Gaza invasie op til: Hamas vuurt op 1 nacht 90 raketten af; Israëlisch leger roept reservisten op

Donderdagochtend, 15 november 2012: zicht op Gaza; Palestijnse bevolking andermaal gegijzeld door Hamas

Laatste update: 15 nov. 05u45′

Live updates by the IDF: http://www.idfblog.com/

Het Israëlisch leger (IDF) is woensdag een campagne gestart om de rakettendreiging in het zuiden van het land te stoppen. Na de doelgerichte uitschakeling van terroristenleider Ahmed Jabari, de chef van de gewapende vleugel van Hamas, woensdagnamiddag, is Operation Pillar of Defense van start gegaan, en werden intense aanvallen uitgevoerd op wapenarsenalen van Hamas en zusterorganisaties over de hele Gazastrook.

Hamas beantwoordde het vuur met een barrage van raketten op Israël en het Israëlisch leger heeft infanterie brigades ontplooid aan de grens met Gaza voor een mogelijk grondoffensief. In de eerste golf luchtaanvallen werden acht Palestijnen gedood.

In de nacht van woensdag op donderdag werden vanuit Gaza ruim 90 raketten afgeschoten door de terroristen. Scholen binnen een straal van 40 kilometer van Gaza werden gesloten en de bewoners aangemaand om de richtlijnen van het IDF aan het Thuisfront Commando op te volgen. Het Iron Dome raketafweersysteem kon 29 afgevuurde raketten onderscheppen.

822 raketten werden vanuit Gaza afgevuurd op Israël sinds 1 januari 2012!

Op het kaartje van de linkse Israëlische krant Haaretz is te zien waar aan beide zijden doelwitten werden geraakt. Op het kaartje staat “killing a 7-year-old girl and a baby” (een 7 jarig meisje en een baby gedood, in Khan Younis), maar die informatie is nog niet bevestigd. Hamas laat ook geen journalisten toe behalve dan eigen mensen. Zoals bekend uit het vorige offensief ‘Operation Cast Lead’, moet elke informatie die vanuit Gaza komt met een grote schep zout worden genomen. Pallywood, de leugenmachine van Hamas en de PLO, draait weer overuren 😦

Scholen en universiteiten in het zuiden, van Ashdod tot Beersjeba tot aan de grens met Gaza, zullen ook vandaag donderdag gesloten blijven. Inwoners die op minder dan 7 km van de grens met Gaza wonen worden gesommeerd om binnen te blijven. Explosies werden gehoord tot in Dimona op zowat 75 kilometer afstand van Gaza.

Op een noodsituatievergadering in Tel Aviv, heeft het veiligheidskabinet onder defensieminister Ehud Barak, zijn fiat gegeven om reservisten te mobiliseren indien dat nodig zou blijken. Het kabinet was het er ook mee eens dat het IDF moet blijven doorgaan op te treden tegen de infrastructuur van de terroristen.

IDF woordvoerder, brigadier-generaal Yoav Mordechai hield woensdagnacht een persconferentie omtrent de aan de gang zijnde operatie. Mordechai zei dat de operatie gelanceerd werd “Na een lange periode over verscheidene jaren van ondraaglijk geschut gericht op de burgerbevolking in het zuiden, dat vooral de voorbije weken nog geïntensifieerd werd.

Mordechai zei dat het IDF tot dusverre dozijnen doelwitten van Hamas en Co heeft geraakt en hij merkte op dat “de operatieven van het IDF zo nauwkeurig mogelijk doelwitten trachten uit te schakelen maar dat helaas verscheidene lanceerinstallaties van Hamas staan opgesteld nabij peuterscholen en moskeeën. Een boomgaard is bedoeld om fruit te telen, geen wapens, en een school is bedoeld om te studeren, en niet voor wapens. Een moskee is bestemd om te bidden en niet om wapens te stockeren.”

Mordechai zei dat er de komende dagen nog meerdere operaties op til staan, zeggende “Wij verwachten dat de volgende dagen de uitdaging bijzonder moeilijk zal zijn en er raketten zullen worden afgeschoten op het zuiden van Israël. Ik maan alle leden van Hamas niet boven de grond rond te wandelen.”

Op de Facebook pagina van het IDF staat te lezen: “Wij bevelen de operatieven van Hamas aan, of het nu lagere of hogere leiders zijn, om de volgende dagen die voor ons liggen hun gezichten bovengronds niet te tonen.” Op de Facebookpagina werd bijgaande poster van Ahmed Jabari getoond met de stempel “Eliminated” (uitgeschakeld) erop:


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: Gazans fire 90 rockets; cabinet approves reserve call-up door Yaakov Lappin en Tovah Lazaroff
 2. Arutz-7: IDF Warning to Hamas: Don’t Show Your Faces Above Ground door Annie Lubin
 3. Haaretz: Israel may expand Gaza operation, says senior official

Gerelateerd:

 • Israëlische luchtmacht doodt belangrijkste terroristenleider van Hamas in nieuw verdedigingsoffensief [lees]
 • Ron Prosor in de Verenigde Naties: Het wordt tijd dat we Hamas veroordelen [lees]
 • Israëli’s hebben schoon genoeg van de rakettenterreur uit Gaza door Ryan Jones [lees]
 • Gaza vuurt 100 raketten op Israël? De media zwijgt net zolang… tot er Palestijnen sneuvelen [lees]
 • Terroristen vuren vanuit Gaza opnieuw ca. 30 raketten en granaten af op Israël; het IDF slaat terug [lees]

6 gedachtes over “Gaza invasie op til: Hamas vuurt op 1 nacht 90 raketten af; Israëlisch leger roept reservisten op

 1. @ik heb het gevoel dat er iets heel verschrikkelijk op til is

  Ja, ik heb ook dat gevoel. Ik zit al van deze ochtend halfvier achter mijn PC, aldoor alle nieuwsbladen online te lezen en ik weet niet eens meer waarover ik eerst moet berichten, omdat ik het gevoel heb dat er iets veel ergers staat te gebeuren. Bang afwachten wat komen zal. 😦

  Like

 2. Belangrijk nieuws, dat moest onderdoen voor de uitschakeling van Ahmed Jabari, is dat tegelijk ook vele wapenopslagplaatsen en raketten werden vernietigd. Zo heeft de Israëlische luchtmacht het grootste deel van de Iraanse Fajr-5 raketten vernietigd. Dat zijn middellange afstandsraketten die door Teheran naar Hamas in Gaza werden gesmokkeld en die Tel Aviv kunnen bereiken.

  Da ’s een flinke streep door de rekening van Hamas!

  Like

 3. wedden dat de “rechtvaardige wereld” dit weer negeert? enkel weer zal spreken over het lijdende palestijnse volk…er zullen weer geen raketten zijn afgevuurd op Israel

  Like

Reacties zijn gesloten.