Bomaanslag op lijnbus in het centrum van Tel Aviv; 21 gewonden, iedereen buiten levensgevaar

Laatst bijgewerkt: 21.11 – 17u19′

Een luide ontploffing vernielde lijnbus 142 in het centrum van Tel Aviv, dichtbij de legerbasis Kirya deze woensdagmiddag omstreeks 13u00 locale tijd. Reddingswerkers kwamen massaal ter plaatse. Op dit ogenblik is er sprake van 21 gewonden waarvan enkele ernstig gewond werden maar intussen buiten levensgevaar zijn.

Niettegenstaande dat bericht De Standaard heden dat “volgens Hamas er drie doden zijn gevallen.” Mijn advies aan De Standaard: raadpleeg eerst de Israëlische berichtgeving ipv eerst naar de leugenbrigade van Hamas te luisteren. Die is een pak betrouwbaarder dan Pallywood van de Palestijnen. Of bent u ook zo’n groezelig rioolkrantje (geworden) dat steevast weigert Israëlische bronnen te raadplegen omdat die meestal van Joodse origine zijn (dus onbetrouwbaar) en de berichtgeving door Joden werd opgesteld? 😦

Het vermoeden gaat naar een terreuraanslag. Een getuige zou iemand een zak naar binnen hebben zien gooien. De politie van Tel Aviv onderzoekt intussen de mogelijkheid dat een terrorist een granaat naar of binnen de bus wierp en vervolgens wegvluchtte. De veiligheidsdiensten die de aanslag onderzoeken zeggen dat het om een kleine bom ging van hooguit 3 kilogram explosieven.

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Yitzhak Aharonovich, kwamen ter plaatse samen met politiechef commissaris Yohanan Danino. “Dergelijke terreuraanslag is van grote betekenis. Hamas is een moorddadige organisatie die de vernietiging van Israël nastreeft. Wij moeten alle terreurbendes aanpakken.”

Videoverslag van Arutz-7 over de aanslag in Tel Aviv van heden

De laatste Palestijnse bomaanslag in Tel Aviv, had plaats in april 2006. In die aanslag, die werd uitgevoerd door een zelfmoordbomaanslager van de Palestijnse Islamitische Jihad tegen een drukbezocht Shoarma restaurant, kwamen toen elf mensen om het leven en werden dozijnen anderen gewond.

Hamas “zegent” de aanslag in Tel Aviv
In Gaza begonnen spontaan de Palestijnen te juichen toen het nieuws van de aanslag bekend raakte. Hamas zegende deze aanslag en noemde het een heroïsche daad en een natuurlijke reactie op de Israëlische Operation Pillar of Defense. Sami Abu Zuhri, pleitte voor de voortzetting van bomaanslagen tegen de Zionistische bezetter.

Voor wie het vergeten is: in Israël wonen ook Arabieren. Maar liefst 1,6 miljoen ofte 22% van de Israëlische bevolking zijn overwegend moslim arabieren, nakomelingen van de ca. 150.000 Arabieren die tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1947-49 niet gevlucht zijn uit Israël. Ook zij vormen een willekeurig doelwit van de rakettenoorlog van Hamas. Door zowel Hamas als Al Fatah worden de Israëlische Arabieren aanzien als Palestijnen ook al hebben zij de Israëlische nationaliteit. Hen tegelijk onder vuur nemen samen met de Joden bevestigt dat zij om het even welke gedode ‘Palestijn’ beschouwen als martelaar en noodzakelijke collateral damage (randschade) in de strijd om de vernietiging van Israël..

Ahmad Tibi, een Arabier en parlementslid van de Arabische Ta’alpartij en vice-voorzitter van de Knesset (het Israëlische parlement) vindt dat allemaal niet zo leuk en vond de vreugdedans van zijn Arabische broeders in Gaza wansmakelijk gedrag. In een twitterbericht veroordeelde hij de misplaatste vreugdekreten alsmede de willekeurige beschieting van de burgers van Israël, inclusief de 1,6 miljoen Arabieren:

Europese Unie eist opnieuw eigen staat voor Hamas
In een verklaring die de 27 landen van de Europese Unie gisteren uitgaf, blaast de EU zoals steeds koud en warm tegelijk. Aan de ene kant veroordeelt het de willekeurige beschieting van burgers met raketten door Hamas en spreekt zijn steun uit voor het recht op zelfverdediging van Israël tegen de terreur. Dat was het ‘goede’ nieuws.

Tegelijkertijd doet het een bijzonder cynische oproep om te werken aan de tweestatenoplossing. Zoals bekend is Gaza, waar Hamas de dienst uitmaakt, de westelijke helft van de Palestijnse Autoriteit (= de voorlopige werknaam van het toekomstige soevereine kalifaat ‘Palestina’). President Mahmoud Abbas op de Westbank is theoretisch dus ook de president van Gaza en baas over Hamas alhoewel de Palestijnse broeders al sinds 2007 in onmin leven met elkaar. Echter, al de donaties – ruim 1 miljard dollars die worden uitgekeerd door voornamelijk de VS en de EU aan de Palestijnse Autoriteit, daarvan gaat de helft naar Hamas in Gaza. Wat daarna met al die hulpgelden gebeurt, daar hoef ik geen tekeningetje bij te maken.

Nu pleiten voor een eigen staat voor Hamas, waarvan bekend is (het staat zo letterlijk in hun handvest) dat een Palestijnse staat niet naast maar in de plaats van Israël moet komen, is op z’n minst tactloos om niet te zeggen wansmakelijk te noemen. De Europese Unie is dan ook heel lang geleden elk gevoel met de realiteit verloren als het om het Palestijns-Israëlisch conflict gaat.