Gazaanse terroristen vuurden op 2 dagen 420 raketten af; twee missiles slagen in nabij Tel Aviv

In Kiryat Malachi werd een baby vanonder het puin gehaald nadat een raket insloeg op een appartementsgebouw. Drie mensen werden gedood en een dozijn anderen licht tot zwaar gewond. Tientallen anderen moesten in shock voor verzorging worden opgenomen in het ziekenhuis.

Laatste update: vrijdag 16.11 – 05u19′

De toestand op dit ogenblik in het zuiden van Israël en Gaza escaleert nog steeds. Sinds het begin van Operation Pillar of Defense hebben de terreurorganisaties onder het commando van Hamas meer dan 420 raketten afgevuurd op Israël en dat sinds woensdag in de late namiddag toen Hamaschef Ahmed Jabiri werd uitgeschakeld tot deze vrijdagochtend 2u00 Israëlische tijd.

Bovendien werden ook enkele middellange afstandsraketten afgeschoten richting Tel Aviv waar voor het eerst sinds de golfoorlog van 1991 weer de alarmsirenes afgingen. Eén dergelijk missile stortte neer in open terrein in Rishonlezion en het andere ontplofte in de lucht. Het Iron Dome raketafweersysteem heeft minder dan de helft van de raketten kunnen onderscheppen. Van de 420 afgevuurde raketten werden er 120 onderschept en 300 anderen bereikten Israëlisch grondgebied.

Een raket sloeg in op het hoogste appartement in een woonwijk van Kiryat Malachi waar de drie doden vielen.

Aan Israëlische zijde zijn onder de rakettenregen tot nog toe drie doden gevallen en een 80-tal gewonden. Aan Palestijnse zijde werden ca. 19 Palestijnen uitgeschakeld en helaas vielen er ook enkele burgerslachtoffers waaronder minstens twee kinderen waarvan één 11 maanden oude baby.

Minister van Defensie, Ehud Barak, heeft intussen aangekondigd dat 30.000 reservisten worden opgeroepen die kunnen ingezet worden voor een grondoffensief. Intussen werden door de Israëlische luchtmacht meer dan 320 doelwitten geraakt in Gaza. “Het doel van die aanvallen is om de mogelijkheid van de terroristen om raketten af te vuren te verstoren,” zegt het IDF. “Terroristische cellen die betrokken zijn in het afvuren van raketten werden eveneens geraakt.” De doelwitten worden aangewezen die door de inlichtingendiensten werden getraceerd en verzameld in de voorbije maanden.

“Het IDF heeft reeds gevoelige klappen uitgedeeld aan de terroristische infrastructuur,” zei Ehud Barak, “Het afvuren van raketten op groter Tel Aviv was een escalatie en de andere zijde zal een zware prijs moeten betalen voor die escalatie,” voegde hij eraan toe. Hij waarschuwde ervan dat het wel eens een langdurige strijd kan worden en dat het IDF voorbereid is “op om het even welke ontwikkeling en als en wanneer dat noodzakelijk zou worden.”

De tegenaanval van Israël kwam er na wekenlange beschieting door de Gazaanse terroristen met raketten en mortiergranaten en een escalatie die begon verleden week zaterdag toen op één weekend meer dan 150 raketten werden afgevuurd. Dat was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen aan de Israëlische kant.

Videofilm: Woensdagnacht, 14 november 2012. Iron Dome raketafweersysteem haalt in één keer 12 raketten neer die worden afgevuurd op Beersjeba; het systeem mag dan wel niet perfect zijn maar heeft toch al vele mensenlevens gered.

Bronnen:

  1. The Jerusalem Post: IAF hits 70 Gaza targets after rockets trigger TA sirens door Yaakov Lappin
  2. Arutz-7: Gaza Terrorists Have Fired Over 300 Rockets at Israel door Elad Benari
  3. Ynet News: IDF gears for ground operation in Gaza door Yoav Zitun

Een gedachte over “Gazaanse terroristen vuurden op 2 dagen 420 raketten af; twee missiles slagen in nabij Tel Aviv

Reacties zijn gesloten.