Wat het Westen op de ‘Westelijke Jordaanoever’ financiert [Khaled Abu Toameh]

Dollars en euro’s worden al jaren over de Palestijnse Autoriteit uitgekieperd en niemand die weet wat er met al die royale buitenlandse hulpfondsen is gebeurd. De Palestijnse vluchteling is hiermee de gulste en langdurigste bezoldigde vluchteling ter wereld, tenminste dat hadden zo kunnen zijn, ware al dat geld niet verdwenen in de zakken van hun illustere leiders…

Sinds het begin van dit jaar werden er minstens 10 Palestijnse journalisten, bloggers en politieke tegenstanders door verschillende veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit (PA) opgepakt, omdat zij over corruptie schreven en kritiek hadden op de leiding.

Corrupt tot op het bot

De PA, die door de VS en de EU wordt gefinancierd, had tot voor kort de gewoonte om haar critici in de gevangenis te gooien. Maar na veroordelingen door Palestijnse en internationale mensenrechtenorganisaties besloot de PA om gebruik te maken van een nieuwe methode om haar critici tot zwijgen te brengen – deze keer door hen te beschuldigen van de “kleinering van de waardigheid” van een niet bestaande Palestijnse staat.

Deze aanklacht is gebaseerd op een Jordaanse wet uit 1960, die nog altijd geldig is op de “Westelijke Jordaanoever”, hoewel de PA haar eigen wetten heeft.

Maar zoals de zaak van Jihad Harb laat zien, maken de president van de PA, Mahmoud Abbas, en zijn helpers zich meer zorgen over hun eigen waardigheid dan over die van de imaginaire staat. Harb, een Palestijnse schrijver en politiek analist, werd eind oktober door de Palestijnse politie in Ramallah verhoord en op basis van de Jordaanse wet aangeklaagd wegens “de kleinering van de waardigheid van de staat”.

Harb bekritiseerde in zijn artikel “Beslissingen van de president worden genomen in het koffiehuis” de politiek van Abbas van het bevorderen van werknemers in de openbare dienst. De afgelopen jaren zouden er meer dan 500 ambtenaren zijn bevorderd, hoewel ze ongeschikt zijn voor hun werk. Daarop werd hem meegedeeld dat de chef van het bureau van Abbas een aanklacht tegen hem zou hebben ingediend wegen belastering en kwaadsprekerij.

Voor zijn dagvaarding ontving Harb bedreigingen van vooraanstaande PA-ambtenaren in Ramallah, dat hij ervoor bestraft zou worden openlijk de vuile was buiten te hangen. Er werd hem verteld, dat hij wellicht voor de rechter zou moeten komen, omdat hij Abbas op een tijdstip zou bekritiseren waarop de VS en Israël een “bittere veldtocht” tegen de Palestijnse president zouden voeren, omdat hij vast zou blijven houden aan de aanvraag tot het lidmaatschap van de VN.

Harb ziet zijn dagvaarding tot verhoor als deel van een campagne van de leiding van de PA om Palestijnse schrijvers en journalisten te intimideren en hen ervan af te houden te discussiëren over interne aangelegenheden. Verder zou het gaan om een overtreding van de jongste verklaring van Abbas, dat “de hemel de grens is voor de vrijheid van meningsuiting” op de “Westelijke Jordaanoever”.

Palestijnse schrijvers en mensenrechtengroeperingen hebben intussen hun diepe bezorgdheid geuit over het neerslaan van de vrijheid van meningsuiting door de PA op de “Westelijke Jordaanoever”.

Internationale mensenrechtengroeperingen echter en landen, die de autoriteit van Abbas steunen, hebben tot nu toe nog niet hun stem verheven.

Veel Palestijnse schrijvers en journalisten op de “Westelijke Jordaanoever” leven nu in angst om vanwege hun opvattingen door de PA in het nauw te worden gedreven. Enkelen praktiseren zelfcensuur, terwijl anderen onder pseudoniem schrijven of een nieuwe en minder gevaarlijke baan hebben gezocht.

Er is geen reden waarom diegenen, die miljoenen dollars in de PA storten, niet een einde van de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en het toenemende harde optreden tegen schrijvers en journalisten op de “Westelijke Jordaanoever” zouden moeten eisen.

De PA niet voor haar daden verantwoordelijk te maken, zal alleen nog maar meer Palestijnen in de armen van Hamas en andere radicale krachten drijven.

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

 1. The Gatestone Institute: West Bank: What the West is Funding door Khaled Abu Toameh [lees]
  Audiatur Online: Was der Westen im Westjordanland finanziert door Khaled Abu Toameh [lees]
  Vertaald door E.J. Bron uit het Duits als “Wat het Westen op de “Westelijke Jordaanoever” financiert” [lees]

Gerelateerd:

 • Oorzaak Palestijnse financiële crisis niét Israël maar Hamasdictatuur in Gaza door Evelyn Gordon [lees]
 • Ongeveer 600 Gazaanse miljonairs in de Strook spekken het Hamasregime via de smokkeltunnels door Khaled Abu Toameh [lees]
 • De Wereldbank waarschuwt: de Palestijnen zijn niet klaar voor een onafhankelijke staat [lees]
 • Oud-adviseur Arafat spreekt: Palestijnse Autoriteit financierde Israëlisch-Arabische politieke partijen [lees]
 • In het spoor van de enorme geldstromen naar ‘Palestina’ door Mitchell G. Bard [lees]
 • Alles over de financiële knoeiboel en corrupte in de PA op Brabosh.com in de rubriek “Pallygate” (29 artikels) [lees]