Antisemitische cartoon in de Britse krant The Guardian: Netanjahoe als Joodse poppenspeler

De antisemitische cartoon van Steve Bell in The Guardian

De Londense krant The Guardian is bekend voor zijn weinig objectieve berichtgeving omtrent Israël (en dat is beslist een understatement!), maar een spotprent uit The Guardian van gisteren, vrijdag 16 november 2012, heeft (alweer) de grens van het toelaatbare ruimschoots overschreden. In de cartoon (hierboven), getekend door de huiscartoonist Steve Bell, wordt de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe voorgesteld als een poppenspeler [the Puppetmaster].

Cartoon links: uit het Duitse nazi-magazine Fliegende Blätter nr 5 van 1942, in volle oorlogstijd en Jodenvervolging, toont hoe een Joodse poppenspeler de VS-president Franklin Roosevelt en premier Winston Churchill bespeelt en zou manipuleren.

In de ene hand bespeelt Netanjahoe een pop die William Hague voorstelt, de Britse minister voor Buitenlandse Zaken (waarschijnlijk moet Steve Bell boos zijn op de minister omdat Hague gezegd heeft dat “Hamas de principiële verantwoordelijkheid draagt voor de huidige escalatie” in Gaza/Israël) en in de andere hand heeft hij een pop vast die Tony Blair voorstelt, de voormalige premier van Groot-Brittannië en tegenwoordig afgevaardigde voor het Kwartet voor het Midden-Oosten).

Premier Netanjahoe wordt geflankeerd door Israëlische vlaggen in de vorm van raketten voorgesteld, klaar om te lanceren. Op de achtergrond zijn er al een drietal raketten vertrokken. Boven Netanjahoe zijn de woorden geschreven “Stem Likoed”. Het mag geen wonder heten dat Steve Bell zo weinig woorden stopt in deze cartoon, omdat gewoonlijk op die manier de feiten worden gebracht. En het moet voor iedereen duidelijk zijn dat Steve Bell helemaal geen behoefte heeft aan de feiten.

Net zoals tijdens de Gaza-oorlog van winter 2008-2009 Israëlhaat algauw omsloeg in pure Jodenhaat uit de oude doos, dreigt dit andermaal op dezelfde manier uit te draaien. Netanjahoe voorstellend als de poppenspeler die alle belangrijke beleidsmakers in de wereld bestuurt, is het soort van denkbeeldige Joodse complottheoriëen zoals die al eeuwenlang te vinden zijn in de wereld, van oost tot west en van noord tot zuid in wisselende tijden en landen. Deze vorm van Jodenhaat is helaas niks nieuws onder de zon. Zie bijvoorbeeld de drie extra toegevoegde cartoons in dit bericht.

Een recente Arabische antisemitische cartoon. De Joodse poppenspeler, opgevoerd in de Saoedi-Arabische krant Al-Watan van 11 oktober 2008, die zowel de toenmalige Amerikaanse presidentskandidaten John McCain als Barack Obama zou manipuleren.

Nazi-cartoon rechts: Nog een Joodse poppenspeler: “Der Drahtzieher” (poppenspeler), op een verkiezingspamflet in het Duitse Beieren van 4 mei 1924: de Joden zouden de hand- en geestesarbeiders manipuleren…

Bronnen:

  1. The Algemeiner: UK’s Guardian Publishes Anti-Semitic Cartoon of Netanyahu as “Puppetmaster” [lees]
  2. State of Enlightenment: The Nazi Comparison: Obama, Glenn Beck and the Tea Party [lees]
  3. Cif Watch: Guardian publishes cartoon showing Israeli leader as puppet master controlling Hague & Blair [lees]
  4. The Jewish Cronicle: Guardian cartoonist defends Netanyahu ‘puppet-master’ image [lees]
  5. The Huffington Post: Gaza Attacks: Guardian’s Steve Bell Sparks Outrage Over Israel ‘Puppet Master’ Cartoon [lees]

Gerelateerd:

  • Volgens The Guardian is Tel Aviv de hoofdstad van Israël en niet Jeruzalem??! door Pesach Benson [lees]
  • Israël eist excuses van The Guardian voor pro-terrorisme artikel [lees]
  • De Palestinisering van het Europese politieke discours door Richard Mather [lees]
  • De media gooien Israël onder de bus door Simon Plosker [lees]
  • Oorlog in Gaza: Hoe Israël de mediaoorlog verloor [lees]