In overwinningsspeech roept Hamasleider Haniyeh derde intifada te beginnen op de Westbank

Gaza, 22 november 2012. Eén dag na het staakt-het-vuren wuift Hamaspremier Ismail Haniyeh (vooraan links) de menigte toe die de straat opkwam om de overwinning op Israël te vieren [foto: Hatem Moussa/AP]

Nauwelijks één dag na het begin van een staakt-het-vuren met Israël [lees: een afkoelingsperiode en tijdelijke opschorting van de gevechten], klinkt de oorlogsretoriek van Hamas jegens Israël weer als vanouds. Tijdens een “overwinningsfeest” gisteren in Gaza, heeft terroristenleider van Hamas Ismail Haniyeh de Palestijnen op de Westbank opgeroepen om een derde intifada te lanceren.

“Wij wachten op de Palestijnen in de Westbank om de nederzettingen aan te vallen, de scheidingsmuur en de controleposten te beschadigen. Sluit u aan bij onze opstandelingen in de Gazastrook. Dan pas zal er een echte eenheid zijn,” zei premier Haniyeh.

Menigten namen op donderdag de straten van Gaza in om te vieren wat Hamas ziet als een overwinning tegen het militaire verdedigingsoffensief van Israël, Operation Pillar of Defense. Zoals bekend is woensdagavond om 21u00 locale tijd, na acht dagen van verbeten strijd, een staakt-het-vuren afgekondigd. Dat wil zeggen dat enkel de wapens zwijgen.

Volgens de krant Maariv, werden tijdens de vieringen één Palestijn gedood en drie anderen gewond tijdens het vreugdevuur toen de terroristen hun wapens in de lucht leegschoten (plaatje rechts). Die kunnen de Palestijnen bijschrijven op de lijst “Gevallen martelaars door de schuld van Israël in de strijd om de herovering van Palestina”. 😦

“Deze historische overwinning is het begin van de bevrijding van héél Palestina en de bevrijding van de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem en de vrijlating van alle Palestijnse gevangenen,” schreeuwde hij de massa toe.

“Gaza zal niet terugkeren naar wat het was. De belegering en de politieke en economische isolatie van de Gazastrook is beëindigd en zal niet meer weerkeren. De Bezetting zal zich goed bezinnen wanneer het nog eens een oorlog wil beginnen tegen de oppositie en tegen een ander Arabisch land.”

Afgelopen woensdag sprak terroristenleider van Hamas Khaled Meshaal met Christiane Amanpour van CNN. Nadrukkelijk gevraagd of hij nu al dan niet Israël zou erkennen antwoordde hij: “Ik accepteer een staat volgens de  1967 grenzen. Hoe kan ik Israël erkennen? Zij hebben mijn land bezet. Ik heb erkenning nodig, niet de Israëliërs. Dit is een omgekeerde vraag.”

Hij zei ook dat een overeenkomst zou moeten gebaseerd worden “volgens de grens van 1967 met het recht op terugkeer [van de Palestijnse vluchtelingen].”

Vreugdeschoten bij de aanhangers in Gaza van de terreur tegen Israël


Bronnen:

  1. The Algemeiner: Day After Ceasefire Hamas Leader Calls for Third Intifada During “Victory” Speech [lees]
  2. Reformatorisch Dagblad: Bestand Gazastrook na etmaal ongeschonden [lees]
  3. Arutz-7: 201 Incidents of Violence in Judea and Samaria in One Week [lees]
  4. Israel Today NL: 20 Hamas-raketten afgevuurd na ingaan wapenstilstand [lees]
  5. Israel Today NL: Waarom de meeste Palestijnen Hamas werkelijk steunen door Ryan Joens [lees]
  6. Ynet News: Watch: Palestinians throw stones at cars door Itamar Fleishman [lees]
  7. The Times of Israel: Hamas ‘victory’ sparks fighting spirit in the West Bank [lees]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.