Liveblog ‘onrust Israël’ door Reformatorisch Dagblad: ‘Voorbereiding grondoorlog opgeschort’

Video: Het IDF heeft een video vrijgegeven omtrent reservisten die worden opgeroepen om deel te nemen aan “Operation Pillar of Defense.”

Wie continu – in het Nederlands – op de hoogte wil gehouden worden heeft aan de Liveblog van het Reformatorisch Dagblad een goede wegwijzer. Persoonlijk verkies ik de Engelstalige Liveblog van The Times of Israël, omdat die ook op de Joodse sabbat doorgaat met de berichtgeving en in tweede instantie de eveneens Engelstalige Liveblog van The Algemeiner.


Nieuwsverslag: dinsdag 20 november 2012

13.45 uur: Sensatie – Het luchtalarm dat inwoners van Israëlische steden waarschuwt voor naderende raketten, heeft niet op iedereen het gewenste effect. In plaats van naar de schuilkelder te vluchten, rennen sommige mensen met hun camera naar het balkon om te zien hoe het Iron Domesysteem werkt. Bekijk de video-reportage van The Jerusalem Post.

13.35 uur: Geen schade – Jeruzalem is niet getroffen door de raket die vanuit de Gazastrook op de hoofdstad werd afgevuurd. De raket kwam in de omgeving van de stad neer. De inslag was in Jeruzalem te horen. Het is de tweede keer sinds het begin van de operatie Pillar of Defense woensdag dat een raket in de buurt van Jeruzalem is ingeslagen.

13.20 uur: Luchtalarm Jeruzalem – Het luchtalarm gaat af in Jeruzalem, meldt Times of Israel. Ook vrijdag loeiden de sirenes in de hoofdstad, nadat vanuit de Gazastrook een raket op de stad was afgevuurd.

12.25 uur: Belangrijke dag – Dinsdag is een dag waarop belangrijke beslissingen vallen. Maandagavond vergaderde het Israëlische kabinet al over voorstellen voor een mogelijk staakt-het-vuren. Vandaag gaat het overleg verder in Caïro. Als het overleg mislukt, heeft Israël de mogelijkheid grondtroepen in te zetten. Maar de Gazastrook kan gemakkelijk een moeras worden waarin Israël steeds verder wegzakt, schrijft correspondent Alfred Muller. Lees meer.

12.00 uur: Oproep Hezbollah – De Arabische landen moeten Hamas van wapens voorzien. Hassan Nasrallah, de leider van de sjiitische Libanese guerrillabeweging Hezbollah, heeft daartoe opgeroepen. Nasrallah zei in een televisietoespraak dat de Arabische leiders Hamas meer raketten moeten geven om Israëls aanvallen af te slaan.

11:45 uur: 60 raketten – Het aantal raketten dat dinsdag op Israël is afgevuurd vanuit de Gazastrook ligt inmiddels op 60, meldt Haaretz. Er viel een gewonde, een Israëlische reservist.

11.10 uur: Hamas als buurman – Dit weekend waarschuwde Israël burgers in Gaza vooral uit de buurt te blijven van Hamas. Inwoners van Gaza brachten daartegen in dat zoiets volstrekt onmogelijk is in een gebied waar iedereen wel een buurman heeft die connecties met Hamas heeft. En inderdaad: Hamas is intens met de burgersamenleving verweven. Lees meer.

11.00 uur: Netanyahu: Geen aarzeling – Een diplomatieke oplossing van het conflict rond Gaza heeft de voorkeur van Israël, maar het land heeft het recht om zich te verdedigen. Dat zei de Israëlische premier Netanyahu tijdens een ontmoeting met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle. „Als de raketaanvallen doorgaan, worden we gedwongen om ingrijpende maatregelen te nemen. En we zullen niet aarzelen om dat te doen”, aldus Netanyahu.

10.50 uur: Bank Hamas – De Israëlische luchtmacht heeft dinsdagochtend het hoofdkantoor van de Islamitische Nationale Bank in de Gazastrook gebombardeerd. De bank werd door de Hamas-leiding in het leven geroepen om internationale sancties te omzeilen, nadat Hamas in de zomer van 2007 de macht in het gebied had gegrepen.

10.45 uur: Samenvatting – Een kort overzicht van de recente ontwikkelingen. De Israëlische luchtmacht heeft de afgelopen week tientallen bombardementen op doelen in de Gazastrook uitgevoerd, waaronder ook een gerichte aanval op een belangrijke Hamas-commandant. Israël werd bestookt met series raketten. Niet alleen het zuiden van Israël was daarbij het doelwit; er werden ook raketten afgeschoten richting Jeruzalem en Tel Aviv. De strijd heeft volgens persbureau AP tot nu toe aan drie Israëlische burgers en 113 Palestijnen, onder wie 54 burgers, het leven gekost. Ook vielen in Israël enkele tientallen gewonden. Volgens gegevens van de autoriteiten in Gaza zijn zo’n 840 Palestijnen gewond geraakt, onder wie 225 kinderen.

10.32 uur: Bewaker neergestoken – Een bewaker van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv zou niet – zoals eerder gemeld – zijn neergeschoten, maar neergestoken. De man, die lichtgewond raakte, vuurde vervolgens waarschuwingsschoten.

10.25 uur: Schietincident ambassade VS – Een bewaker van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv is neergeschoten, meldt Times of Israel. Over de aard van zijn verwondingen is niets bekend. Onduidelijk is of het schietincident verband houdt met het Gaza-conflict. De schutter is opgepakt.

09.57 uur: 40 raketten – Van een staakt-het-vuren is weinig te merken. Dinsdag zijn tot nu toe ruim 40 raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd op Israël, meldt Haaretz. Daarbij viel een zwaargewonde. Het Israëlisch leger voerde volgens de krant in de nacht van maandag op dinsdag zo’n 100 luchtaanvallen uit in de Gazastrook.

09.45 uur: Waarschuwing Ban – Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN waarschuwt dat het conflict rond Gaza een gevaar vormt voor de gehele regio. „Dit moet ophouden. Er zijn onmiddellijke stappen nodig om verdere escalatie, waaronder een grondoperatie, te voorkomen.” Israël heeft de voorbereiding van een grondoorlog in de Gazastrook voorlopig opgeschort. Ban Ki-moon reist dinsdag vanuit Caïro naar Israël.

09.37 uur: Diplomatie – Egypte, de Amerikaanse president Barack Obama en anderen proberen langs diverse kanalen een bestand te bewerkstelligen. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Susan Rice maandagavond. „Wij vinden het belangrijk dat de VN-Veiligheidsraad, door zijn optreden of niet-optreden, de kansen op een stopzetting van de vijandelijkheden vergroot”, stelde zij. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton verlaat dinsdag de ASEAN-top in Cambodja voor een bezoek aan Israël, de Westelijke Jordaanover en Egypte.

09.12 uur: Clinton ook naar Ramallah – Hillary Clinton reist woensdag na haar bezoek aan Israël door naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever voor besprekingen met Palestijnse leiders. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal volgens het Witte Huis niet overleggen met de leiders van Hamas.

09.00 uur: Rusland boos – De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft maandag zijn frustratie geuit over het uitblijven van een verklaring van de Veiligheidsraad over de strijd tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Hij zei dat Marokko afgelopen donderdag al een ontwerp-verklaring heeft laten rondgaan, die door één lid van de raad wordt tegengehouden. Hij wilde niet onomwonden zeggen welk land dat is, maar zinspeelde op de Verenigde Staten.

08.50 uur: Nu geen grondoorlog – Israël heeft de voorbereiding van een grondoorlog in de Gazastrook voorlopig opgeschort. Dat heeft een bron binnen de regering gezegd. Het land onderhandelt met de Palestijnen over een staakt-het-vuren.

08.45 uur: Clinton en Ban Ki-moon naar Israël – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton brengt de komende dagen een bezoek aan Israël. Dat meldt Haaretz. Clinton zal tijdens haar bezoek spreken met premier Netanyahu, president Peres, minister van Defensie Barak en minister van Buitenlandse Zaken Lieberman. Ook VN-chef Ban Ki-moon komt dinsdag aan in Israël om te spreken over een staakt-het-vuren.

08.30 uur: Oorlogstoerisme – De Israëlische politie waarschuwt dat het Iron Domesysteem geen toeristische attractie is. Steeds meer Israëliërs komen een kijkje nemen bij de lanceerinrichtingen van het afweersysteem, gewapend met camera’s en voorzien van een hapje en een drankje. „Levensgevaarlijk”, waarschuwt de politie op de radio.

08.12 uur: Raketten op Beer Sheva – Vanuit de Gazastrook zijn dinsdagochtend 16 raketten afgevuurd op de stad Beer Sheva. Het Iron Domesysteem wist er 13 te onderscheppen. De overige 3 raketten kwam in en om Beer Sheva neer, meldt Jerusalem Post. Sinds het begin van de operatie Pillar of Defense zijn volgens de krant 350 raketten neergehaald door Iron Dome.

07.45 uur: Marineschepen VS – Drie Amerikaanse marineschepen keren terug naar het oostelijke deel van de Middellandse Zee, voor het geval Amerikaanse burgers uit Israël moeten worden geëvacueerd. Dat meldt CNN. De schepen, de USS Iwo Jima, USS New York en USS Gunston Hall, waren onderweg naar de Verenigde Staten. Ze zouden daar rond Thanksgiving Day aankomen. Voor de 2500 mariniers aan boord gaat dat feest niet door.


Bronnen:

  1. Reformatorisch Dagblad: Voorbereiding grondoorlog opgeschort [lees]