

Morsi wordt “farao” genoemd na het grijpen van nieuwe bevoegdheden
Het besluit van Morsi, dat al zijn beslissingen vrijstelt van wettelijke controle totdat een nieuw parlement wordt verkozen, verkozen veroorzaakte vrijdag de woede onder zijn tegenstanders die hem de nieuwe Hosni Moebarak noemden en hem beschuldigden van het kapen van de revolutie. Assistenten van Morsi zeiden dat het besluit een verdere overgang moesten versnellen die door wettelijke hinderpalen wordt belemmerd, maar de rivalen van Morsi waren snel om hem te veroordelen als een nieuwe autocratische farao die zijn islamistische visie aan het volk van Egypte wil opleggen.

Morsi, de nieuwe farao van Egypte

“Morsi is een ‘tijdelijke’ dictator”, blokletterde het onafhankelijke dagblad Al-Masry Al-Youm en honderden demonstranten op het Tahriplein, het hart van de opstand in 2011 tegen Moebarak, eisten het opstappen van Morsi hem beschuldigend van het plegen van een ‘staatsgreep’.

Overladen met lofbetuigingen van over de hele wereld voor het bemiddelen van een bestand tussen Hamas en Israël, gaf Morsi op donderdag de opdracht aan het door de islamisten gedomineerde parlement om een nieuwe grondwet uit te schrijven die niet via de normale wettelijke procedures kunnen opgelost worden.

Morsi, een Islamist die zijn wortels ,heeft in de partij van de Moslim Broederschap, gaf zichzelf ook verregaande bevoegdheden die hem toestonden om de weinig populaire openbare aanklager te ontslaan en de deur te openen voor een nieuw onderzoek naar Moebarak en zijn assistenten. Het besluit van de president is gericht om de impasse te beëindigen en Egypte, de dichtstbevolkte natie van de Arabische wereld, sneller vooruit te stuwen op zijn democratische weg, vertelde de woordvoerder van de president. “President Morsi zei dat wij uit de flessenhals moeten geraken zonder de fles te breken,” vertelde Yasser Ali tegenover Reuters.

De president zei dat om het even welke besluiten hij uitgaf terwijl geen zetelend parlement die kan amenderen, zijn bewegingsvrijheid vergrootte en zijn bevoegdheden consolideerden maar gezien de verdere polarisatie van Egypte, meer onrust brengt in een natie die in het centrum staat van de Arabische Lente. “De mensen willen het regime neerhalen,” schreeuwden demonstranten op het Tahrirplein, een weergalmen van de slogans die tijdens de opstand tegen Moebarak klonken die tot zijn val leidden.

Verenigde Naties bezorgd dat Morsi mensenrechten schaadt
Het besluit baart zoals voorspeld de westerse bondgenoten zorgen, in het bijzonder de Verenigde Staten, een loyale geldschieter van het Egyptische leger, die uitbundig Egypte prezen voor zijn bemiddelingsrol in het tot stand brengen van een staakt-het-vuren tussen Israëliërs en Palestijnen afgelopen woensdag. Het Westen maakt zich zorgen dat deze besluiten onder meer onafhankelijkheid van het gerecht zullen ondermijnen. Maar een westerse diplomaat zei dat het nog te vroeg is om te oordelen en zijn natie zou toezien hoe het besluit in de komende dagen wordt uitgeoefend.

“Wij zijn zeer bezorgd over de mogelijke reusachtige gevolgen die deze verklaring kunnen hebben op de rechten van de mens en in de rechtsstaat van Egypte,” zei Rupert Colville, de woordvoerder van V.N. Commissaris Navi Pillay voor de Rechten van de Mens in de Verenigde Naties in Genève. “Het besluit is fundamenteel een staatsgreep op staatsinstellingen en de rechtsstaat en zal naar alle waarschijnlijkheid de revolutie en de overgang naar de democratie ondermijnen,” zei Mervat Ahmed, een onafhankelijke activist in Tahrir die tegen het besluit protesteerde en voegde eraan toe: “Ik maak me ongerust dat Morsi een andere dictator zal zijn net zoals diegene die vóór hem dat ook was.”

De vooraanstaande Egyptische liberale politicus Mohamed ElBaradei, die zich dondernacht aansloot bij de andere politici om te eisen dat het besluit opnieuw wordt ingetrokken, schreef op zijn Twitter account dat Morsi “zichzelf alle staatsbevoegdheden had toegeëigend en zich tot de nieuwe farao van Egypte had uitgeroepen.”

De Moslim Broederschap toont zijn ware gezicht aan het volk van Egypte


Bronnen:

  • The Jerusalem Post: Protests rock Egypt after Morsi seizes new powers [lees]

Gerelateerd:

  • Nieuw verkozen leider politieke partij van Moslim Broederschap in Egypte wil shariawet invoeren [lees]
  • Waarom Hamas geen militaire steun van Egypte moet verwachten ondanks retorisch kabaal [lees]
  • Egyptisch Jihadistenleider wil 5000 jaar oude ‘heidense’ Sfinks en pyramiden van Gizeh vernietigen [lees]
  • Egyptische president Morsi bidt voor de vernietiging van de Joden door Likoed.nl [lees]
  • Egyptische wetsontwerper: ‘Binnenkort mogen we niet eens meer onze vrouwen verkrachten’ + video [lees]
  • Simon Wiesenthal Centrum: ‘Obama moet banden met Moslim Broederschap verbreken’ door Xander [lees]
  • Gematigde moslims op de vuist met Islamisten op het Tahrirplein in Kaïro, Egypte [lees]
  • Topleider van Egyptische Moslim Broederschap roept op tot Heilige Jihad tegen Israël door Elhanan Miller [lees]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.