En hier zijn ze weer, de in elkaar geflanste foto’s uit Gaza opgesmukt met poppen en teddyberen

A Palestinian man picks up a doll lying on shattered glass in a damaged house following an Israeli air raid in Gaza City on November 17, 2012. (AFP)

Veel belangrijker dan het huidige gewapende conflict tussen Hamas Gaza en Israël is de mediaoorlog. Net zoals Israël het onderspit moest delven in de mediaoorlog tijdens de Gazaoorlog van vier jaar geleden, dreigt ook nu weer hetzelfde te gebeuren. Nagenoeg alle Westerse mediakanalen en nieuwsleveranciers (AFP, CNN, Reuters, EPA enz.) komen op de proppen met pakkende foto’s van ruïnes waarin ‘héél toevallig’ telkens een pop, speelgoed of teddybeer opduikt.

Zo te zien speelgoed dat vrijwel nagelnieuw en ongeschonden uit de puinhopen werd opgedolven, raar maar waar! Je zou bijna denken dat het ‘vinden’ van kinderspeelgoed belangrijker is dan mensenlevens te redden.Nep natuurlijk. Het speelgoed werd er door de fotografen zelf bijgelegd. De truuk werkt altijd.

Hetzelfde fenomeen deed zich ook voor tijdens de Libanonoorlog, in augustus 2006. En geef toe, hoe kun je anders nog een conflict met minimale slachtoffers op de voorpagina’s houden zonder dat de beroepsfotografen wat pakkende foto’s ensceneren. Niks gaat eenvoudigers dan door ze wat op te smukken met kinderspeelgoed. Succes bij Jan Publiek 100% gegarandeerd en Israël gaat andermaal voor de bijl. [Met dank aan EoZ voor de tip.]

Wie de media controleert wint altijd. Een blog zoals deze (op de commerciële JA-blog na) de enige Vlaamse op het hele Internet die de andere kant van het conflict belicht en die door niets en niemand wordt ondersteund, haalt sinds het begin van Operation Pillar of Defense gemiddeld 4.300 unieke bezoekers per dag en een onbekend veelvoud aan pageviews (= het aantal artikels dat elke unieke bezoeker telkens inkijkt). Vergelijk dit bijvoorbeeld met het Belgische VRT journaal dat dagelijks bekeken wordt door ca.  1 miljoen Vlamingen voor wie dit journaal vrijwel de enige nieuwsbron is over het Gaza conflict in ons land.

Geef toe, een ongelijke strijd om de waarheid met ongelijke middelen, macht en invloed. Uitslag bij voorbaat gekend: Israël verliest, Hamas zegeviert. 😦

A Palestinian boy holds a doll as he walks amid the rubble of a destroyed house after what witnesses said was an Israeli air strike, in Rafah in the southern Gaza Strip November 20, 2012

A Palestinian boy salvages a stuffed toy from a building destroyed by an Israeli air strike in the Gaza Strip (Picture: EPA)

A Palestinian man carries a stuffed toy through a street littered with debris after an air raid on a sporting center in Gaza City on Monday. (CNN)