Veel Israëliërs woedend omwille opschorten van IDF-grondoffensief tegen Hamas in Gaza [Xander]


Sderot in Zuid-Israël, 21 november 2012. Inwoners van het door terreur geplaagde stadje Sderot gingen woedend de straat op om te protesteren tegen het opschorten van het grondoffensief van het IDF tegen Hamas in de Gazastrook.

Gisterenavond ging Israël akkoord met het zoveelste staakt-het-vuren met de terreurbeweging Hamas en moest zoals gebruikelijk accepteren dat de Palestijnen op de hen zo kenmerkende wijze dit bestand onmiddellijk schonden met het lanceren van 20 raketten en ook vanochtend weer een projectiel op Israël afvuurden. Inwoners van heel Israël en politici op ‘rechts’ zijn daarom woedend dat premier Netanyahu de invasie voor onbeperkte tijd heeft uitgesteld en Hamas nog steeds in tact houdt.

‘U heeft ons verraden’
Op zijn Facebook pagina kreeg Netanyahu een storm van kritiek te verduren vanwege het feit dat hij Hamas weer niet heeft willen verpletteren. ‘Ik woon in het zuiden en we zijn zojuist geraakt door een salvo van 10 Grad raketten. Over welk staakt-het-vuren heeft u het? U kruipt weg onder de tafel en Hamas viert feest. Waarom? Omdat Bibi het zuiden heeft verraden.’

De premier toonde begrip voor deze gevoelens, maar schreef dat een langdurig staakt-het-vuren beter is voor de veiligheid van Israël. Terwijl hij reageerde klonk in diverse dorpen en steden opnieuw het luchtalarm omdat de Palestijnen het bestand ‘vierden’ met nieuwe raketaanvallen.  De premier voegde er dan ook aan toe dat het in de toekomst alsnog ‘noodzakelijk kan zijn een grote en harde militaire campagne tegen Hamas’ te voeren.

‘Hier hebben wij niet om gebeden’
Inwoners van het stadje Sderot zijn het echter spuugzat dat de regering in Jeruzalem iedere keer opnieuw toegeeft aan de grote druk van met name Amerika om een staakt-het-vuren te accepteren.

‘Dit was niet de uitkomst waar wij voor hebben gebeden,’ verklaarde burgemeester van Ashdod Yehiel Lasri. ‘Ik ben bang dat deze pauze slechts een korte tijd zal duren en hoop dat we op zijn minst internationale steun hebben verzameld voor een hard antwoord dat nodig is als we opnieuw beschoten worden.’

Palestijnen houden zich nooit aan bestanden
De feiten spreken dan ook boekdelen: tijdens het eerste ‘staakt-het-vuren’ van november 2006 tot mei 2007 vuurde Hamas 315 raketten op Sderot en omliggende gebieden af. Israël reageerde niet éénmaal omdat de Joodse staat wél zijn afspraken nakomt.

Het tweede ‘staakt-het-vuren’ duurde van juni 2008 tot december 2008. Hamas lanceerde in die periode 530 projectielen op Israëlische dorpen en steden af. In heel Israël weet men daarom dat de Palestijnen ook nu hun beloften zullen blijven breken.

Dat komt voornamelijk omdat een ‘staakt-het-vuren’ niet erkend wordt in de islam, maar er enkel sprake kan zijn van een ‘hudna’ met de vijand. Een ‘hudna’ is een tijdelijk, maximaal 10 jaar durende pauze in de islamitische oorlog tegen een niet-islamitische vijand. Moslimleiders mogen een hudna aangaan en naar eigen inzicht weer verbreken wanneer ze dit goed achten.

Parlementslid wil Hamas vernietigen
Het Israëlische parlementslid Ben- Ari begreep dit heel goed toen hij de bittere teleurstelling van veel Israëliërs verwoordde: ‘Wij spreken Hebreeuws tegen Hamas, maar wij moeten leren Arabisch tegen hen te spreken.’ Omdat Hamas gezworen heeft Israël te vernietigen, moet de Joodse staat hetzelfde met hen doen, stelt hij.

Ben-Ari noemt het een ‘fatale fout’ dat Netanyahu een massale invasie van Gaza weer niet heeft doorgedrukt. ‘Dit is een strijd om de toekomst en Hamas heeft die nu duidelijk gewonnen. Tijdens de vorige verkiezingen beloofde Netanyahu Hamas te vernietigen, maar dat bleken loze slogans.’ Ook degenen die hun hoop hadden gesteld op de ‘harde’ minister van BuZa Avigdor Lieberman zijn nu bedrogen uitgekomen.

‘Ik hoor steeds meer mensen die zeggen dat ze nu beseffen dat ze het mis hadden met Netanyahu, dat hij het publiek heeft voorgelogen en beloften heeft gedaan die hij niet kan of wil nakomen. Bij de volgende verkiezingen (22 januari 2013) zal hij daarvoor de prijs moeten betalen,’ concludeerde Ben-Ari.

‘Pijnlijk gezwicht voor terreur’
Of hij daarin gelijk heeft moet nog blijken, maar de commentaren die Netanyahu voor zijn kiezen kreeg waren niet mals. ‘Voor de eerste keer in mijn leven ga ik niet op Likud stemmen,’ schreef iemand. ‘Hamas heeft verklaard dat hun voorwaarden voor een bestand zijn ingewilligd en zij hebben gewonnen. De pijnlijke waarheid is dat ze deze keer gelijk hebben,’ aldus een medestander.

‘Ik ben een Likud stemmer, maar nu heeft u mijn stem verloren,’ schreef Anat Cohen. Een ander: ‘U moet zich schamen dat u zo pijnlijk gezwicht bent voor terreur. Laten we hopen dat het volk van Israël u bij de volgende verkiezingen eruit trapt.’

Hamas houdt 6000 raketten over
Tijdens operatie Wolkkolom / Pilaar van Defensie vuurde Hamas meer dan 1500 raketten op de Joodse staat af en voerden de Israëlische strijdkrachten zo’n 1700 aanvallen op doelen van Hamas op de Gazastrook uit. Daarbij werd het grootste deel van het arsenaal langeafstandsraketten van de terroristen vernietigd. Van de 10.000 korteafstandsraketten die Hamas had hebben de Palestijnen er nu nog ongeveer 6000 over.

door Xander


Bronnen:

  • Xandernieuws: “Veel Israëliërs woedend vanwege staakt-het-vuren” [lees]
  • Ynet: IDF reservists released after Gaza op: ‘We’ll be back’ door Ilana Curiel [lees]
  • The Times of Israel: Only 1 in 5 think Israel ‘won’ the eight-day battle against Hamas [lees]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.