Minister Lieberman: Israël zal uiteindelijk het Hamasregime moeten omverwerpen

De beslissing van de Israëlische regering om het grondoffensief op te schorten tegen Gaza en een staakt-het-vuren te accepteren, werd door het grootste deel van het publiek slecht onthaald. Eerder vroeger dan later zal Israël opnieuw de Strook moeten binnentrekken en het werk afmaken.

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei donderdag dat ondanks het besluit van de regering om akkoord te gaan met een wapenstilstand dat afgelopen woensdag inging, Israël “uiteindelijk het Hamasregime in Gaza zou moeten omverwerpen.”

Lieberman zei in een interview met Channel 2 dat een grondoffensief in Gaza een opnieuw bezetten van de Gazastrook met zich mee zou brengen en dat dergelijke krachttoer amper twee maanden voor de verkiezingen een verkeerde manœuvre was. “De bezetting van Gaza en de omverwerping van Hamas is een proces dat meer dan vier maanden zou vergen.” Lieberman voegde eraan toe dat de regering besliste in te stemmen met de wapenstilstand ondanks het feit dat zij wisten “dat het publiek er tegen was.”

De minister van Buitenlandse Zaken zei dat de wapenstilstand voor Israël het beste akkoord was dat op dit ogenblik kon gemaakt hebben. Hij zei dat Israël met deze operatie zijn drie doelstellingen heeft bereikt: het doen stoppen van de rakettenregen op het Zuiden; het herwinnen van van Israël als afschrikkingsmacht en de vernietiging van de voorraad lange-afstandsraketten Fajr-5 van Iraanse makelij.

Minister van Defensie Ehud Barak verwierp donderdag verwierp het idee dat de Israëlische publieke opinie zich kantte tegen een wapenstilstandsakkoord met Hamas, van geen enkele invloed was op de besluitvorming van de Israëlische leiding. “Wij moeten niet naar het publiek luisteren in dergelijke kwesties; de leiding moet de besluiten nemen,” zei Barak in een interview met Channel 2 toen hem gevraagd werd naar de door het publiek maar weinig gesteunde wapenstilstandsakkoord.

Barak drukte zijn vertrouwen uit dat de wapenstilstand met de facties van Gaza “vrij langdurig zouden zijn,” eraan toevoegend dat “Hamas in werkelijkheid niets heeft bereikt, Israël behoudt de controle over alle akkoorden met hen.” Hij verwierp het idee dat het conflict eindigde in een overwinning voor Hamas, zeggende dat de Gazanen denkbeeldige prestaties vierde die niet echt zijn gebeurd, zoals het zogenaamde afschieten van een Israëlisch F-16 gevechtsvliegtuig en raketten die op Tel Aviv vielen en schade veroorzaakten.


Met dank aan Katrien A. voor de hint.

Bronnen:

  1. Israeli Frontline: Avigdor Lieberman: Israel will eventually need to overthrow Hamas [lees]
  2. The Jerusalem Post: FM: Israel will eventually need to overthrow Hamas [lees]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.