Israël dreigt Palestijnse regering omver te werpen [Ryan Jones]

Mahmoud Abbas onthult zijn blauwdruk van de Palestijnse staat en zag dat het goed was.

“De waarheid is dat Israël vrede wil met de Palestijnse staat,
maar de Palestijnen willen een staat zonder vrede.”

Benjamin Netanjahoe in de Verenigde Naties, New York, 23 september 2011 [bron].

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft woensdag gezegd, dat misschien de tijd is gekomen voor een verandering van regime bij de Palestijnse Autoriteit, indien zijn huidige leiding zich blijft zich inspannen om eenzijdig erkenning voor een Staat ‘Palestina’ te verkrijgen bij de Verenigde Naties.

In een ontwerp-standpunt, dat bekend werd gemaakt in de Israëlische media, zei Lieberman zei dat de internationale reactie, als Israël de Palestijnse leider Mahmoud Abbas ten val brengt, fel zou zijn.

Abbas’ woorden zijn minder waard dan het papier waarop het werd geschreven

Toch ‘zou het verwijderen van Abbas uit zijn machtspositie de enige optie zijn in een dergelijk scenario’, betoogde Lieberman. Hij wees er op, dat een ‘zachte’ reactie van Israël zou aangeven dat Jeruzalem deze nieuwe uitdaging van de Palestijnen niet aan kan, en daardoor de sluizen open zou zetten voor nieuwe eisen.

Abbas zal later deze maand de Algemene Vergadering van de VN toespreken en zijn leden vragen om de ‘niet-lid’ status, een stap die een de facto erkenning van ‘Palestina’ als soevereine en onafhankelijke Staat zou betekenen. Abbas zegt dat hij de onderhandelingen met Israël niet zal hervatten, totdat hij die erkenning heeft verkregen.

De Israëlische leiders noemen Abbas’ standpunt een schending van de bestaande ondertekende overeenkomsten, die bepalen dat een Palestijnse staat alleen zal worden opgericht als resultaat van succesvolle bilaterale onderhandelingen. ‘Het verzoek aan de VN is een flagrante schending van de Oslo-akkoorden [en is] bedoeld om gesprekken met Israël te vermijden,’ vertelde de Israëlische vice-premier Moshe Ya’alon aan Israël Radio.

Ya’alon waarschuwde, dat Israël vasthoudt aan het recht, met zijn eigen eenzijdige stappen hier tegenin te gaan. Dat is precies wat minister Gilad Erdan (Milieubescherming) zei dat Israël zou doen. In zijn eigen interview met Israël Radio suggereerde Erdan dat Israël officieel alle Joodse gemeenschappen annexeert in Judea en Samaria; deze liggen in een belangrijk deel van het grondgebied dat Abbas zou claimen als onafhankelijke Staat.

Uit angst dat deze gebeurtenis de laatste nagel in de doodskist zou slaan van een reeds stagnerend vredesproces, belde de pas herkozen Amerikaanse president Barack Obama zondag met Abbas om aan te dringen dit verzoek te heroverwegen. Maar hij weigerde Obama, en Abbas bleef er bij dat hij verder zou gaan met zijn verzoek aan de VN. Verwacht wordt dat een grote meerderheid van de leden van de VN Algemene Vergadering zal instemmen met het verzoek van de Palestijnse Autoriteit.

Het directe gevaar op korte termijn voor Israël is, dat Abbas dan officieel een verzoek kan richten tot het Internationale Hof van Justitie en het Internationaal Strafhof tegen de aanwezigheid van Joden in Judea, Samaria en het grootste deel van Jeruzalem. De uitspraken van die rechtbanken zouden dan deel gaan uitmaken van de toekomstige Palestijnse eisen, en de terugkeer van de Joden naar hun oude land en hoofdstad verder delegitimeren.

door Ryan Jones


Bronnen:

  1. Israel Today Nederland: Israël dreigt Palestijnse regering omver te werpen door Ryan Jones

Gerelateerd:

  • Netanjahoe: Palestijnse onafhankelijkheid OK, maar geen 2de Gaza op Westoever +video [lees]