Betrekkelijk lage dodentol in Gaza dankzij precisie bombardementen van het IDF/IAF

Vrijdag, 16 november 2012. Een Israëlische vrouw stapt door haar beschadigde huis in zuid-Israël. Het huis werd zonet getroffen door een inslaande raket die werd afgevuurd vanuit Gaza (foto: Tsafrir Abayov/Flash90)

650 raketten werden tot nog toe willekeurig afgevuurd door de terroristen vanuit Gaza op burgerdoelwitten in zuidelijk Israël, sinds de zelfverdedigingsoperatie Operation Pillar of Defense van start ging woensdagnamiddag, 14 november 2012. Daarvan kwamen er slechts 26 neer in bewoonde gebieden. Het Israëlische leger bericht dat ca. 210 raketten werden neergehaald door het raketafweersysteem Iron Dome. Dat betekent dat ongeveer 1 op 3 raketten toch zijn (willekeurig) doelwit bereikt heeft, gelukkig het merendeel op open terrein.

Bovendien blijkt dat er tot nog toe 79 raketten het lieten afweten, wat betekent dat de raketten die werden afgevuurd zijn neergestort of geland zijn in de Gazastrook zelf. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers die missers hebben gemaakt, maar Pallywood zal die ongetwijfeld bijschrijven op het account van Israël. Of wat dacht u.

Cartoon van 16 november 2012 uit The Londen Times: Hamasmilitant schreeuwt boos: “Stop met op onze kinderen te richten.” Wel ja, op die manier gepresenteerd wordt het de IDF wel erg moeilijk gemaakt om er naast te richten. Wat Hamas allemaal wel doet om vooraan in het nieuws te blijven…

Een bericht van de persdienst Hamas zelf dan. De terreurgroep bericht dat drie van zijn militaire commandanten doelgericht werden uitgeschakeld door het IDF. Palestijnse bronnen zeggen dat 39 mensen zijn overleden en ca. 350 anderen werden gewond sinds het begin van Operation Pillar of Defense op woensdag. Het is niet helemaal duidelijk om hoeveel gedode terroristen het gaat, maar zoals uit het verleden blijkt mag aangenomen wordt dat voor elke Palestijnse dode er vier terroristen zijn gevallen. Volgens Hamas’ Pallywood Kanaalzender worden die steevast allemaal ‘burgers’ genoemd.

Al bij al toch een opmerkelijk lage dodentol onder de Palestijnen in Gaza in verhouding tot het massieve aantal luchtaanvallen die de IAF tot nog toe heeft uitgevoerd [ca. 830 doelwitten!]. Een en ander beklemtoont de precisie die het IDF en IAF aan de dag leggen en hun ernstige bekommernis om zo weinig burgerlijke slachtoffers te maken onder de Palestijnen van Gaza. Wat een tegenstelling met Hamas die precies wèl zoveel mogelijk burgers van Israël naar eigen willekeur wil ombrengen.

Bovendien werden er ook massaal Arabisch-talige waarschuwingspamfletten uitgestrooid boven de dichtbevolkte steden van Gaza. Zoals bijvoorbeeld op de volgende video van 15 november te zien is in Khan Younis in het zuiden van de Gaza:

Vrijdag 16 nov.: 106 mensen gedood in Syrië
Intussen sloven de leiders van de moslimlanden zich opvallend hard uit om hun solidariteit te betuigen met de Hamasregering. Wat een verschil met hun beschamende houding ten aanzien van de Syrische burgeroorlog. Met een minimale dodentol op dit ogenblik van 39 Palestijnen, waarvan de meerderheid Hamas militieleden zijn, wegen die duidelijk zwaarder dan 50.000 gedode Syriërs en 400.000 vluchtelingen [..].

Alleen op gisterenvrijdag 16 november werden in Syrië 106 mensen gedood waarvan 42 soldaten, 42 burgers en 22 rebellen. [bron] Hierover wordt met geen woord meer gerept. U zal net zoals ik met een vergrootglas moeten zoeken op het Internet om daar nog wat nieuws over te vinden. De website van Lebanon Now is zowat de enige betrouwbare Arabische bron die doorlopend nieuws brengt uit Syrië en elders in de Arabische wereld.

Zo bezoeken vandaag een twaalftal regeringsambtenaren van Tunesië waaronder ook enkele ministers de Gazastrook. Gisteren reisde Hisham Kandil, de premier van Egypte, naar de Gazastrook om zijn solidariteit te betuigen met de gewapende strijd van Hamas tegen Israël. Kandil beloofde dat dit de eerste reis van vele zou zijn. Israël stemde erin toe om een kort staakt-het-vuren te houden tijdens het bezoek van premier Kandil, maar dat viel erg kort uit omdat het intussen maar raketten bleef regenen vanuit Gaza op de Israëlische burgerbevolking.

Video: Egyptische premier Hisham Kandil bezoekt Gaza, naast hem een duidelijk aangeslagen Hamas premier Ismaïl Haniyeh (grijze baard)


Bronnen:

  1. The Algemeiner: ALGEMEINER LIVE UPDATES: As Rockets Rain, Israel Readies for Next Phase of Operation Pillar of Defense [lees]
  2. The Times of Israel: Terrorists pound south with rockets, damaging house, as Gaza operation enters fourth day [lees]
  3. The Times of Israel: Egyptian prime minister pays solidarity visit to Gaza, pledges to work at establishing ‘extended calm’ [lees]

Gerelateerd:

  • Operation Pillar of Defense: IDF strooit waarschuwingspamfletten uit boven de Gazastrook [lees]