Grootste Berlijnse krant reageert met voorpagina: Jarenlange rakettenregen: ‘Wat als Berlijn Israël zou zijn’


De grootste krant B. Z.van Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, komt vandaag met een wel erg originele steunbetuiging voor Israël op de proppen. Op de voorpagina bloklettert de krant “Was, wenn Berlin Israël wäre…” [Wat als Berlijn Israël zou zijn], jaarlijks bestookt met honderden raketten en mortiergranaten.

Inderdaad. U zou dezelfde vraag kunnen stellen omtrent een stad als Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen of Brussel. Hoeveel raketten zouden “onze” steden verdragen vanuit het buurland? Wat het Westen blijkbaar normaal acht voor Israël zou het helemaal niet accepteren moest dit het eigen land en de eigen steden overkomen.

“Leven onder constant raket geschut. Voor ons in Berlijn is zoiets compleet onvoorstelbaar, voor de mensen in Israël is het de dagelijkse vreselijke realiteit.”

De tekst naast de afbeelding luidt: “Een raket op Sderot – zoals die zou inslagen op de Kudamm” (dat is één van de aantrekkelijkste lanen van Berlijn).

Op de voorpagina van de krant (plaatje hieronder) werd de hoofdstad op eenzelfde schaal als Israël geprojecteerd en op grafische wijze getoond wat een dagelijkse rakettenregen zou aanrichten in de verschillende wijken van de stad. Een raket op Sderot in Zuid-Israël is hier het equivalent op de wijk in Potsdam, de sirenes in Kiryat Malachi zouden klinken in Tiergarten en zo verder.

Plaatje: oorspronkelijke voorpagina, klikken voor groot beeld