Vrienden van tolerantie en democratie zijn vrienden van Israël [José María Aznar]

Hamas heeft dit conflict veroorzaakt, omdat men doorging met het bombarderen van het Israëlische volk. Zelfverdediging is een recht van mensen en naties dat is vastgelegd in artikel 51 van het Handvest van de VN. De oorlog met betrekking tot Gaza, waar we nu getuige van zijn, werd niet in gang gezet door Israël maar door Hamas, ruim voor de moord op haar militaire commandant, de bekende terrorist Ahmed al-Jaabari.

Na een rustige periode die volgde op Operatie Cast Lead aan het eind van 2008 zijn de raketaanvallen vanuit Gaza gestaag hervat, met een toenemend gebruik van geweld: 150 raketten troffen Israël in 2010; 680 vorig jaar en meer dan 800 werden dit jaar, voor de dood van al-Jaabari, gelanceerd. Hamas stuurde geen bloemen naar scholen en huizen in het zuiden van Israël, maar vernietiging en terreur.

Hamas heeft daadwerkelijk de Israëlische reactie veroorzaakt, omdat haar leiders liever oorlog dan vrede willen, ondanks het lijden dat de mensen wordt aangedaan door dit geweld. Hamas kan ervoor gekozen hebben dit te doen om redenen waar we alleen maar over kunnen speculeren – om het gezag van Mahmoud Abbas als president van de Palestijnse Autoriteit verder te ondermijnen, om haar positie in de ogen van de soennitische radicalen te verhogen, op een moment dat Hamas uit Damascus is verdreven, of om een ​​toenadering tot de Moslim Broederschap te forceren, die nu de macht heeft in het nabije Egypte. De redenen doen er niet toe. Het is een feit dat Hamas opnieuw de weg van de confrontatie in plaats van de vrede heeft gekozen.

Geen enkel land heeft, wat Israël wel heeft gedaan, het voortdurend bombarderen van zijn mensen jaar na jaar verdragen. Geen enkele leider van een natie kan stil en passief blijven als er duizenden aanvallen op zijn burgers worden uitgevoerd. De militaire activiteiten die we nu zien zijn slechts de logische tegenreactie op een ondraaglijke situatie. De wreedheid die door sommigen gemeld is, komt niet van de Israëlische strijdkrachten, die grote risico’s nemen om burgerslachtoffers te voorkomen. Dit is precies het tegenovergestelde van wat de Palestijnen met hun raketten beogen, die alleen burgers tot doel hebben – mannen, vrouwen en kinderen.

Het ‘Vrienden van Israël Initiatief’ staat achter Israël en achter zijn recht op zelfverdediging. Wij betreuren oorlog, maar we begrijpen dat de Israëlische leiders de legitimiteit hebben om op te treden tegen de vijanden van Israël. Vergis u niet, Hamas is een terroristische organisatie die als doel heeft een einde te maken aan het bestaan ​​van de staat Israël en een fanatiek regime op basis van religie op te leggen. Hamas is, door zijn aard, de vijand van wat wij, democratische, open en tolerante mensen zijn en van datgene waar wij in geloven.

Wij willen dat er vrede in de regio komt, maar we moeten een duidelijk onderscheid maken tussen degenen die willen heersen door middel van terreur en degenen die zich verdedigen tegen terreuraanslagen. We doen een oproep om ​​in deze moeilijke tijden achter Israël te blijven staan.

door José María Aznar

Hij is voorzitter van het ‘Vrienden van Israël Initiatief’ en was premier van Spanje van 1996 tot 2004


Bronnen:

  • The Times: “Friends of tolerance and democracy are Friends of Israel” [lees]
  • Vertaald door Wachteres voor E.J. Bron als “Een opinieartikel uit ‘The Times’: Vrienden van tolerantie en democratie zijn vrienden van Israël” [lees]

Gerelateerd:

  • José María Aznar: Het einde van Israël betekent het einde van ons allemaal [lees]
  • Vladimir Poetin tegen José Aznar: Maak je geen zorgen, Israël zal zélf wel afrekenen met Iran [lees]