40% minder raketten op Israël, voetbalstadion getroffen dat gebruikt werd als lanceerbasis [Xander]

Hamasleider Ismail Haniyeh in het stadion dat werd gebruikt om raketten op onder andere Tel Aviv af te vuren.

De Israëlische luchtmacht heeft een Palestijns voetbalstadion in Gaza vernietigd toen bleek dat de locatie werd gebruikt als ondergrondse lanceerinstallatie voor lange afstandsraketten. Het gebruik van het stadion verklaart de beweringen van Hamas dat Israël ‘voetballende kinderen’ zou hebben aangevallen. Zoals we gisteren al uitlegden is het bewust blootstellen van burgers en kinderen aan Israëlische vergeldingsaanvallen al jaren de belangrijkste tactiek van de Palestijnen om de wereldopinie aan hun kant te krijgen.

Volgens Hamas zijn er al tientallen Palestijnse burgers omgekomen door Israëls antiterreuroperatie Wolkkolom / Pilaar van Defensie. De internationale media nemen deze beweringen klakkeloos over, ondanks het feit dat er geen enkele verificatie mogelijk is. De Palestijnen werden echter van te voren door middel van pamfletten gewaarschuwd door de Israëlische luchtmacht. Degenen die toch in de buurt van terreurinstallaties van Hamas bleven werden hier meestal toe gedwongen.

40% minder raketten op Israël
Ondertussen blijft Hamas raketten afvuren op Israël. Wel waren dit er afgelopen avond 40% minder dan de avond ervoor, waarschijnlijk omdat Israël al grote aantallen raketten heeft weten te vernietigen. Ook werden gisterenavond 40 smokkeltunnels tussen Egypte en de Gazastrook verwoest. In totaal werden al meer dan 1350 doelen van Hamas aangevallen.

Na een rustige nacht kregen steden en dorpen in het zuiden van Israël opnieuw tientallen Palestijnse raketten te verduren. In de stad Ashkelon sloeg een raket in bij een school. Het Iron Dome afweersysteem, dat in fracties van seconden kan bepalen of een raket in bewoond gebied neerkomt, onderschepte 8 raketten.

Grondoffensief uitgesteld onder druk van Obama
De regering Netanyahu staat onder grote druk vanuit binnen- en buitenland. In Israël willen veel mensen dat het leger een grondoperatie begint tegen Hamas, maar de Amerikaanse president Obama is daar vooralsnog op tegen. Vanwege zijn steun voor Israëls tegenoffensief stelt Jeruzalem een eventuele grondaanval daarom één of meerdere dagen uit.

Israël wil bestand van 15 jaar
Zowel Israël, Amerika als Europa eisen dat Hamas eerst met zijn raketaanvallen stopt alvorens er een nieuw bestand kan worden afgekondigd. Hamas heeft de volgens hen ‘harde eisen’ voor zo’n bestand echter afgewezen. Volgens berichten uit Caïro zou Israël een staakt-het-vuren van minstens 15 jaar eisen en een onmiddellijk einde aan alle wapensmokkel naar Gaza.

Daarnaast moeten alle andere terreuraanslagen op Israëlische doelen stoppen en behoudt Israël het recht om terroristen uit te schakelen als ondanks het bestand toch weer nieuwe aanslagen worden uitgevoerd. Verder moet het bestand door de Egyptische president Mohamed Morsi worden gegarandeerd. Morsi is lid van de Moslim Broederschap, de moederorganisatie van Hamas.

3 opties
Als Hamas voor woensdag niet reageert en Obama geeft dan nog niet het groene licht voor een grondoperatie, kan Israël drie dingen doen:

1. De aanval opnieuw met één of meerdere dagen uitstellen.

2. De grondoperatie beginnen, ondanks de bezwaren van Amerika.

3. Een serie kleinschalige, snelle acties ondernemen op de Gazastrook en dan kijken wat de reactie is.

door Xander


Precisiebombardement van het IDF van 18 november 2012 waarbij vooral de operationele communicatie mogelijkheden van Hamas en de Islamitische Jihad het doelwit waren.


Bronnen:

  1. Xandernieuws: Israël vernietigt voetbalstadion gebruikt om raketten te lanceren [lees]