Israëlische luchtmacht doodt belangrijkste terroristenleider van Hamas in nieuw verdedigingsoffensief

Zeldzame videobeelden van Ahmad al-Ja’abari (Ahmed Jabari), de leider van de Ezzdeen al-Qassam Martelaren Brigades, de militaire vleugel van Hamas. Al Jabari, is de facto de 2de man binnen Hamas nà partij-ideoloog Mahmoud Zahar. Beide leiders prijken dan ook al jarenlang bovenaan de lijst van Meest Gezochte Misdadigers van de Israëlische militaire inlichtingendienst.

Laatste update: 20u28

De Israëlische Luchtmacht [IAF] heeft heden woensdag 14 november 2012, omstreeks 16u00 locale tijd, in Gaza City een auto bestookt waarbij Ahmed Jabari, de chef van de gewapende vleugel van Hamas (het equivalent van een stafchef van het leger), werd gedood en naar verluidt eveneens één van zijn zonen. Twee andere mensen die in de auto zaten werden eveneens gewond in de luchtaanval.

Video: De IAF nagelt Ahmed Jabari aan het wegdek, geen ontkomen meer aan…

Het leger bevestigde de luchtaanval op Jabari en zei dat het om een “uitgebreide campagne gaat tegen terreurnesten en operatieven in de Gazastrook, tegen de leiders van Hamas en de Islamitische Jihad en andere terreurbolwerken.” Een bron in het kantoor van de Woordvoerder van het IDF, brigade-generaal Yoav Mordechai, heeft het verhaal bevestigd tegenover The Times of Israel en refereerde naar het bijzondere verdedigingsoffensief waarvoor hij ‘groen licht’ heeft gekregen als “Operation Pillar of Defense” [Operatie Amud Anan]:

“Een zware slag werd heden uitgedeeld aan het oppercommando van Hamas, met de uitschakeling van Ahmed Jabari door het IDF, de chef van de gewapende vleugel van Hamas in Gaza, die de organisatie leidde in het uitvoeren van terreuraanslagen tegen Israël. Wij staan aan het begin van een uitgebreide aanval in het zicht van de onverdraaglijke leefsituatie voor de inwoners in het zuiden. Wij achten een grondoffensief niet uitgesloten, de plannen daarvoor liggen reeds op tafel.”

Hamas commandant Ahmed Jabari linksachter soldaat Gilad Shalit op de dag van zijn vrijlating in oktober 2011 in ruil voor 1.027 terroristen

Die campagne was onvermijdelijk geworden sinds Hamas en nevenorganisaties al wekenlang de burgerbevolking met raketten, missiles en mortiergranaten bestookten. De voorbije week vielen er maar liefst 150 explosieve tuigen neer in zuidelijk Israël. Gisteren dinsdag sprak premier Benjamin Netanjahoe dreigende taal tegen de terroristen van Gaza en beloofde hen een “zware prijs” te laten betalen:

“Iedereen die denkt kan hij het dagelijkse leven van de inwoners in het zuiden kan ontwrichten en daarvoor geen zware prijs moet betalen, heeft het verkeerd voor. Mijn verantwoordelijkheid als eersteminister is om het juiste ogenblik te kiezen en [de terroristen] de hoogste prijs aan te rekenen, en dit is hoe het zal zijn.”

“Door de aard van zijn positie, was Ahmed Jabari het afgelopen decennium verantwoordelijk voor zowat elke terreuractiviteit die vanuit de Gazastrook afkomstig is,” vertelde het veiligheidsagentschap Shin Bet in een verklaring. Israëlische militaire ambtenaren, die op voorwaarde van anonimiteit spreken conform legerbevelen, zeiden dat Jabari werd geïdentificeerd volgens “precieze inlichtingen” die in de voorbije maanden werden verzameld over de terroristenleider. “Vandaag is gebleken dat de beste verdediging tegen de rakettenterreur vanuit Gaza de aanval is,” zei Naftali Bennett.

De gewapende vleugel van Hamas heeft er reeds voor gewaarschuwd dat de moord op Jabari “de poorten van de Hel heeft geopend.” Ahmed Jabari is vandaag reeds door die poort gestapt, met medewerking van het IDF, de IAF en Shin Bet. “Wie het zwaard verheft tegen Israël zal door het zwaard vergaan.”

Het zwaar onherkenbaar verminkte lijk van terroristenleider Ahmed Jabari [bron]

Boven en onder beelden van het autowrak waarin Ahmed Jabari de dood vond.


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Hamas military leader Ahmed Jabari assassinated in IAF airstrike door Ilan Ben Zion en Elie Leshem
 2. Arutz-7: IDF Kills Hamas’s ‘Military’ Chief, Launches Major Operation door Gil Ronen
 3. The Jerusalem Post: IAF strikes head of Hamas’s military wing Ahmed Jabari door Yaakov Lapin
 4. Ynet News: IDF kills top Hamas commander; prepares for ground offensive door Elior Levy en Yoav Zitun
 5. Knack Magazine: Israël op rand van oorlog tegen Gaza

Gerelateerd:

 • Ron Prosor in de Verenigde Naties: Het wordt tijd dat we Hamas veroordelen [lees]
 • Israëli’s hebben schoon genoeg van de rakettenterreur uit Gaza door Ryan Jones [lees]
 • Gaza vuurt 100 raketten op Israël? De media zwijgt net zolang… tot er Palestijnen sneuvelen [lees]
 • Terroristen vuren vanuit Gaza opnieuw ca. 30 raketten en granaten af op Israël; het IDF slaat terug [lees]

7 gedachtes over “Israëlische luchtmacht doodt belangrijkste terroristenleider van Hamas in nieuw verdedigingsoffensief

 1. GOED NIEUWS!!!! Deze varkenskop kan geen ellende meer aanrichten. Israel moet gewoon die munitie gebruiken waar vraag naar is bij de “palestijnen”, n.l. nucleaire granaten. 1 granaat kan in kilometers omtrek hele huizenblokken verpulveren incl. lanceerinrichtingen.

  Like

 2. Anja Meulenbelt, Eric Goeman of een Ludo De Brabander zijn nu al in hun nopjes om de dood van een Palestijnse terrorist uit te buiten en Israel te veroordelen.
  Ben

  Like

 3. Als door deze actie van Israël “de poorten van de hel geopend zijn”, kunnen de Palestijnse terroristen daar zo naar binnen lopen.

  Like

 4. Wel, ik heb me laten vertellen dat de enige Hamasleider waartegen Jabari verantwoording moest afleggen voor zijn daden, partijideoloog Mahmoud Al Zahar was.

  Like

 5. het was in ieder geval heel precies uitgevoerd..1 dode en 2 gewonden in een druk bevolkte straat/steeg/hol

  MOOI ZO !!!!!

  Like

 6. A-Zahar is (officieel tenminste) de politieke leider van Hamas (als je Haniya die niet meer dan een pop is niet mee rekent), terwijl Ja’abri de militaire leider was. In zijn ‘area’, was Ja’abri nummer 1, niet nummer 2. Zijn nummer 2 was ene Ra’ad el Attar, die door de Hamas even geleden als de opvolger van Ja’abri benoemd is. Helaas voor hem, werdt hij waarschijnlijk (volgens een deel van de berichten, anderen spreken dit tegen) gelijk na Ja’abri naar zijn 72 maagden gestuurd.

  Like

Reacties zijn gesloten.