Israëlische tanks schakelen Syrische mortierstellingen uit in de Golan [Xander]

Stafchef van het Israëlische Leger (IDF), luitenant-generaal Benny Gantz met het Python bataljon op militaire oefening in de Golan Hoogte, betwist gebied aan de grens met Syrië in het noorden van Israël.

Nadat er vanmiddag opnieuw een granaat op de Israëlische Golanhoogte ontplofte openden Israëlische tanks het vuur op de Syrische batterij die het projectiel had afgevuurd, waardoor de stelling werd vernietigd. Israëlische analisten beschouwden de eerdere granaten die op de Golan terecht kwamen als ‘ongelukjes’, maar zien dit nieuwe incident als een doelbewuste provocatie.

De granaat die gisteren in de buurt van een Israëlische plaats op de Golanhoogte terechtkwam werd beantwoord met een Tamuz geleide raket, die 4 kilometer ver Syrië binnendrong. Tegelijkertijd stelde Israël dat dit het laatste waarschuwingsschot was geweest en dat er voortaan gericht zal worden teruggeschoten.

Oorlog op 3 of 4 fronten
Het risico dat de burgeroorlog in Syrië escaleert naar Israël wordt steeds groter, zeker nu de Joodse staat de afgelopen 2 dagen door 110 Palestijnse raketten werd bestookt en de roep in Israël om een grote militaire operatie tegen Hamas en andere Palestijnse terreurbewegingen steeds luider wordt.

Premier Netanyahu en minister Barak hebben tot nu toe met grote terughoudendheid gereageerd, maar dat lijkt alleen maar averechts te werken. Bij de minste geringste vonk dreigt Israël in een oorlog op 3 en misschien wel 4 fronten terecht te komen: Hamas / Jihad Islami, Hezbollah, Syrië en Iran.

Hamas solidair met collega terreurgroepen
De Egyptische generaal Mohamed al-Assad zou gisteren de zoveelste wapenstilstand tussen Israël en Hamas hebben beklonken, maar eerdere toezeggingen van de Palestijnen te stoppen met hun raketaanvallen werden vorige week eveneens niet nagekomen.

Bovendien verklaarde Hamaspremier Ismail Haniyeh zich gisteren solidair met de rivaliserende islamitische terreurgroepen die verantwoordelijk zijn voor de recent beschietingen van Israëlische steden en dorpen. Tenslotte stelt het officiële handvest van Hamas nog altijd luid en duidelijk dat de totale vernietiging van de Joodse staat het einddoel van de beweging is.

Keuze tussen nieuwe oorlog of verkiezingen verliezen
De Palestijnen voeren traditioneel hun terreuracties tegen Israël op zodra er verkiezingen in de Joodse staat naderen. Premier Netanyahu zal zich echter nog meer onder druk voelen gezet door de circa 1 miljoen Israëlische kiezers die binnen het almaar groter wordende bereik van de Palestijnse raketten leven en het al jaren spuugzat zijn in angst te moeten leven.

Als de regering wederom aarzelt en niet keihard ingrijpt en een permanent einde maakt aan het terroristenbolwerk dat Gaza heet, dan zouden velen van hen zich in het stemhokje van Netanyahu kunnen afkeren. Als de premier echter wel besluit tot militaire actie, dan zouden Hezbollah en Syrië de Palestijnen wel eens te hulp kunnen komen, met een nieuwe grote oorlog tot gevolg.

door Xander


Bronnen:

 1. Xander Nieuws: Israëlische tanks vernietigen Syrische stelling door Xander
 2. Debka Files: Israel tanks knock out Syrian mortars shelling Golan. Assad tests Israel’s resolve in Gaza too

Gerelateerd:

 • Israël vuurt voor het eerst sinds 1973 waarschuwingsschoten op Syrië af door Xander [lees]
 • Wordt Israël meegesleept in Syrische burgeroorlog? door Ryan Jones [lees]
 • Assad organiseerde provocaties aan de grens met Israël [lees]
 • Syrische burgers werden betaald om Israëlische grens te bestormen [lees]
 • Israël overweegt militaire interventie als Syrië valt om bewapening van Hezbollah te beletten door Xander [lees]
 • Duizenden Israëlische Arabieren betogen tegen het bloedige Syrische regime [lees]
 • IDF gaat vóór 20 september mijnenvelden aanleggen langsheen Syrische grens [lees]
 • Hezbollah parlementslid ontvouwt plannen hoe Israël vernietigd zal worden [lees]
 • Syrisch president Assad: Verzet tegen de bezetting van de Golan is een nationale plicht [lees]
 • Israël kan zich onmogelijk volledig terugtrekken uit de Golanhoogte [lees]
 • Israëlisch-Arabische soldaten op oefening in de Golan: Twee talen, één boodschap [lees]
 • Waarom Syrië nooit de Golan Hoogten mag terugkrijgen [Dry Bones cartoon] [lees]