Ron Prosor in de Verenigde Naties: Het wordt tijd dat we Hamas veroordelen


Zoals iedereen weet bestaat de Palestijnse Autoriteit (dat is de werknaam van de toekomstige staat ‘Palestina’) uit twee gebiedsdelen: de Gazastrook en de Westbank (Judea & Samaria). Mahmoud Abbas, de zogenaamd ‘gematigde’ president van de hele Palestijnse Autoriteit wil eind deze maand opnieuw trachten erkenning te vragen binnen de VN als “lid als staat” (en niet “lid als entiteit” zoals het nu is).

Terwijl de ene helft van de Palestijnse Autoriteit (op de Westbank) zich voordoet als een volk dat op zoek naar vrede zou zijn met Israël, beweert de andere helft van ‘Palestina’ (in Gaza) het tegenovergestelde. Die andere (Gazaanse) helft van de Palestijnse Autoriteit bestookt Israël voortdurend met qassamraketten, lange-afstandsmissiles, mortiergranaten en bomaanslagen en predikt ronduit de vernietiging van de Joodse staat.

De vraag is simpel: Voor welk deel van de Palestijnse Autoriteit wil Abbas erkenning vragen door de Verenigde Naties “als staat”: voor de terroristenstaat van Hamas in Gaza of voor de dictatuurstaat op de Westbank? Of is het in feite allemaal hetzelfde en is de ene helft enkel een dekmantel of een excuus voor de andere helft die het ware doel van de Palestijnen – de vernietiging van Israël – moet maskeren tegenover het Westen?

Ron Prosor in de Verenigde Naties

In het licht van de aan de gang zijnde rakettenoorlog door de terroristen in de Gazastrook tegen de burgerbevolking in zuidelijk Israël, heeft ambassadeur van Israël aan de Verenigde Naties, Ron Prosor, op dinsdag in een brief een klacht verzonden naar V.N. Secretaris-generaal Ban Ki-moon en naar de Veiligheidsraad van de V.N.:

“Hamas en andere terreurorganisaties in Gaza hebben de afgelopen dagen meer dan 150 raketten afgevuurd. Vele burgers en Israëlische militairen raakten gewond en aanzienlijke materiële schade werd berokkend. Meer dan één miljoen burgers leven onder de constante dreiging van de terreur. Deze situatie moet ophouden.”

Ambassadeur Prosor merkte in de brief op dat “Israël enkel Hamas verantwoordelijk houdt voor de terreuraanslagen gepleegd vanuit Gaza”, en voegde eraan toe dat de Israëlische leiding een duidelijk signaal heeft gegeven:

“Israël zal zijn recht op zelfverdediging blijven uitoefenen en zal alle noodzakelijke maatregelen treffen om zijn burgers te beschermen. Zij die vandaag terreur plegen tegen Israël, zullen morgen een zware prijs moeten betalen.”

Hij spoorde de internationale gemeenschap aan om hun verantwoordelijkheid op te nemen en zich tegen Hamas uit te spreken:

“Op dit kritieke ogenblik is uw plicht is duidelijk. U moet een boodschap zenden naar Hamas en de terreuraanslagen veroordelen vooraleer het te laat is.”

Ambassadeur Prosor merkte tevens op dat ook Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (die dus niet enkel president is van de PA op de Westbank maar ook de facto president is van diezelfde PA in de Gazastrook!; Brabosh.com) eveneens verantwoordelijk houdt voor het veroordelen van Hamas.

Eveneens dinsdag bedreigde premier Benjamin Netanjahoe de terroristen van Gaza een “zware prijs” te laten betalen. Die commentaren werden gedaan tijdens een vergadering in Ashkelon tussen Netanjahoe en de burgemeesters van de zuidelijke Israëlische gemeenschappen in Beersjeba (zie videoverslag onderaan):

 “Iedereen die denkt kan hij het dagelijkse leven van de inwoners in het zuiden kan ontwrichten en daarvoor geen zware prijs moet betalen, heeft het verkeerd voor. Mijn verantwoordelijkheid als eersteminister is om het juiste ogenblik te kiezen en [de terroristen] de hoogste prijs aan te rekenen, en dit is hoe het zal zijn.”

Dinsdag was overwegend een “rustige dag” in het zuiden, omdat “maar” twee raketten en missiles tijdens die dag werd afgevuurd. Eén daarvan was een Gradraket die in de vroege ochtend van dinsdag op de stad Ashkelon werd afgeschoten. De tweede aanval was een raket die ’s middags in open terrein ontplofte van de Regionale Raad van Hof Ashkelon. In beide gevallen was er geen sprake van lichamelijk gewonden noch materiële schade.

De aanval op Ashdod maakte een einde aan het “staakt-het-vuren” dat maandagnacht werd afgekondigd en nauwelijks 6 uren duurde (van middernacht tot 6 uur ’s ochtends).

Vóór zijn bezoek aan Beersjeba kwamen Netanjahoe en zijn negen hogere ministers samen en bespraken de Israëlische reactie op het geschut vanuit Gaza. De ministers besloten dat indien de rust wordt gehandhaafd, het IDF geen luchtaanvallen zal uitvoeren op Gaza. Nochtans, indien de terroristen raketten blijven afschieten, zal de Israëlische reactie krachtiger zijn dan tot nog toe het geval is geweest.

Video: Toespraak van Netanjahoe in Ashkelon van maandag 12 november 2012

naar een artikel van Elad Benari


Bronnen:

Arutz-7: Prosor to UN: Time to Condemn Hamas door Elad Benari

Gerelateerd:

  • Israëli’s hebben schoon genoeg van de rakettenterreur uit Gaza door Ryan Jones [lees]
  • Gaza vuurt 100 raketten op Israël? De media zwijgt net zolang… tot er Palestijnen sneuvelen [lees]
  • Terroristen vuren vanuit Gaza opnieuw ca. 30 raketten en granaten af op Israël; het IDF slaat terug [lees]